Ladin, Melikşah Üniversitesi ile işbirliğine gitti

Ladin Mobilya, verimliliği artırmak için Melikşah Üniversitesi ile işbirliğine gitti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Üretim planlaması ve verimlilik noktasında tesislerinde iyileştirme yatırımları yapmayı hedefleyen Ladin Mobilya, Melikşah Üniversitesi ile işbirliğine gitti. Ladin Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Böyük, söz konusu işbirliğin bu yılın başında başladığını belirterek, "Halen hocalarımızla görüşme halindeyiz. İşletmemizi daha verimli, teorik ve pratiğin buluştuğu daha nitelikli bir alan haline getirmek istiyoruz. Eğer bu çalışmalarımızdan iyi sonuç alırsak, alanında örnek bir mobilya firması olacağız" dedi. 

Söz konusu çalışmanın Türkiye mobilya sektörüne örnek olabileceğine inandıklarının altını çizen Sedat Böyük, mobilya sektöründe bugüne kadar böyle bir çalışmanın yapılmadığına dikkat çekti. Çalışmadan olumlu sonuçlar almaları halinde birçok konuda yatırım hedefl ediklerine vurgu yapan Böyük, "Sektör olarak bu zamana kadar üniversite-sanayi işbirliği konusunda sağlıklı bir çalışma ortaya koyamadık. Ancak bundan sonra böylesi bir çalışmanın yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Çalışmamızın birçok KOBİ’yi örnek olmasını temenni ediyorum" diye konuştu. 

Mobilya sektörüne 1986 yılından beri hizmet verdiklerini anlatan Sedat Böyük, bugün itibarıyla 30 ülkeye ihracat yaptıkları bilgisini verdi. Geçen yılı hedeflerinin üzerinde yüzde 12’lik büyüme ile tamamladıklarını kaydeden Böyük, bu yıl farklı renk ve desenlere sahip, ergonimik ürünleriyle de pazarda iddialı olduklarını bildirdi. Sektördeki kronik sorunlarına çözüm bulunması halinde hem ihracat yaptıkları ülke sayısının artabileceğini hem de satışların yükselebileceğini dile getiren Böyük, sorunların çözümü noktasında devlet desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Böyük, "Özellikle yüzde 18’i bulan KDV oranının düşürülmesini bekliyoruz. Çünkü bir tekstil ürünün yüzde 8’lik KDV ile alıp, mobilyayı yüzde 18 KDV ile satıyoruz. Aradaki açığı kapatmak zorunda kalıyoruz. Eğer KDV oranı sektörümüzde düşürülürse rekabet gücümüz artar" değerlendirmesini yaptı. 

"Makine yatırımları devam ediyor" 

Sektörlerinde yatırım ihtiyacının bitmediğini belirten Sedat Böyük, "Mobilya sektörü çok daha yüksek kapasitelerde üretimi gerektiriyor. Tüketicilerin uygun fiyatlı mobilya alabilmeleri için, biz çözümü yatırım yapmakta buluyoruz. Gelişmiş ülkeler seviyesinde üretim yapabilmemiz için yatırımlar yapmamız gerekiyor. Ladin mobilya olarak mevcut makine yatırımlarımıza devam ediyoruz" şeklinde konuştu. Sektörde arz fazlasının bulunması sebebiyle mobilyalarını küresel pazara sunmaları gerektiğinin aktaran Böyük, uluslararası fuarlar ile ihracatı desteklemenin önemli olduğunu bildirdi. 

Mobilya üretiminde tasarım konusunun önemine de dikkat çeken Sedat Böyük, genç tasarımcıların sektöre kazandırılması için işbirliği yapılması gerektiğini savundu. "Tasarımcıların bize, bizim de tasarımcılara olan ilgimizi ve alakamızı artırmamız gerekiyor" diyen Böyük, tasarımın öne çıktığı bir alanda küresel pastadan alınan payın daha fazla olacağını öne sürdü. Böyük, Türkiye’nin mobilya üretiminde sıkıntı yaşamadığını ancak global pazardan aldığı ayın çok düşük kaldığını belirterek, "Pazar payını artırmak için genç tasarımcıların sektörle biraz daha iç içe olması lazım. Bu konu için işbirliği yapmamız gerekiyor" yorumunu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir