Kervan, Arabistan'da 57 'Eğlence Adası' açtı

Yumuşak şeker üreticisi Kervan Gıda, Riyad'da 57 “Bebeto Eğlence Adası" birden açarak, Suudi Arabistan'a güçlü bir giriş yaptı. 23 tane daha açacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İbrahim EKİNCİ
 
Yumuşak şeker üreticisi Kervan Gıda, Al Othaim Holding işbirliğiyle Suudi Arabistan'a girdi. Bir grup gazeteci, bu olayı izlemek üzere Riyad'dayız. Aynı günlerde Ali Ağaoğlu, Dubai'de açılış yapıyordu. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bir uçak dolusu işadamıyla Cidde'deydi. Çağlayan, Kervan Gıda'nın açılışına katılmak üzere Riyad'a geldi ve Abu Dabi'ye geçti...
 
Bölgede Türkiye rüzgarı var. Kervan Gıda 120 milyon lira ciro yapıyor. Birçok markası var ama en önemlisi Bebeto!.. Futbol tutkunu Kervan yöneticileri, yumuşak şeker için marka adı ararken... Bebeto dünya kupası maçlarında Brezilya'nın yıldızlarından biri. Türkçe 'bebek - çocuk' çağrışımını ve futbolcunun sempatisini birleştiren bu ismi benimsiyorlar. “Bebeto Eğelence Adaları' konseptini geliştiriyorlar. Suudi Arabistan'da birçok AVM'nin sahibi olan Al Othaim Grubu ile birlikte, aynı günde 57 'Bebeto Eğlence Adası' birden açıldı. Kervan, dökme yumuşak şekerde Al Othaim'le, paketli ürünlerde Balsharaf Grubu ile çalışıyor. Perakende gruplarına üretim yapıyor.
 
'Sony Plazalara bile girdik'
 
Kervan'ın 85 ülkede faaliyeti var. İhracatı 40 milyon dolar. Türkiye'nin jelly ihracatının yüzde 44'ünü gerçekleştiriyor. Geçen yıl bilgi ve üretim teknolojisi altyapılarına ciddi yatırımlar yapmış. Bu yıl 50 milyon dolar ihracat bekliyor. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Başar, "Turquality'nin büyük katkısı var. Görünmeyen bir patron gibi teşvik ediyor. ABD'ye gittik. Bu yıl 8 milyon dolar ihracat bekliyoruz. Rusya'da ofis açtık, hızlı büyüyeceğiz. S.Arabistan'a 57 eğlence adasıyla girdik. Yıl sonu 80 olacak, ciromuzu 10 milyon dolara çıkaracağız. Dünyada, 5 yılda 500 ada olacak. Japonya gıda pazarı zordur. Sony Plazalar'a girmeyi başardık. Ürdün'e giriyoruz. Bebeto'nun ülkesi Brezilya'ya bile girdik. Al Othaim'le işbirliği tüm Körfez Bölgesi'nde yeni büyüme fırsatları sunacak. Burada kabul gören ürün etraf ülkelerde de görür" dedi.
 
Kandıra'da yatırım planı
 
Uzman gıda mühendisi ve kimyagerlerden oluşan Ar-Ge ekibi kurduklarını anlatan Şükrü Başar, "TÜBİTAK TEYDEB-1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı' neticesinde laboratuvar cihazlarımızı ve pilot deneme hattı imkanlarını artırdık. Başta Helal olmak üzere birçok uluslararası kalite ve standat sertifikasına sahibiz. Üretimde tamamen doğal boya kullanıyoruz" dedi. Şirket Genel Müdürü Ertan Güneş de Kandıra Gıda İhtisas OSB'de yatırım planladıkları söyledi. Güneş, "Kervan artık bütçe ile yönetilme kültürüne alıştı. Ölçme kalitemiz arttı. Altyapımız hazır. Daha hızlı  büyüyebiliriz" diye konuştu.
 
Pazarlama Müdürü Bihter Koçum, "2013 itibariyle üretimimiz 43 bin tonu aşıyor. Jelly ürün çeşitliliğinde dünya 3., dünyada çocuk pazarında şekerleme kategorisinde de 3. sıradayız. Halihazırda içerde ve dışarıda toplam 80 'Eğlence Adası' noktamız var. Bu yıl 120 yeni ada açacağız. Türkiye'de 70 şehirde, 30 bin satış noktasında bulunuyoruz" dedi. Riyad'daki açılışta Abdullah Al Otayim de bir konuşma yaptı. Son birkaç
not: Kervan Gıda yönetimi bu konuda bir açıklama yapmadı ancak, edindiğimiz bilgilere göre Suudi ortakları Kervan'dan da yatırım yapmasını istiyor. Toplantıya, Yönetim Kurulu üyeleri Burhan Başar, Mahmut Koçum ve Aydın Çelik de katıldı.
 
Vanlı beş kardeş...
 
Kervan Gıda'nın kurucuları Vanlı beş kardeş... Şükrü Başar anlatıyor: "Bir kaza oldu, İstanbul'a göç ettik. Sakız, pil, ampul gibi şeyler satıyoruz. Sakız üretelim fikri oluştu. Keloğlan'ı ürettik. Rusya ciddi talep yarattı. İş hızlı büyüdü, şekersiz sakız markası Salkım'ı ürettik. Özcan markasını satın aldık. 2001 krizine borçla yakalandık. Halamoğlu Aydın Çelik ve iki ortağı katıldı, 8 eşit ortak olduk, finansal
problemleri aştık. Şu anda 850 kişi çalışıyor. Haramidere'de 36 bin metrekare kapalı alanlı fabrikamız var."
 
Çağlayan: Nauru ile Mikronezya kaldı
 
Kervan Gıda'nın açılışını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yaptı. Kurdela kesimine Kervan'ın yöneticileri, Suudi Arabistan'daki ortakları da katıldı (yandaki resim). Bakan Çağlayan, açılıştaki konuşmasında, "Türk
ihracatçısının, işadamının gitmediği bir ülke kalmadı. Bri tek 20 kilometrekarelik Nauru ile 700 kilometrekarelik Mikronezya kaldı" dedi. Çağlayan şöyle devam etti: "100'e yakın işadamıyla Kutsal Topraklar'a geldik. Akümüzü şarj ettik. Kabe'ye gittik. Cidde'de iki ülke iş dünyası bir araya geldi. Arabistan'da bir atasözü var, bir elin nesi var, der. Bizde devamı iki elin sesi var, şeklindedir. Yapmak istediğimiz bu. Türkiye ile ortaklıktan mutlaka kazanırsınız. Bizim şirketlerimizle ortak olanların da hizmetindeyiz. Türkiye büyüyor. Hollanda'yı da geçerek 17'nci ekonomi olacak. Mal satmadığımız bir tek Nauru ile Mikronezya kaldı. Dükkanımız 24 saat açık. 57 İslam ülkesi, dünya nüfusunun 4'te 1'idir. Dünya milli gelirindeki payı ise yüzde 9'dur. İhracattaki payı yüzde 7'dir. Suudi Arabistan ve Türkiye, İslam dünyası toplam ihracatının 4'te 1'ini yapıyor. İslam dünyası olması gereken yerde değil. 1.5 milyar Müslüman'ın ortalama kişi başı geliri 5 bin dolar, dünya ortalaması 12 bin dolardır. Yapmamız gereken çok şey var."
Konuşmasını fıkralarla süsleyen Çağlayan, Suudi Arabistan ziyareti sırasında tekstil zinciri LCW'nin mağazasını da açtı.