Logo, Kuzey Afrika'ya dönüyor
Son 11 çeyrektir çift haneli büyüdüklerini belirten Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı M. Buğra Koyuncu, nispeten daha istikrarlı bir yapıya kavuşan Kuzey Afrika'ya yeniden dönüyor.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Mehmet FİLOĞLU
İSTANBUL - Logo Yazılım, Arap Baharı öncesinde en önemli yurtdışı odak noktalarından olan Kuzey Afrika'yı tekrar gündemine alıyor. Arap Baharı öncesi başta Mısır ve Libya olmak üzere bölgeye maddi olmasa da organizasyon anlamında önemli yatırımlar yapan şirket, bu ülkelerdeki siyasi çalkantılar sebebiyle istediğini alamamıştı. Bölgenin ekonomik alamda nispeten istikrara kavuşmasıyla birlikte firma, 2 yıldır kağıt üstünde çalışmaya devam eden ancak çok fazla faal olmayan yerli iş ortaklarını tekrar canlandırıyor. Buradaki iş ortakları yeni yılla birlikte hedefler alacak ve yerli-yabancı diğer iş ortakları gibi çalışmaya başlayacak. Logo Yazılım İcra Kurulu Başkanı M. Buğra Koyuncu, buradan gelecek destekle birlikte yurtdışı satışların toplam ciro içindeki payını yüzde 4-5'lerden yüzde 10'lara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.
9 ayda 2011'i geçti
LOGO Yazılım, açıklanan 2012, 3. çeyrek verilerine göre ilk 9 aydaki konsolide net satış gelirlerini, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 oranında artırarak, toplam 30 milyon 148 bin liraya yükseltti. Şirketin aynı dönemdeki net karı ise yaklaşık 7.5 milyon lira oldu. Şirket, satış gelirlerindeki büyümeyle paralel, bu dönemde esas faaliyet kârında yüzde 435; faiz, vergi ve amortisman öncesi kârda (FVAÖK) ise yüzde 135'lik artış kaydetti. 9 aylık sürede 2011 yıl sonu rakamlarını yakalayan Logo Yazılım, 2012'yi 45 milyon TL'nin üzerinde bir gelir ve 10 milyon TL net kârla kapatmayı hedefliyor. 2012'nin IT ve alt sektör olarak yazılım sektörü için genel olarak olumlu bir yıl olduğu tespitinde bulunan Koyuncu, Logo'nun ise pazardan daha hızlı büyüdüğünü belirtti. Son 11 çeyrektir çift haneli büyüdüklerini belirten Koyuncu, bunda en büyük katkının yönetim yapısında yapılan değişiklikler ve doğru satın almaların etkili olduğunun altını çizdi. Koyuncu, 2013'te de çift haneli büyümeyi sürdürmeyi beklediklerini açıkladı.
KOBİ'ler 2 kere düşünmeden teknoloji yatırımı yapmıyor
Türkiye'nin çoğu Akdeniz ülkesi gibi bir KOBİ ülkesi olduğunu hatırlatan Koyuncu, teknoloji sektöründe KOBİ'leri hedefleyen bir iş yapısının zor olduğunu söyledi. KOBİ'lerin genellikle muhafazakar kesimi temsil ettiğini aktaran Koyuncu, "Yeni iş biçimlerine alışkın değiller. Yeniden yapılanmaya çok hevesli değiller. Bu yeniliklere karşı temkinli olmak anlamına geliyor. Ellerindeki kaynakları çok dikkatli harcamaya çalışıyorlar. KOBİ'ler herhangi bir teknoloji yatırımı yapmadan önce çok fazla düşünüyorlar. Geri dönüş hızı o ölçekteki firmalar için çok dönemli. Biz de buna uygun modeller geliştirmeye çalışıyoruz" dedi. Türkiye'de KOBİ'leri dışlayan bir iş modelinin çok sağlıklı olmayacağını savunan Koyuncu, "Türkiye'de bugün kurumsal denilen birçok şirket, uluslararası arenada aslında KOBİ. Ayrıca KOBİ'ler Türkiye'nin dinamik gücü. Onlar geleceğin büyük kurumsal firmaları" diye konuştu.
Distribütörü kaldırdı 500 ortağa tek tek hedef verdi
2011 başında organizasyon yapısında radikal değişikliklere giden Logo, şirket ve iş ortakları arasında yer alan ana distribütörlük aşamasını kaldırdı. Koyuncu, bu sayede şirketin ürün geliştirme hızının arttığını savunurken, "Bunun dışında bayilerle doğrudan çalışmanın avantajları oldu. Mikro hedefleme diye bir sisteme geçtik. Her iş ortağına kendi hedefine verdik. 500 civarında iş ortağı için ayrı ayrı hedeflerini aldılar. Hedef gerçekleştirme oranı da geçen yıla göre oldukça gelişti. Bunu herkesi oyuna/sisteme kattık diye nitelendirebiliriz" dedi.
Sürümden kazanıyor
LOGO'nun en önemli ürünler kurumsal kaynak yönetimine yönelik olanlar. Yılda ortalama 6 bin 500 civarında yeni ürün satıyor. Bu iş günü ve saatine göre hesaplandığında saatte 3.38 ürün satıldığı anlamına geliyor. Sayılar böyle yüksekken müşteri sayısı açısından pazarda yüzde 60 ile açık ara lider konumda bulunuyor. Ciroda ise işler değişiyor. Kurumsal firmalara, büyük ölçekli projeler geliştiren SAP bu alanda lider. SAP'yi izleyen LOGO'nun pazar payı bu kategoride yüzde 20'ye düşüyor.