Kocatepe, kuruyemiş sektörüne de atım attı

Koccatepe kahvedeki 100 yıllık tecrübesini kuruyemişe aktarıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seren GÖKÇE

ANKARA - 1919 yılında Ankara Kocatepe’de butik kahve üretimine başlayan ve bu alanda önemli bir marka haline gelen Kocatepe, şimdi de kuruyemiş sektörüne adım atıyor.  2014 yılında yüzde 100 büyüme başarısı yakalayan şirket, yeni yatırımı kapsamında kuruyemiş hammadde üreticileriyle doğrudan bağlantılar kurdu.

Bir asrı geride bırakmaya hazırlandıklarını belirten Kocatepe Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Yıldırım, şirketin 1949 yılında Nurettin Tuncay tarafından devralınarak marka tescilinin yapıldığını söyledi. Yıldırım, bu süreçte klasik Türk Kahvesi ile sınırlı kalmayıp salep, sıcak çikolata, 3’ü 1 arada, dünya kahveleri ve aromalı kahveler ile sektöre inovatif bakış açısı kazandırdıklarını anlattı.

2011-2012 yılları itibariyle Kocatepe’nin Karpet  Şirketler Grubu bünyesine dahil edildiğini belirten Hasan Yıldırım, bunun da üretim metodları, hammadde temini ve marketin çalışmalarını üst düzeye taşıdığını vurguladı.

Şirketi devraldıktan sonra ilk adım olarak ürün içeriğinin premium düzeyde temin edilebilmesi açısından Güney Amerika’daki kahve üretimi yapan tüm ülkeleri ziyaret ettiklerini söyleyen Yıldırım, “Kahve çekirdeği tarlalarında ürünün tohumdan ağaca, ağaçtan meyveye ve meyveden çekirdek haline dönüşünü öğrendik. Türk Kahvesi için en elverişli olan Brezilya üreticileriyle ticari bir süreç başlatarak direkt tarladan ürün tedariki yaptık” dedi.

Türk Kahvesi lezzetine ulaşmak adına gerekli akademik çalışmalarını da tamamladıklarını  söyleyen Hasan Yıldırım, “2012’de başlayan bu heyecanlı süreç 2015 yılına kadar artan ritimlerde devam etti ve 2015 yılı başı itibariyle kuruyemiş kategorisine merhaba diyerek altyapı çalışmalarına başladık. Mart ayında ise kahvede olan özen ve inançla kuruyemiş üretimine de başladık” diye konuştu.

Karpet Şirketler Grubu bünyesinde kahve ve kuruyemişle ilgili şu anda 100’ün üzerinde istihdam sağladıklarını belirten Yıldırım, 2014 yılında yüzde 100 büyüyerek üretim kapasitesini iki kat arttırdıklarını kaydetti.

Büyümede tek içimlik ürünlerin büyük katkısı olduğunu dile getiren Hasan Yıldırım, “2014 senesi şirketin yatırım ve büyüme planlarının realize edilmesi adına bizim için oldukça kritik bir yıldı. Gerek yeni kategorilere açılabilmek gerekse finansal dengelerimizi koruyabilmek adına dikkatli adımlar attık ve büyüme trendlerimizi gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

Kahvedeki 100 yıllık tecrübe kuruyemişe aktarılıyor

Kahvede edindikleri ticari terbiye ve üretim mantalitesini kuruyemişe taşıma konusunda çok heyecanlı olduklarına vurgu yapan Yıldırım şunları söyledi: “Her tanesi özenle seçildi cümlesini kendimize kuruyemiş için motto seçtik ve bu mottoyla yönetebileceğimiz ve kontrol edebileceğimiz noktalarla çalışarak ürünlerin servis kalitesi ve tazelik esasını ön planda tutacağız. Kuruyemiş ile ilgili sektördeki büyük markalar arasında kısa sürede önemli bir yere sahip olacağımız inancındayız. Bu inançla işin en önemli kısmı olan hammadde tedariklerini bizzat üreticilerle görüşerek yaptık”

Kuruyemişte hammadde kadar değerli bir başka unsurun da üretim prosesleri ve makineler olduğunun altını çizen Yıldırım, “Edindiğimiz bilgiler ve yaptığımız fizibilite çalışmalarıyla markamıza yakışacak nitelikte bir kuruyemiş üretimi gerçekleştirdik. Burada hammadde kadar değerli olan bir başka unsur da üretim prosesleri ve makineler oldu. Makine parkurumuzu tam otomasyon sistemiyle çalışan ve en doğal üretim yapabileceğimiz kavurma makineleriyle yaptık” dedi.

2014 yılında ve öncesinde düzenli bir ihracat altyapıları bulunduğu bilgisini veren Hasan Yıldırım, “İhracat yaptığımız ülkeler rutin alımlarını ciddi oranda arttırarak yurtdışında da ürünlerimizin penetrasyonunu sağladı. 2015 yılı ikinci yarısı ihracat için toplam ticaretimizde önemli bir yere sahip olacak, bununla ilgili en önemli atılımı Ekim ayında Almanya Köln’de yapılacak olan Anuga Fuarı’na katılarak gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.