Kimse 'benzin 4 TL'ye iner mi?' demiyor
İlk 5 aydaki cirosu 5.8 milyar TL'ye ulaşan Opet'in Genel Müdürü Cüneyt Ağca, benzine zam geldiğinde tepkilerin kendilerine yöneldiğini ama, fiyatlar inince ya da sabit kalınca konunun pek gündeme gelmediğini söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Özlem ERMİŞ BEYHAN
İSTANBUL - Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca, 29 Mart'tan beri benzine zam yapılmadığını, 5 TL'ye gidiyor denilen fiyatın eksenini 4 TL'ye çevirdiğini ancak bu konunun pek de gündeme gelmediğine değinerek, "Nasıl fiyat artarken bunu biz yapmıyor, düzenleyici kurum döviz ve petrol fiyatlarına göre belirliyorsa, düşerken de öyle oluyor. Ancak zamlarda tepki bize yöneliyor, fiyatlar inince ya da sabit kalınca konu pek gündeme gelmiyor. Kimse 'benzin 4 TL'ye mi gidiyor' demiyor" eleştirisi yaptı.
Ağca önceki akşam basın mensupları ile bir araya geldiği toplantıda, kar marjlarına ilişkin bir soruya ise "Hep düşüş var, bayi artı dağıtım payı 38-39 kuruşlarda. Son yıllarda 1-2 kuruşluk oynamalar oluyor" cevabını verdi.
Ağca, ilk 5 aydaki cirolarının 5.8 milyar TL'yi bulduğunu söyledi. İlk çeyrekte geçen yılın altında rakamlar beklerken 50 milyon TL kar ve 4 milyar TL ciroya imza attıklarını açıklayan Ağca, satış hacmi olarak da 2012 öngörülerini aşarak yüzde 10'luk büyüme ile yılı kapatacaklarını söyledi.
Satışlar % 15 arttı
Opet Genel Müdürü Cüneyt Ağca, son 10 yılda sektörde istikrarlı büyüyen tek şirket olduklarını, pazar payı kazanmaya devam ettiklerini söyledi. 2012'de büyüme öngörmezken beklediklerinin üzerinde bir taleple karşılaşmış Opet. Yılın ilk çeyreğinde satışlarda geçen yıla göre yüzde 15'lik artış olduğunu belirten Ağca, bunda yılın ilk iki ayındaki gaz sıkıntısının etkili olduğunu anlattı. Ağca, "Doğalgaz sıkıntısı olunca santrallere bir süre gaz tedarik edilemedi. Biz bu dönemde santrallere motorin tedarik edebildik. Yaklaşık 80 bin metreküplük ilave bir talep oldu" dedi. 1.1 milyon metreküple sektörde en büyük depolama kapasitesinin kendilerinde olduğunu anlatan Ağca, bu kapasitenin, ulusal stok zorunluluğu mevcut 21 günden 90 güne çıkarıldığında piyasaya hizmet verebilme açısından da yeterli olduğunu vurguladı.
Sektörde Full'ün satışı sonrası yeni bir satınalma veya konsolidasyona ilişkin bir soruya ise Ağca, bugünkü bayi modelinin bunu makul kılmadığı cevabını verdi. Ağca şöyle devam etti: "Kontrat sürelerine bağlı bir yapıda konsolidasyon çok makul olmaz."
10 numara yağ için yeni yöntem aranıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, milyarlarca lira vergi kaybına yol açan, ölümlü kazalara ve çevre kirliliğine sebebiyet veren 10 numara yağ piyasasına yönelik önemli bir düzenleme yaptı. Bakanlık, gümrük yönetmeliğine, "Gümrük antrepolarında depolanan solvent ve baz yağın satış suretiyle devrine, devralan tarafından serbest dolaşıma sokulacak olması durumunda izin verilmez" ifadesini ekledi. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemenin 10 numara yağ satışının önüne geçilmesi konusunda önemli olduğunu belirten Cüneyt Ağca, "Kamu, bu sorunun ortadan kaldırılması için çok kararlı. Araçlarda kullanılan akaryakıtın kontrolünü de düşünüyor ancak şu an mevzuat araçları durdurup kontrol etmeye uygun değil. Ama üzerinde çalışılıyor, orada bir hata yapılması birçok şirket ve kişiyi mağdur edebilir." dedi.
SAMET AYBABA DA OPET BAYİSİ
Opet bu yıl 50 yeni istasyon açmayı hedefliyor. Şu an sayı bin 300, bunun 900'ü Opet, 400'ü Sunpet. Yıl sonunda toplam bayi rakamının bin 325'e ulaşması bekleniyor. Cüneyt Ağca, futbola da uzanan sohbette, bayilerinden birinin de Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü Samet Aybaba olduğunu söyledi.