Metal sektöründe sular durulmuyor
Bursa’daki otomotiv fabrikalarında çalışan işçilerle bağlı bulundukları sendika arasındaki zam tartışmaları sürüyor. Renault işçileri yaptıkları eylemin ardından fabrika yetkililerine 20 Mayıs’a kadar süre verirken, Tofaş’ta da gerginlik yaşandı
Esra ÖZARFAT
BURSA - Türk Metal Sendikası ve MESS arasında imzalanan ve Bosch işçilerinin haklarını iyileştiren grup toplu iş sözleşmesinin diğer fabrikalardaki yankıları sürüyor.
Türk Metal Sen’in Bosch işçilerine yönelik iyileştirme içeren sözleşmesini doğru bulmayan ve sendikanın faaliyette bulunduğu tüm fabrikalardaki tüm işçilere aynı hakların verilmesi gerektiğini savunan işçiler Renault ve Tofaş fabrikalarında eylemlerde bulundu.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Oyak Renault Fabrikası'nda, işçilerin yeni toplu sözleşme talebinde bulunması nedeniyle ortaya çıkan huzursuzluk devam ederken, dün 16 işçinin giriş kartları okunmayarak fabrikaya alınmaması tepkilere neden oldu. Vardiyadaki işçiler iş bırakıp eylem yaparken, saat 24:00 vardiyasına gelenler de işbaşı yapmadı. Seçilen 4 işçi fabrikanın Fransız direktörüyle görüşme yaptı. İşçi temsilcileri Fransız direktörden 16 işçinin işyerine alınması, Türk Metal temsilcisi ve yöneticilerinin fabrikaya alınmaması, Bosch’ta imzalanan sözleşmenin Renault işçileri için de yeniden düzenlenerek imzalanması talebinde bulundu. Fabrika yetkilileri ve Fransız direktör işçilerin işyerine alınması ve sendika temsilcilerinin fabrikaya alınmaması taleplerini kabul ederek, ücret artışıyla ilgili talebi de Fransa’ya ileteceğini bildirdi. Fabrika yetkililerinin 15 gün süre istemesinin ardından işçiler 20 Mayıs’a kadar bekleme kararı aldı.
Tofaş’ta da gerginlik yaşandı
Öte yandan bu sabah saatlerinde benzer bir eylem Tofaş’ta da yaşandı. Tofaş Fabrikası’nda gece vardiyasındaki işçiler dışarı çıkmayınca sabah vardiyasındaki işçiler içeri giremedi. Türk Metal Sendikası’na tepkilerini dile getiren işçiler, 06.15’de eylemlerini bitirdi. İşçiler kısa bir süre Bursa-Yalova yolunu trafiğe kapattı. Olaylar üretimde kısa süreli aksamaya neden oldu. Türk Metal Sendikası’ndan konuyla ilgili bir açıklama yapılmazken, sendikadan istifaların olduğu gelen duyumlar arasında.
Sorunun temeli 2012’ye dayanıyor
Fabrikalarda temsilciler seçerek komiteler kurma kararı alan metal işçileri, ücretlerinin Bosch sözleşmesi baz alınarak yeniden düzenlenmesini istiyor. Bugün yaşanan eylemlerin temeli 2012 yılına dayanıyor. Bosch Bursa fabrikalarında 2012 yılındaki sözleşme döneminde örgütlü sendikalar arasında yetki konusunda tartışmalar yaşandı. Mahkemeye taşınan ve 2 yıl süren dava süreci Türk Metal Sendikası lehine sonuçlandı. 13 Nisan’da sendika ile masaya oturan Bosch firması, mahkeme sürecinde zam alamayan işçilerine bir defaya mahsus fark ödemek istedi. Türk Metal Sendikası’nın ödenecek farkı iyileştirme olarak sözleşmeye koyması üzerine MESS ile yapılan genel sözleşmenin üzerinde bir rakam ortaya çıktı. Yapılan iyileştirmenin Türk Metal’in örgütlü olduğu diğer fabrikalarda duyulması üzerine metal sektöründe tepkiler başladı.