Mazaka Yazılım, sektöre damga vurmayı hedefliyor

Mazaka Yazılım, akıllı şehir projeleri için yaptığı cihazlar ile 2016 yılında üretim miktarını yüzde 200 artırmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek FİDAN

KAYSERİ - Mazaka Yazılım, Erciyes Teknopark'ın, yerleşkesinde sağladığı imkanlardan da yararlanarak yenilikçi ve rekabet edebilir kalitede yazılımlar üretiyor. Kendini tek bir alanda sınırlamadan web projeleri üreten firma, diğer yandan ulusal pazarlardaki markalara yazılım projeleri üreterek sektöre hizmet sağlıyor. Firma, açtığı Ar-Ge departmanı ile de akıllı şehirler için çözümler üretiyor. Mazaka Yazılım, akıllı şehir projeleri için yaptığı cihazlar ile 2016 yılında üretim miktarını yüzde 200 artırmayı hedefliyor.

Mazaka Yazılım, öğrenmeyi ve geliştirmeyi kendine ilke edinmiş, ürettiği projelerde kendini tekrar etmeyen, daima üstüne katarak ilerleyen bir şirket olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Yazılım ve donanım alanında sektöre adım atan Mazaka Yazılım, açtığı Ar-Ge departmanıyla da yazılım hizmetleri sağlıyor. Akıllı şehir ürünleri alanında Türkiye'nin lider Ar-Ge şirketi olmayı hedeflediklerini söyleyen Mazaka Yazılım Danışmanlık ve Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti. Ar-Ge Müdürü İsmet Can Demirtaş, "2007 yılında sektöre giriş yaptık .2012 yılında Erciyes Teknopark içerisinde açtığımız Ar-Ge departmanımız ile çalışmalarımıza hız verdik. Firma olarak, Endüstri 4.0 standartlarına uygun ürünleri kullanıyoruz. Örneğin IPv6 teknolojisiyle M2M projeler geliştiriyoruz" dedi.

Ürün çeşitleri  hakkında bilgiler veren Demirtaş, "Yazılım departmanımızda satış sonrası hizmetler yönetim sistemi; e-ticaret paketi, plasiyer, düzenleyici önleyici faaliyetler yönetim sistemi, bayi eğitim portalı, bayi yönetim sistemi, takım yönetim sistemlerinden oluşuyor. Ar-Ge departmanımızda ise mobil asansör yönetim sistemi, mobil board ve akıllı atık yönetim sistemi ile hizmet veriyoruz. Firma olarak, alanında yetişmiş mühendis, tekniker, teknisyenler, montaj ekibimizle kaliteli hizmet vermeye çalışıyoruz. Ayrıca alanında uzman olan bilgisayar mühendisleri ve elektronik mühendisleri yetiştirmeyi istiyoruz ve bu doğrultuda bünyemizde stajyerlerede istihdam sağlıyoruz. Firmamızda şuan için 10 personelimiz bulunuyor" diye konuştu. Müşterilerinin daha çok belediyeler, reklam sektörü, asansör kumanda kartı üreten ve satan firmalar olduğunu belirten Demirtaş, "2016 yılı içerisinde hem yazılım hem de donanım alanındaki eski ürünlerimizle pazar alanımızı artırmayı, yeni ürünlerimizle de müşteri portföyümüzü genişletmeyi hedefliyoruz.Ürünlerimizde Turquality ve CE standartlarına uygun üretim yapmaktayız "diye belirtti.

'Ar-Ge çalışmalarına önem veriyoruz'

Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Demirtaş, "Firma olarak ciromuzun belli bir kısmını Ar-Ge projelerine aktarıyoruz. Ar-Ge çalışmalarını yaptığımız ürünlerimizin hepsinin web yönetim paneli bulunmaktadır. Örneğin; SmartWas projemizin tüm yönetim işleri web ile kontrol edilmekte. Ayrıca atık toplama araçlarında bulunan tabletlerde de kendi en kısa yol algoritmamızın bulunduğu uygulamayla rota planlaması yapıyoruz.Ar-Ge bölümümüzde çalıştığımız en son ürünümüz Akıllı Atık Yönetim Sistemi'dir. Ürünümüzü şuan kullanılmaktayız. Bunun yanında 'Akıllı Şehirler' misyonuyla yeni ürünler üzerinde de çalışmalarımız devam ediyor. Akıllı atık yönetim sistemimizin elektronik devre kartı piyasadaki ürünlerden maliyet açısından daha uygun, boyut olarak daha küçüktür. Bir çoğundan daha az enerji harcamaktadır. Bu alandaki Ar-Ge çalışmalarımızda hala devam ediyor.Böylece 2016 yılında üretimlerimizi birkaç katına çıkarmayı hedefliyoruz. Akıllı çözümlerimizle sektörün lider firması olmayı planlıyoruz" diye sözlerine ekledi.

Ürün çeşitliliği hakkında bilgiler veren Demirtaş, "Mobil Asansör Yönetim Sistemi ile kabin içerisine yerleştirilen tablet bilgisayarla kablosuz olarak asansörün kumanda edilmesidir. İnternet bağlantısıyla asansörün uzaktan kontrol edilmesine imkan veriyor. Mobil Boardr ürünlerimiz ise reklam ve tanıtım alanında kullanılmak üzere tasarlanan ürünümüzdür. Akıllı Atık Yönetim Sistemi, (SmartWas )adını verdiğimiz projemiz, yer altı ve yer üstü konteynerlerin içerisine yerleştirilen kartla doluluk oranlarını ve sıcaklık, karbondioksit, metan gazı değerlerini ölçüyor.Bu sayede atık toplama yapılacağı zaman en uygun rotayı hesaplayarak yüzde 45.5 tasarruf sağlıyor"diye konuştu. 

Sektörün sorunlarına değinen Demirtaş, "Ürünlerin temin süreci en büyük problemimiz. Devre elemanlarının, satışı dövizle olduğu için maliyetlerimiz çok yüksek olmaktadır. Aynı ürünün diğer ülkelerdeki fiyatıyla iç pazardaki fiyatı arasındaki büyük fark maliyetlerimizi iki kat artırmaktadır.Avantaj olaraksa insanların daha iyi hizmet almasını sağlayarak doğanın korunmasına katkıda bulunmak istiyoruz. Böylelikle yüzde 45.5 belediyelere tasarruf yaparak ekonomiye katkıda bulunmayı planlıyoruz" diye belirtti.

Sadece global şirketlerin Endüstri 4.0 yolunda ilerlediğini ve Türkiye'ninde şuan yolun başında olduğuna dikkat çeken Demirtaş, Zaten tamamen bu çağa ayak uydurabilmek için şirketlerin 10 ila 20 yıl arasında çalışma yapılması gerektiğini ve model olarak da Almanya'nın örnek alınması gerektiğini belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir