Katmerciler hem satın almaya hem de yeni ortaklıklara sıcak
Katmerciler bir taraftan ihracat pazarlarında büyümeyi diğer taraftan da yeni pazarlara ulaşmayı planlıyor.
Ece CEYHUN
İSTANBUL - İtfaiye ekipmanlarında Fransızlarla ortaklık kuran ve yatırımlarını realize eden araç üstü ekipman firması Katmerciler şimdi GimKat aracılığı ile yeni pazarlara girmeye hazırlanıyor. Şirketin önümüzdeki dönem için hedefinde Fransız Gimaex ile yaptığı ortaklık gibi diğer araç üstü ekipman üretimlerinde sektörünün devi firmalarla ortaklık yapmak var. Katmerciler aynı zamanda krizin getirdiği satın alma fırsatlarını da kolluyor.
Katmerciler Yönetim Kurulu Başkan Vekili Furkan Katmerci, artık Kuzey Afrika, Ortadoğu, Avrupa, Rusya, dolayısıyla yakın coğrafyada tanınan şirketin adını daha geniş coğrafyaya ulaştırmak istediklerini belirtti. Katmerci, önümüzdeki 3 yıllık hedeflerini anlatırken "Ortaklıklarla büyüyüp ihracat hacmimizi artıracağız. Gelecekte hedefimiz dünyada kendi alanında ihtisaslaşmış firmalarla GimKat benzeri iştirakler kurmak" dedi.
Sinerji yaratabilecekleri bir şirket bulmaları halinde sadece organik değil inorganik de büyümek istediklerini anlatan Katmerci, "Vizyon olarak 2015'e, 2016'ya kadar bölgesinin en güçlü şirketlerinden biri olmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla bu sadece organik büyümeyle olmayabilir. Satın almalarla da olabilir. Bir yerde fırsat varsa onu da değerlendireceğiz. Almanya'da böyle bir fırsat olur mu diye bir şirketi inceledik Fransızlarla ama olmadı. Kriz böyle fırsatlar sunuyor" dedi.
İzmir'i üretim merkezi yapmak istiyor
Gimaex ile ortaklıklarının Avrupa'da yankı uyandırmasının bir kanal açma ekipmanı üreticisi ile çöp ekipmanı üreticisinin de dikkatini çektiğini ve onların da kapılarını çaldığını anlatan Katmerci, "Bu ürettikçe kabiliyet kazandığınız bir sektör. Ürün gamımızda 30 ürün var. Bunu yapabileceğimiz arkamızda daha 29 ürün bulunuyor. Her ürünümüz için böyle ortaklık yapmak istiyoruz. Bu bizim öncelikle katma değeri yüksek ekipmanlar üretmemizi sağlayacak, ikincisi pazarlarımızı genişletmemizi sağlayacak üçüncüsü de katma değeri yüksek ürünlerle karlılığımızı artırmayı planlıyoruz" diye konuştu.
"İzmir'i üretim üssü haline getirmek istiyoruz" diye devam eden Katmerci, bunun istihdamı artırmalarının da önünü açtığını kaydetti. Katmerciler'in şu anda istihdam kapasitesi 320. Yalnız Katmerci, sektörün yetişmiş ara eleman sıkıntısı çektiğini aktardı. Katmerci, GimKat ile 100 yeni istihdam sağlamak istediklerini de belirtti.
Ciroda hedef 100 milyon TL
Katmeci ayrıca kısa vadede 100 milyon TL ciroya ulaşmak istediklerini ve bu ciro içinde ihracatın payını yüzde 50 ve üzerinde tutmayı amaçladıklarını da ifade etti. Şirketin 2010 sonunda cirosu 62 milyon TL ve ihracatı 16 milyon dolar düzeyindeydi. 2011 yılı 9 aylık döneminde ise gelirlerini yüzde 49, ihracatını ise yüzde 68 artırarak 20 milyon doların üzerine taşımıştı. Cirosal bazda her yıl yüzde 20 büyüme planladıklarını da aktaran Katmerci, 2011 rakamlarının hedeflerinin çok üzerinde gerçekleşeceği mesajını verdi.
Katmercilerin cirosunun içinde itfaiye ekipmanları lokomotif sektör. Bunu kombine kanal açma, araç kurtarma, vidanjör, tanker, damper ve çöp ekipmanları izliyor.
Katmerci, karlı büyümek istediklerini de ifade ederek "Katma değeri yüksek ekipmanlar ürettikçe, hacmi artırdıkça, karlılığımızı da artıracağız. Avrupalı rakiplerimizden farklı olarak bizim net kar marjımızda daha yüksek" bilgisini verdi.
Giamex'i bize halka açılma getirdi
İzmir Atatük Organize Sanayi Bölgesi'nde 31bin 500 metrekarelik arsa üzerinde 12 bin metrekaresi kapalı alanda araç üstü ekipman üretimi yapan Katmerciler geçen sene itfaiye ekipmanı üretiminde dünyanın önde gelen firmalarından Fransız Gimaex ile yüzde 50-50 ortaklık kurdu. GimKat adı verilen şirket, Katmerciler'in mevcut üretim tesisinin bitişiğine, 17 dönüm arazi üzerine 10 dönüm kapalı alanı olan, 6 milyon dolara mal olan yeni fabrikada üretim de başladı. Üretim sadece iç pazara değil hem Katmerciler'in hem de Fransız Gimaex'in ihracat pazarlarına da ulaşacak.
