Mega Vinç üretim kapasitesini ve ihracatını yükseltecek
Kayseri'de vinç üretimi yapan iki firmadan biri olan Mega vinç yılda ortalama 120 adet gezer vinç sistemi ve 5 bin ton çelik üretim kapasitesine sahip.
İkbal FİDAN
KAYSERİ - Kayseri OSB'de gezer vinç sistemleri üretimine odaklanan Mega Vinç hem kapasitesini hem de ihracatını artırmayı hedefliyor.
Kayseri'de vinç üretimi yapan iki firmadan biri olan Mega vinç yılda ortalama 120 adet gezer vinç sistemi ve 5 bin ton çelik üretim kapasitesine sahip. Mega Vinç Makine San. Tic. Ltd. Şti. Müdürü Rasim Arslan gezer vinç sistemleri üretiminde iddialı bir konuma geldiklerini iç pazarın yanı sıra ürünlerinin dış pazarda da benimsendiğini belirtti.
"Bu yıl hem üretim kapasitesini artırmayı hem de ihracatımızı yüzde 20'lerden yüzde 30'lara çıkarmak niyetindeyiz" dedi.
Arslan, üretimde kaliteyi ön planda tuttuklarını imalat aşamasında teknolojili metal kesim hazırlama hattı, kiriş imalat hattı ve montaj imalat hattı gibi sistemlerden yararlandıklarını belirterek şunları söyledi;
"Vinç üretimine 10-12 yıl önce küçük bir işletme olarak başladık. Giderek hem büyüdük hem üretimde söz sahibi bir konuma geldik. Bugün Kayseri OSB'de bulunan firmamızla, 15 bin metrekare açık alan içerisinde, 8 bin metrekare kapalı alanda imalat yapmaktayız. Yük taşıma kapasiteleri 250 kg ile 80 ton arasında değişen çift köprülü gezer vinçler, portal gezer vinçler, monoray vinçler, pergel vinçler, özel yük kaldırma ve iletme sistemleri, konveyör sistemleri, çelik yapı imalatları, özel projeli çelik konstrüksiyon imalatları yapıyoruz. Yılda yaklaşık 120 adet gezer vinç sistemi imalat montaj kapasitesine sahibiz. 5 bin tonluk üretim kapasitemiz var. Günün her saatinde iş başındayız. Ürettiğimiz sistemlerin 3 ayda bir periyodik bakımlarını da yapıyoruz. Üretimi, talaşlı imalat hattı, metal kesim hazırlama hattı, kiriş imalat hattı, montaj hattı gibi teknoloji donanımlı hatlar kullanarak yapıyoruz. Yine üretimi otomatik kaynak ünitesi, cnc kesim hattı, cnc ve üniversal talaşlı imalat makineleri gibi destek ekipmanlara sahibiz. Kısacası, uluslar arası DIN normlarına göre üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz vinçleri ağırlıklı olarak iç pazara verirken bir bölümünü de yurt dışına ihraç ediyoruz. İhracatın ciromuzdaki payı yüzde 20'lerde. Bu oranı bu yıl yüzde 30'a çıkarmak niyetindeyiz. Bugün Mega vinç olarak Türki cumhuriyetleri ile Afrika ve Arap ülkelerine odaklandık. 5 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yine söz konusu pazarlarda üzerinde çalıştığımız projeler var"
Rasim Arslan yaşanan sorunlara karşın 2015 de kapasiteyi koruduklarını, bu yılın ise kendileri için büyüme yılı olacağını sözlerine ekledi.
"2015 yılın da, ülkemizin içinde bulunduğu jeopolitik durumdan dolayı yatırımdan yana, sıkıntılı günler yaşadık. Sektörümüz yatırıma endeksli bir sektör olduğu için sözünü ettiğim bu olumsuzluklardan bizler de, fazlasıyla etkilendik. 2015 yılında ciro olarak, bir önceki yıla göre sadece kapasitemizi koruyabildik. Ancak 2015 yılı için hedeflediğimiz rakamları tutturamadık. Piyasalardaki durgunluk yeni yatırımların beklemeye alınmasına neden oldu. Sektör durgunluktan çok etkilendi. Bu yıl makine parkurumuza teknoloji donanımlı yeni makineler eklemeyi planlıyoruz. Kaliteli ve ekonomik üretim için farklı projelerimiz prototip aşamasında. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartların olgunlaşması, yatırımların artması, sektörümüzün canlanması, yatırımlarımızı hızlandıracaktır. Sektörümüzde düne kadar kullanılan birçok vinç ekipmanı ithalata dayalı olarak üretiliyordu. Şimdi ise mümkün olduğunca, kaliteden taviz vermeden yerli ürünler kullanmaya gayret ediyoruz. Bizim için önemli olan, sistemlerin çalışma şartlarını sağlayacak ürünlerin yerlisini temin etmek. Şayet temin edemiyorsak şimdi olduğu gibi elektrik ve elektronik aksamlarını ithal etmek. Konstrüksiyon ve mekanik aksamlar genellikle yerli ürünler. Ancak üretimde kullanılan aksamların yüzde 30'unu ithalata dayalı olarak gerçekleştiriyoruz.
Yüzde yüz yerli kaldırma ekipmanları alanında bir Ar-Ge çalışmamız var. Bu proje ile kaliteli ve fiyat noktasında rekabetçi ürünler üretmek niyetindeyiz. Yıllık cironun yüzde 10'unu Ar-Ge çalışmalarına ayırdık. 6 aya kadar piyasaya sunmayı amaçladığımız yeni ürünlerle kapasitemizi yüzde 20'ye çıkarıyoruz" şeklinde konuştu.
Sektörün sorunlarına da değinen Arslan, "Bugün ciddi sorunlar yaşandığını çoğu firmanın bu sorunlar yüzünden düşük kapasiteli üretim yapmak zorunda kaldığına dikkat çekerek şunları söyledi:
"Sektörümüz yatırıma dayalı bir sektör. Yatırımlar durduğu zaman bizim sektörde duruyor. Durgunluk bugünde var. Hükümetimizden yatırımcıların önünün açılmasını sağlayacak gerekli tedbirlerin alınmasını ve teşviklerin gündeme getirilerek piyasaların canlandırılmasını bekliyoruz. İçinde bulunduğumuz olumsuz şartlar üretim kapasitemizi ciddi olarak etkiliyor. Kullanıcıların, vinç konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, bizim için ayrı bir sorun. Ürünlerin nitelikleri araştırılmıyor, fiyat mukayesesi yapılmıyor. Bu da işini hakkıyla yapmak isteyen firmaları, fiyat söz konusu olduğunda direk devre dışı bırakıyor. Ama vinç konusunda bilgi sahibi olan kullanıcılar, kaliteli ürünleri bildikleri için onlarla pek sorun yaşanmıyor. Kullanıcının vinç alımı yaparken çalışma sınıfı, çalışma ortamı gibi konuları göz önüne alması lazım. Bu konuda vinç kullanıcılarını bilinçlendirmek gerekiyor.