Koç'a göre elektrikli oto hibritle mümkün
Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Çimen: "Elektrikli araçların içine girdiğinizde önemli çözülmeyen konular var. Bunun doğru çözümü hibrit"
ESKİŞEHİR - Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, elektrikli araçlarda çözülemeyen önemli konuların olduğunu belirterek, "Bunun doğru çözümü hibrit" dedi. Çimen, Koç Fest etkinlikleri kapsamında, Anadolu Üniversitesi Salon Anadolu'da düzenlenen "Koç Fest Kariyer Zirvesi"'nde, üniversite öğrencilerine Koç Holding Otomotiv Grubu'nu anlattı, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Çimen, bir öğrencinin "Bursa'da bir rakibiniz elektrikli araba imalatına başladı. Koç Grubu olarak bu alandaki konumunuz nedir ve gelecekte Türkiye'deki elektrikli araç olayını nasıl görüyorsunuz?" sorusu üzerine, elektrikli araçların şuan gündemde olduğunu fakat bu konunun 70-80 yıldan bu yana üstünde çalışıldığını ve konuşulduğunu kaydetti. Otomobil sektörünün yaklaşık 150 yıllık geçmişi olduğunu ve fosil yakıt üstüne kurulu bir endüstri olduğunu ifade eden Çimen, şöyle konuştu: "Fosil yakıtlarda alternatif olarak bir çok teknoloji geliştirilmeye çalışılıyor. Bunlardan bir taneside elektrikli araçlar. Elektrikli araçlar dediğimiz zaman onunda bir çok kıvrımları var. Bu işin öncülüğünü yapan dünyada bir kaç tane ülke var. Bir tanesi ABD, çok kuvvetli devlet desteği alıyor, öteki ise Çin. Elektrikli araçların içine girdiğinizde önemli çözülmeyen konular var. Bunun bir numaralı konusunun batarya. Bu bataryaların 200-250 kilogram ağırlığında ve şarj 8-9 saatte oluyor. Şimdi yeni bir teknoloji geliştirilerek onun zamanını azaltmaya çalışıyorlar."
Çimen, elektrikli araçlarda bir diğer konunun, aracın fiyatı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Bataryaların fiyatı 10-12 bin dolar arasında değişiyor. Zaten ABD'de ilk giriş sınıfındaki otomobiller 15 bin dolar, bir o kadarda batarya parası ödüyorsunuz. Ayrıca, bataryanın yaklaşık 10 yıl içinde ömrü tükeniyor, o zaman bunun ikinci eli ne olacak. Bunun doğru çözümü hibrit. Bugün baktığımızda bütün büyük imalatçılar hibrite gidiyor." Elektrikli araçlarda karbonmonoksit salımının sıfır gibi gözüktüğünü, fakat öyle olmadığını savunan Çimen, "Bu elektriğin nasıl üretildiğiyle bağlantılı. Eğer kömürle elektrik üretiliyorsanız, yeni teknolojiyle yapılan motorlarla bu aynı seviyeye geliyor. Dolayısıyla bu çok zaman alacak bir konu. Benim şahsi görüşüm, çözüm hibrit teknolojisinde" diye konuştu.