Fransız Gimaex'in Katmerciler'i halka açıldıktan sonra bulup ortaklık teklif ettiğini kaydeden Katmerci, "1993'den beri ihracat yapıyoruz. 2000'den beri Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da çok güçlüyüz. Maliyetler nedeniyle Avrupalı üretici bu pazarlara giremiyor. Bu da Avrupalı üreticilerin dikkatini çekiyor. Dünyada bu sektörde faaliyet gösteren ve borsaya açık üçüncü şirketiz. Biri ABD'de, diğeri ise dünyanın da en büyüğü olan toplam cirosu 600 milyon Euro düzeyinde bulunan Avusturya'lı Rosenbauer" bilgisini verdi.
Katmerci, tam bu noktada şirket olarak gidebilecekleri büyüklük açısından Rosenbauer'in kendileri için örnek oluşturduğunu da aktardı.
Gimaex Katmercileri yeni pazarlara taşıyacak
41 ülkeye ihracat yapan Katmerciler, Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Türki Cumhuriyetler ve Rusya pazarlarında hızlı büyürken Fransız Gimaex, Latin pazarlarında büyük bir şirket. Şimdi itfaiye ekipmanında GimKat ile pazarlarını birleştiren şirket, daha büyük bir ihracat hacmine ulaşmak istiyor.
Katmerci şöyle konuştu: "Hem mevcut pazarlarda derinleşmek hem de yeni pazarlara gitmek istiyoruz. Gimaex sadece itfaye ekipmanı üretiyor. Biz itfaiye, kanal açma, vidanjör gibi çeşitli ekipmanlar üretiyoruz. Biz ürettiğimiz diğer ekipmanları da onların olduğu pazarlarda da satacağız. Gimaex ile özellikle Latin Amerika pazarlarına daha rahat nüfuz edebileceğiz."
Havalimanı itfaiyesinde ilk kez Türkiye'de seri üretim yapılabilecek
GimKat ilk etapta itfaiye arabasının tankını üretecek. Şu anda Fransa'ya göndermek üzere 580 bin euroluk siparişte aldıklarını bildiren Katmerci, ileride üretim yelpazesinin de genişleyeceğini vurguladı. Katmerci, "GimKat'ta ilk hedef 300 itfaiye için ekipman üretmek. Bunun toplam cirosu da 17-18 milyon Euro civarında. Tam kapasite ile 2013'te çalışmaya başlarız. Ayrıca 52 metre ve üzeri merdivene sahip itfaiye araçları üretmeyi de planlıyoruz. Bunlar Türkiye'de genellikle ithal edilen ekipmanlardır. Yeni ortaklığımızda havaalanı itfaiyesini de burada üretmek istiyoruz. Bu know how'a sahip olduk. Bunun pazarı ise bütün dünya. Gimaex ortaklığı, yüksek merdivenli ve havaalanı itfayesi gibi ürünleri Türkiye'de seri üretim yapabilecek kapasite sağladı" dedi.
Savunma sanayine de üretim yapıyor
TOMA adı verilen toplumsal müdahale araçları da üreten Katmerciler, savunma sanayine de ekipman satıyor. 2010'da 14, 2011'de 52 adet olmak üzere toplam 66 adet TOMA satan şirket bu alanda daha fazla ilerlemek istiyoruz. Gerekli bazı belgeleri almak için çalıştıklarını ve bazı ihalelere girebilecek noktaya geldiklerine de dikkat çeken Katmerci, toplumsal müdahale aracı ihracatı yapmak istediklerini de ifade etti. TOMA'larda en büyük alıcı ise Güney Kore ile Türkiye.
İleride halka açıklık artabilir
Kasım 2010'da yüzde 25'ini halka açan Katmerciler, önümüzdeki dönemde yatırımcısına her yıl temettü veren bir şirket olmak istiyor. Hissedeki likiditasyonu artırmak için halka açıklığın konjonktüre de bağlı olarak artabileceği sinyali veren Furkan Katmerci, "3 ayda bir yatırımcı bülteni hazırlıyoruz. Bana gönderin diyen herkese yolluyoruz. Yatırımcı ilişkilerini çok önemsiyoruz ve işi başından sıkı tuttuk" dedi. Şirket halka açıldıktan sonra çıkarttığı ilk faaliyet raporu, 2010 Faaliyet Raporu, ile de Amerikan İletişim Profesyonelleri Ligi tarafından küresel ölçekte düzenlenen yarışmada sektörünün en iyisi seçilerek Platin Ödül kazandı.
Suriye ve Libya'ya ihracat hareketli
Arap Baharı'nın etkisiyle bir dönem bazı ülkelerden gelen siparişler kesilse de artık yeniden özellikle Suriye ve Libya'dan yeni siparişler aldıklarını da ifade eden Furkan Katmerci, "Kriz olup siparişler dursa bile ardından daha fazla sipariş geliyor. Bir ekipmanla girdiğiniz pazarda yeni ekipmanlar satmaya başlıyorsunuz. Rusya'da bazı kamyon şirketlerinin yatırım yapacağını duyduk ve o ülkede temsilcilik verdik. İyi gidiyor. Ama son dönemde Azerbaycan'daki satışlar da çok iyi. Hatta Azerbaycan, Rusya'dan iyi gidiyor" dedi.
İsteyen müşterinin ekipmanına çip takacak
Kendilerini kamyon terzisi olarak tanımlayan Furkan Katmerci, yeni oluşturacakları bir sistem ile yedek parça hizmetlerini bir adım ileriye taşıyacaklarını da kaydetti. Katmerci, örneğin 1,000 saat çalıştıktan sonra değişmesi gereken bir itfaiye pompasına takacakları çip ile değişim zamanı geldiğinde müşteriyi uyaracaklarını ve gidip bakımını yapacaklarını anlattı.