Kartpostal ile başladı, kırtasiye devi oldu

İhracatta bir milyon dolar sınırını aşan Keskin Color, geçen yıl 38 milyon lira ciro yarattı. Keskin Color Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Keskin, "Hedefimiz bu yıl ciroda yüzde 30 artış yakalamak. Ciro ve büyümenin yanı sıra, karlılıkta da büyümeyi istiyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Keskin Color'ı yaşı 40’ın üzerinde olanlar kartpostaldan, şimdiki nesil kırtasiyeden bilir. Kuruluşu 1963'lü yıllara dayanıyor. Şirket önce kartpostal, tebrik kartı, daha sonra çeşitli dillerde İstanbul, Efes, Kapadokya kitabı gibi turistik yayınlarla başlıyor. Çeşitler artıyor. Çok kartpostal satılıyor. Poster imalatına giriliyor. Kartpostal işi bitmeye başlayınca 1990'lı yıllarda kırtasiyeye giriliyor.

İlk lisanslı kırtasiye ürünü 2000'li yıllarda üretiliyor. Şirket 2001 yılından bu yana yüzde 100 hisse ile Keskin ailesi tarafından yönetiliyor, 2016 yılında Silivri Selimpaşa'da 15 bin metrekarelik yeni tesislerine taşınıyor. Şirketin yeni dönem hedeflerini ikinci kuşak temsilci, Keskin Color Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Keskin anlattı. Selimpaşa'daki yeni bina için 15 milyon lira yatırım yaptıklarını anlatan Keskin, "Makine parkını genişlettik. Yaklaşık 2 milyon liralık makine yatırımı yaptık. Daha da yapacağız" dedi. İstanbul'da Sirkeci ve İstoç ile birlikte İzmir, Antalya ve Ankara’da şubeleri olduğunu anlatan Reşit Keskin, "Biz 54 yıllık bir şirketiz, Türkiye'de bu yaşa kadar gelen şirket sayısı azdır. 170 kişiye istihdam sağlıyoruz. Geçen yıl 1 milyon dolar sınırını aştık ve 1 milyon 100 bin dolarlık ihracat yaptık. Geçen yıl ihracatımız cironun yüzde 10'unu geçti. Hedefimiz beş yıl içinde üretimin yüzde 40'ını ihracat ayırmak" diye konuştu. Yeni tesise taşınınca üretimlerinin arttığını belirten Keskin, "Bunun için ihracatı da artırmak istiyoruz. İhracat hem ülkeye döviz kazandırıyor hem de vadeler çok daha kısa hatta peşin. İç pazarda uzun vadelerle kırtasiye satışı olduğu için zorlanıyoruz. Şu anda Almanya, Yunanistan, İtalya, Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi toplam 14 ülkeye ihracatımız var. En büyük hedefimiz ihracatı artırmak" ifadesini kullandı. Yeni defter hattı ile 4 bin 500 ton kapasiteye çıktıklarını belirten Keskin, "Üretim hattı dışında farklı fonksiyonları olan 150 makinemiz var. Bunlar ufak prosesler yapabilen, hızlı hareket eden makineler. Toplamda 1.500 farklı barkod ürünümüz var. Bu 6 bin farklı tasarıma denk geliyor" diye konuştu.

Kağıt kırtasiyede Disney'in Türkiye'de en büyük iş ortaklarından bir tanesi olduklarını anlatan Keskin Color Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Keskin "Lisanslı kırtasiyede pazar payımız yüzde 80'lerde, 21 adet lisanslı ürünümüz var. Kağıttan kırtasiyede Türkiye'de üç büyük üreticiden bir tanesiyiz. Puzzle'da da Türkiye'deki üç üreticiden biriyiz" diye konuştu. Geçen yıl 38 milyon lira ciro yarattıklarını anlatan Keskin, "Hedefimiz ciroda yüzde 30 artış yakalamak. Ciro ve büyümenin yanı sıra, karlılıkta büyümeyi istiyoruz. 2016'da karlılık yoktu, bunun en büyük nedeni kurun aşırı yükselmesi oldu" şeklinde konuştu.

'Cumhurbaşkanı'na teşekkür ziyaretinde bulunmak istiyoruz'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ziyaretinde bulunmak istediklerini anlatan Keskin Color Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Keskin, "Sayın Cumhurbaşkanı da kartpostallarımızı satanlardan. İki kere bahsetti. Biz, birinciden sonra randevu almak istedik. Çünkü 'Talebeliğimde her gün Sirkeci'ye giderdim 100 tane kartpostal alırdım Keskin Color'dan, ertesi gün tekrar giderdim alırdım, o firmanın ismini vermemde mahsuru yoktur kapanmıştır, Keskin Color' şeklinde bir beyanatı oldu. Kendisine saygılarımızı sunmak, teşekkür etmek, o dönemin kartlarından hediye etmek istiyoruz. Aynı okuldan mezun olduğumuzu da biliyorum" ifadesini kullandı.

'Kartpostallarla Türkiye tarihini sergileyeceğiz'

Daha önceleri yılda 15 milyonun üzerinde turistik kartpostal sattıklarını belirten Reşit Keskin, "Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunduk. Turizm elçiliği yaptık. 1963 yılından bu yana kartpostal arşivimiz var. Antalya Yat Limanı, Ankara, Van, Bursa, Teleferik-Uludağ, İzmir-Karşıyaka, bu kartpostallar en az 40 yıllık. Tüm Türkiye'nin kartpostalları var. Senede 15 milyon turistik kartpostal satılırken, bu rakam çok düştü hatta bitti, şimdi herkes cep telefonu ile gittiği yeri çekiyor. Bunları sergilemeyi düşünüyoruz. İstanbul'un bin 500 tane kartpostalı, İzmir'in 150-200 çeşit kartpostalı var. Bir kartpostal kitabı da çıkartacağız" dedi.

'Milyon adet de 'print on demand*' yapıyoruz'

Katalog bazında farklı farklı ürünler çıkarttıklarını anlatan Keskin Color İş Geliştirme Uzmanı Berkin Keskin, "Milyon adedin üzerinde satan ürünlerimiz de, senede 800 bin adet satan ürünlerimiz de var. Ancak şöyle de bir gelişme var. 'Print on demand' yani bir kişinin talebine yönelik üretim de yapıyoruz. Çünkü kitlede kağıdın kullanımı azalmaya başlarken tasarımı yüksek ürünler öne çıkmaya başladı. Artık insanlar kırtasiyeyi bir ihtiyaçtan öte keyif ürünü olarak almaya başladılar. İyi tasarım ve kalite çok önemli hale geldi" diye konuştu.