Kullanılmayan kıyafetler 'iyiliğe dönüşecek'

Boyner ve YKM mağazalarında başlatılan ‘İyiliğe Dönüştür’ isimli proje ile müşterilerin kullanılmayan tekstil ürünleri, Lokman Hekim Sağlık Vakfı aracılığıyla ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunulacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Boyner Büyük Mağazacılık, müşterileriyle başlattığı ‘İyiliğe Dönüştür’ isimli sosyal sorumluluk projesi ile kullanılmayan tekstil ürünlerini, ihtiyaç sahipleri için giyecek ve eğitim bursuna dönüştürecek. Projenin hedefi, geri dönüşüm ile ekonomi ve çevreye katkı sağlamak. 

Boyner ve YKM mağazalarında başlatılan ‘İyiliğe Dönüştür’ isimli proje ile müşterilerin kullanılmayan tekstil ürünleri, Lokman Hekim Sağlık Vakfı aracılığıyla ihtiyaç sahiplerinin kullanımına sunulacak. Projeden elde edilen gelirle, eğitim bursu da sağlanacak. 

Boyner ve YKM müşterileri, kullanmadıkları tekstil ürünlerini mağazalarda bulunan kumbaralara bırakarak, ‘İyiliğe Dönüştür’ projesine ortak olacak. Kullanılabilir durumda olan ürünler, ihtiyaç sahiplerine iletilecek. Kullanılmayacak durumda olan ürünler ise hammadde olarak değerlendirilecek. Teknik açıdan mümkün olanlar ipliğe dönüştürülecek. Düğme, fermuar gibi aksesuarlar eritilerek gelir elde edilecek. 

Doktor adaylarına burs sağlanacak 

Lokman Hekim Sağlık Vakfı, proje ile elde edilen geliri, burs fonunda değerlendirecek. 2014-2015 eğitim döneminde 30 tıp fakültesi öğrencisine burs sağlanmasının yanı sıra vakıftan yardım alan ailelerin 431 çocuğuna da eğitim desteği verilmesi hedefleniyor. Türkiye’de yeni kurulan ve yardımlaşmayı yaygınlaştırmayı amaçlayan paylaşım ağı ‘Good4Trust’ ile de proje kapsamında işbirliği yapılıyor. 

"Sizin için fazla olan başkası için ihtiyaçtır" 

Boyner Büyük Mağazacılık Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Mehtap Alp proje ile ilgili şu yorumları yapıyor: "Biz birçok konuyu birlikte ele aldık. Bu sloganımızda da var; 'sizin için fazla olan bir şey başkası için yenidir, ihtiyaçtır, iyiliktir.' Ayrıca çöp/hurda olarak gördüğünüz malzemeler de, farklı katma değerlere dönüştürebilir. Bu projede tekstil çöpünden ham madde, enerji ve eğitim bursu elde edeceğiz. Yani biz aslında bir ürünün yeniden ve farklı biçimlerde değerlendirebilme alternatifini çok sevdik. Bunu hem çevre, hem ihtiyacı olanlar, hem de ekonomi için birlikte düşündük ve bundan dolayı sistemimizi kurarken geri dönüşüm ve yeniden kullanım modellerini çeşitlendirdik." 

Lokman Hekim Sağlık Vakfı Genel Müdürü Leyla Şeker'in söyledikleri ise şöyle: "Tekstilde pamuk, yün, ipek, keten gibi doğal maddeler yanında polyester, polyamid, likra gibi inorganik maddeler de kullanılıyor. Bu inorganik maddelerin doğada çözülme süreleri yüksek. Bu da aslında ciddi derecede kirlilik ve ekosistemde kimyasal kalıntıya neden oluyor. Plastik gibi malzemelerin doğada çözülmesi 1000 yıl sürebiliyor. Örneğin bir adet medium size t-shirt’te 300-350 gr civarı iplik var. Bu tshirt’ü geri dönüşüme soktuğunuzda (ortalama %20 fire ile) yeniden iplik elde edebiliyorsunuz. Elbette elde edilen ürün 1. kalite değil ama bu kalitenin de kullanım alanları var."

Bu konularda ilginizi çekebilir