Konfor Ortadoğu'yu bıraktı, rotayı Avrupa'ya çevirdi
Mobilya ve yatak üretiminde yakaladığı ivmeyi daha geniş pazarlara yaymayı hedefleyen Konfor, ihracatta da rotasını değiştiriyor
HÜLYA KESKİN
İSTANBUL - İzmir menşeli Konfor, hem yurtiçi hem yurtdışı pazarlarda yeniliğe gidiyor. Yılı ülke genelinde 60 mağaza ile kapatmaya hazırlanan firma, yurt dışında Ortadoğu’dan biraz uzak kalmaya niyetli. Konfor markası altında ihracata hazırlanan şirketin ilk durağı İngiltere. Konfor, ihracat zincirine Hollanda, Belçika ve Almanya’yı da eklemeyi hedefliyor.
Çetmen Grubu ile Konfor’un yolları 1998 yılında kesişiyor. Konya Beyşehirli mobilyacı bir ailenin çocuğu olan Çetmen Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Çetmen, kardeşleri ile birlikte mobilya üretimine devam ederken, beyaz eşya mağazası da açıyor ve Türkiye’nin bilinen yatak markalarından birinin Ege Bölgesi distribütörlüğünü alıyor. Aynı markanın ismi ile lisans anlaşması yaparak mobilya üretimine geçen şirketin anlaşması 1998’de sona eriyor. Bu tarih başka bir sürecin de başlangıcı oluyor. Aynı dönemde Konfor, yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı el değiştirerek bir finansman grubuna geçiyor. Çetmen ise 1960’lı yıllardan bu yana yatak üretimi gerçekleştiren sektörün eski markalarından Konfor’u satın almaya karar veriyor. Ve Konfor 1998’de İstanbul’dan İzmir’e geliyor.
“Konfor ile çalışmalarımızı 2003 yılına kadar yatak üretimi ağırlıklı olarak sürdürdük” cümlesiyle markanın yaşadığı değişim sürecine dikkat çeken Konfor Mobilya Genel Müdürü Yardımcısı Nuri Gedik, “2003’te ise Feyzullah Çetmen şirket yapısında değişikliğe giderek ortaklarından ayrıldı. Ve Konfor için de yeni bir süreç başladı. Bence Konfor’un gerçek doğuşu da bu döneme denk geliyor. Bu tarihin ardından Konfor ürün grubunu tamamladı ve bir mobilya markası oldu” diyor.
Üretim alanını 70 bin metrekareye çıkarıyor
Türkiye genelinde 30 mağaza ve 500’ün üzerinde corner ile hizmet verdiklerini dile getiren Gedik, “Bizim halen Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu gibi ulaşamadığımız noktalar var. Bu yıl söz konusu bölgelere yoğunlaşacağız. Mağaza sayımızı 60’a çıkaracağız. Önceden daha bölgesel bir yapılanmamız vardı, bu yıl ise ulusal bir marka olmanın hakkını vermek için çalışacağız. Tüm bu nedenlerden ötürü 2015 bizim için yatırım yılı olacak” açıklamasını yapıyor. 1130 kişiye de istihdam sağladıklarını vurgulayan Gedik, geçen yılı yüzde 15 büyüme ile kapattıklarını, bu yıl için de yüzde 30 büyüme beklediklerini söylüyor.
Faaliyetlerini toplam 56 bin metrekarelik alana sahip tesislerinde gerçekleştirdikleri anlatan Gedik, gündemlerinde yeni bir yatırımın olduğunu açıklıyor. Gedik, “İzmir’deki üretim tesislerimiz yumuşak ürün gruplarının ve panel mobilya üretiminin yapıldığı iki ayrı tesisten oluşuyor. Bu tesisler 56 bin metrekarelik alana sahip. Biz bu iki fabrikayı tek bir komplekste birleştirip, üretim alanını 70 bin metrekareye çıkaracağız. Arsa ve bina için yaklaşık 30 milyon dolar yatırım yapacağız. Ayrıca eski fabrikaya ek ilave makine yatırımı olarak da 5 milyon dolarlık yatırım planımız var. Bu hamlemiz için yer arayışımız sürüyor. Yatırımımızı önümüzdeki yıla kadar tamamlayacağız” bilgisini veriyor.
İhracatını ikiye katlamayı hedefliyor
Bu yıl ihracat çalışmalarına ağırlık vereceklerinin altını çizen Gedik, üretimden ihracata kanalize ettikleri payın yüzde 25 olduğunu ve 43 ülkeye ürün gönderdiklerini söylüyor. Gedik, özetle şu ifadeleri kullanıyor: “Önceden yurtdışı pazarlarımızdaki satın almacılara ürün tedariği yapıyorduk. Bugüne kadar yurtdışında markamızla ilgili bir satış stratejisi izlemedik. Ancak bu durumu değiştireceğiz. Değişime de İngiltere Londra’daki corner ile başlayacağız. Artık yurtdışında Konfor markası adı altında bayilikler açacağız. İhracat oranımızı yüzde 50’ye yükseltmeyi hedefliyoruz.”
“Her şeyini bırakıp Türkiye’ye yerleşti”
Konfor Mobilya Genel Müdürü Yardımcısı Nuri Gedik, “Ortadoğu’daki bazı firmalarla anlaşmalar yapacaktık. Hazırlıklarımız tamamlanma aşamasına gelmişti. Hatta Libya’da işbirliği yapmayı düşündüğümüz bir partnerimiz vardı. Ancak ülkesinde yaşanan karışıklık nedeniyle her şeyini bırakarak Türkiye’ye yerleşti. Biz de ihracatta değişikliğe gitmeye karar verdik. Türklerin ağırlıkta olduğu Avrupa ülkelerine yoğunlaşacağız” diyor.