‘Lityum iyon modülü’ ile aküde şarj süresini 1 saate düşürdü
Akülerin şarj süresini geliştirdiği ‘Lityum Akü Modülü’ ile iki katına çıkaran Rubida Mühendislik, bakım ve değişim süresini de 1.5 yıldan 5 yıla çıkardı.
Gülay SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Rubida Mühendislik, geliştirdiği Lityum İyon Akü Modülü ile akünün şarj süresini 12 saatten 1 saate düşürürken, bakım ve değişim süresini 1,5 yıldan 5 yıla çıkardı. Ürünün geri dönüşümü de mümkün.
Rubida Mühendislik Genel Müdürü Kemal Furkan Sökmen, 2012 yılında Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde faaliyetlerine başlayan firmanın, ilk olarak lityum polimer su soğutmalı pil paketleme üzerine proje geliştirdiğini söyledi. Yaptıkları birkaç referans iş ile lityum iyon pil toplama işini öğrendiklerini ve ikinci adım olarak Lityum İyon Akü Modülü çalışmasına başladıklarını belirten Sökmen, “Ürünümüz şu an test aşamasında. Dünya piyasalarında su ile karışık kurşun akülerin yerini lityum iyon aküler almaya başladı. Geleceğin ürününü yaptığımız inancındayız. Birgün petrol bitecek. Forklift piyasası, tıp ve yat sektörü, belediye otobüsü gibi neredeyse her taşıt elektrikliye dönecek. Bunların her birine paketleme işlemi gerekecek” dedi. Sökmen, dört yıl önce piyasaya sürdükleri Lityum İyon Akü Modülü’nün diğer özelliklerini ise şöyle sıraladı: “Bu Ar-Ge projesi ile akünün şarj süresini 12 saatten 1 saate düşürdük. Bakım ve değişim süresini 1,5 yıldan 5 yıla çıkardık. Kurşun akü şarj işlemi esnasında insan sağlığına zararlıdır ve belli bir alanda şarj edilmesi gerekir. Geliştirdiğimiz lityum iyon akünün ise zararı bulunmuyor. Diğer yandan kurşun aküler özel proseslerde yok edilirken, lityum iyon akünün geri dönüşümü mümkün.”
Hat kurmak için yatırımcı arayışında
Sökmen, Lityum İyon Akü Modülü projesi kapsamında hat kurmak için 1 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaçları olduğunu, bu doğrultuda yaklaşık üç yıldır yatırımcı aradıklarını vurguladı. Üretim hattı kurmaları halinde bu alanda ithalatın önünü keseceklerini ileri süren Sökmen, “Örneğin 3 kilovatlık bir ürünün ithalatı 15 bin liraya yapılırken, aynı kalitede ve yerli ürünü 5-6 bin liraya mal edebiliyoruz. Neredeyse üç katı fiyat farkı bulunuyor. Ayrıca ürünümüzün enerji depolama gücü yüksek olduğu için yüzde 60 tasarruf sağlıyor” şeklinde konuştu.
Diğer yandan Lityum İyon Akü Modülü projeleriyle elektrikli araçlarda kullanılan enerji sorununu çözdüklerini iddia eden Sökmen, bu doğrultuda Türkiye’de trafiği sıfıra indirecek ‘Tripod Full Alüminyum Bir Kişilik Araba’ tasarladıklarını ve stil çalışmasını İtalya’da yaptırdıklarını söyledi. “Bu bir kişilik araç olduğu için özellikle İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerdeki trafik sorununu bitirecek” diyen Sökmen, “Tripod Full Alüminyum Bir Kişilik Araba projesi üzerinde bir yıldır çalışıyoruz. Bir sonraki adımı sürücüsüz araç olabilir. Türkiye’de belki 10 yıl sonra kullanılmaya başlanacak ama şimdiden altyapımızı hazırlamaya başladık. Üç tekerlekli tripod full alüminyum bir kişilik aracımıza bu doğrultuda geliştirebiliriz” dedi.