Kur böyle giderse, büyüme bu yıl da düşük kalacak
ZyXEL Türkiye Genel Müdürü Vefa Tarhan, büyüyen iş alanlarının daha çok kurumsal alanda olduğunu söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ercan ARSLAN
İSTANBUL - 2012'nin bilişim ve iletişim sektörü için genel anlamda işlerin düştüğü bir yıl olduğunu vurgulayan ZyXEL Türkiye Genel Müdürü Vefa Tarhan, iletişim sektörünün ilerlediğini ancak donanım sektöründe bir kayıp yaşandığını, bu kaybın öncelikli nedeninin dövizde yaşanan hareketler olduğunu kaydetti. ZyXEL olarak iletişim alanında olmaktan çok büyük zevk duyduklarını da vurgulayan Tarhan, "İletişim her işin temelini oluşturuyor çağımızda. Biz de yaptığımız işten büyük heyecan duyuyoruz. Önümüzdeki yıllarda çok değişik, hayatı kolaylaştıran iletişim ekipmanları sağlamış olacağız. 2013 yılına
da oldukça pozitifiz bakıyoruz. Yeni iş alanları gelişecek ama yine de tedbirli olmak gerekiyor" dedi.
2012 yılını değerlendiren ve 2013'ten beklentilerini aktaran Tarhan, Zyxel'in bayi tarafında geçtiğimiz yılı tekrar ettiğini, telekom tarafında da geçtiğimiz yıla göre daha az iş olduğunu, ancak çıkan ihaleleri kazandıklarını ve bu konuda çok başarılı olduklarını kaydetti. Büyüyen iş alanlarının daha çok kurumsal tarafta olduğunu, bu alanda ise yüzde 40 bir büyüme yakaladıklarını belirten Tarhan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kurumlar şimdiye kadar hep basit ağ altyapısı çözümleriyle işlerini yürütmeye çalıştı. Ancak artık bu alana da yatırım yapmaya başladılar. Bu alanı biz ekonomik ve nitelikli ürünlerimizle adresliyoruz. 2013 yılında bu alanda yakaladığımız ivmeyi sürdürüp daha da büyüyeceğiz. Son kullanıcı tarafında ise, pazar çok fazla büyümeyecek gibi görünüyor. Yüzde 10 ila 15 gibi küçük bir büyüme bekliyoruz. Kurumlarda her sene
sürdürülebilir büyüme gerekiyor. Türkiye'de hala enflasyon yüzde 9'larda."
Servisler gelişecek donanım satışı düşecek
Kullanıcıların önce donanımı tecrübe ettiklerini, daha sonra niteliğe dikkat ettiklerini vurgulayan Tarhan, Türkiye'de de donanım yönünden doyuma ulaşan sektörlerin olduğunu belirterek, bu konuda sözlerine şöyle devam etti: "Bazı alanlar da hala tecrübe edilmeyen teknolojiler var. Özellikle bilişim teknolojileri sürekli yenileniyor ve gelişiyor. Bu teknolojiyi kullanan bireyler ve kurumlar her geçen gün daha da bilinçleniyor ve daha doğru servisi almak istiyor. Burada da artık fiyattan ziyade daha servis odaklı düşünmeye başlıyorlar. Önümüzdeki zamanda daha kaliteli firmalar ve daha doğru servisler satın alınacak."
Yeni eğilim akıllı ev ve ofisler
Akıllı ev veya akıllı ofis olgusunun sektöre pozitif etkiler yapacağını savunan Tarhan, bu yeni eğilimlerin tüm sektörü büyüteceğini kaydetti. Bu alana yatırım yaptıklarını belirten Tarhan, ilk olarak operatörler bazında servislerin bu alanda başlamasını beklediklerini, daha sonrada tüm sektöre bunun yansıyacağını vurguladı.
"Günümüzde daha eski teknolojilerin kullanımı ile yapılan bir akıllı ev konsepti var. Bunu yapmak için iki ila üç bin dolar harcıyorsunuz. Bilişim teknolojileriyle bu harcamalar 500 doların altına düşecek" diyen Tarhan, bu konudaki sözlerine devam etti: "Fiyatlar makul seviyelere indiğinde her eve neredeyse akıllı ev modeli girebilecek. Bu sayede uzaktan evinizdeki veya ofisinizdeki tüm cihazlara ulaşıp kontrol edebilecek, senaryolar üreterek, davranış şekilleri planlayabileceksiniz. Bu sayede internet penetrasyon oranı ve kullanıcı sayısı da artacak."
Genç nüfus üretmiyor, tüketiyor
İnternet penetrasyon ve kullanıcı oranların artmamasını genç nüfusun içerik üretmemesi, tam aksine tüketmesinin de bir neden olduğunu kaydeden Tarhan, akıllı ev gibi yeni kavramların içeriği de artıracağını, insanların genişbant internete ihtiyaç hissedeceklerini belirterek sözlerini sürdürdü:
"Avrupa'da içerik çok zengin. Biz içeriğin Yüzde 70-80'i biz yurtdışından alıyormuşuz. Türkiye'de yeteri kadar içerik üretilmiyor. Operatörler de dar boğaza girdi. Satışlar artmıyor. Artış elde etmek için içerik üretilmesi gerek. İçerik olduğu müddetçe teknolojiler ilerleyebiliyor."