Kale, yangına dayanıklı kaplama üretimi için İTÜ ile takım kurdu
Kale Yapı Grubu Başkan Yardımcısı Bahadır Kayan, şirketin hedeflerini anlattı, sektörü değerlendirdi
İBRAHİM EKİNCİ
Kale Grubu’nun işlerinin yüzde 60’ı seramikten geliyor. Bu yıl seramik grubunun (Kale Yapı Grubu) cirosu için hedef 1 milyar lira! Yapı grubu, 2014’te yüzde 13 büyümüş. 2015 hedefi yüzde 16 konulmuş. Türkiye’de yüzde 3-4 arası bir büyüme beklentisi söz konusuyken bu kadar yüksek bir büyüme gerçekleşir mi?
Kale Yapı Grubu Başkan Yardımcısı Bahadır Kayan, daha çok inşaata bağlı bir tempo izleyen sektörde gelişmelerin iyi olduğuna dikkat çekti. “Hükümet de inşaat sektörünü destekliyor. Son açıklanan konut alımında yüzde 25 peşinatın yüzde 15’i kadar destek de önemli. Yüksek bir para olmayabilir ama konuyu gündeme getiriyor. Faiz bu seviyede kalır hatta biraz da düşerse, sistem iyi çalışır. 2014’e girerken daha iyiyiz. Yapı ruhsatları bunu gösteriyor. Kentsel dönüşümü izleyerek çalışıyoruz. Bu konu sektöre önemli hareket getirecek konulardan biri” dedi. Kale Yapı Grubu, seramik sektörünün kuruluşuna öncülük eden bir kuruluş. Ürün geliştirmeye önemli yatırımlar yapıyor. Şu sıralar gündemini meşgul eden konulardan biri yangına dayanıklı kaplama malzemesi. Bu konuda İTÜ ile çalışmaya başlanmış. Bu yıl ayrıca 100 milyon liralık granit yatırımı yapılacak. Türkiye’de yüzde 29 pazar payı ile en yakın rakibinin 3 katı büyüklükte. 66 milyon metrekare yıllık üretim kapasitesi var. 2011’de İtalya’nın 10 büyük seramik şirketinden biri olan Edilcuoghi ve Edilgres markalarını üreten Fincuoghi şirketini satın aldı. Bu iki marka Kale Italia ile yeniden yapılandırıldı. Bahadır Kayan, “Avrupa operasyonlarımızı kolaylaştırdı. İhracatta daha geniş müşteri kitlesine ulaştık. Kale Italia ile ihracatımız yüzde 25 arttı. Markaya yatırım devam edecek” diye konuştu.
Kale Yapı’nın 400’ü aşkın ihracat noktası bulunuyor. 100 ülkede Kale Grubu ürünleri satılıyor. Kayan, bölgesel gelişmelerin ihracatlarına etkisini şöyle anlattı:
“Irak’ı izliyoruz. 12 showroom’umuz var. Zor günler geçiriyorlar ama hepsi açık. Suriye’ye ihracatta bir numaraydık. İki aile ile çalışıyorduk, 2’si de yok. İran’da işimiz var ama İran aynı zamanda büyük bir seramik üreticisi. Gümrükle koruyorlar. EXPO nedeniyle Dubai pazarı hareketli. Türkmenistan’da proje bazlı çalışıyoruz. Polimeks, Rixos gibi grupların işlerinde varız.”
Gündem ‘akıllı ürünler’ gözlükle mekan gösterecek
Şirketin gündemi ne? Şu sıralar neye yoğunlaşıyor? Bu soralara şöyle cevap verdi Bahadır Kayan: “Birincisi tüketici odaklı yapımızı güçlendiriyoruz. Bilgilendirme, satın alma, uygulamayı kapsayan bir kurgu geliştiriyoruz. Fuarda göstereceğiz. Kendi banyonuzu kurabilecek, kendinizi içinde görebileceksiniz. Bu tercihin kaba bütçesini öğrenebilecek ve en yakın mağazaya yönlendirilebileceksiniz. ‘Çözüm satmak’ gibi bir yola gidiyoruz. İkincisi, ihracat pazarlarımız açısından Kale şanslı. Ancak yine de stratejilerimizi gözden geçirdik. Yeni hedefler koyduk. Üçüncü gündemimiz, banyoda uğraşıyoruz. Banyo-karo kombinasyonuyla banyo işini büyütmek istiyoruz. Su tasarrufunda çok iddialıyız. Tüketicinin kendisinin kolaylıkla monte edebileceği noktaya getirdik ürünlerimizi. Smart felsefesi esas. Bu ürünlerle Altın Çekül Ödülü aldık.”
Kale Yapı, 24-28 Şubat arası gerçekleşecek sektör fuarı UNICERA’ya hazırlanıyor. Kayan, “Tüketici odaklı anlayışımızı yansıtacağız. Dijital mekanlar yarattık. Bir gözlük vereceğiz. Onunla mekanın her yerini görebileceksiniz. Bu önemli bir gelişme. Gelecekte fuarların daha küçük mekanlarda yapılmasını sağlayacak bir teknoloji” diye konuştu.
Nem oranını kontrol eden karo geliştirdi
Kaleseramik, 14 farklı lokasyonda yaptığı Ar-Ge işini, 5 bin 200 metrekarelik alan üzerine, 30 milyon lira yatırımla kurduğu yeni merkezde topladı. Grubun Ar-Ge harcamalarının bütçesine oranı 2014 itibariyle yüzde 1.8. 2015’te 55 milyon liralık Ar-Ge harcaması yapacak. Böylece cironun yüzde 2.2’sine ulaşacak.
2014’te çevre ve enerjide üç büyük ödül kazandı. İSO Çevre ve Enerji Ödülleri’nde üç ayrı kategoride ödül aldı. Isı Geri Kazanım Projesi ile ‘Enerji Verimliliği Uygulama Kategorisi’nde birinci oldu. Kale Aquasmart Klozet Projesi, yüzde 55 su tasarrufu sağlıyor. Kaleseramik’e ‘İnovatif Çevre Dostu Ürün’ kategorisinde ikincilik ödülünü kazandıran nem kontrollü karo üretti. “Prof. Dr. Joseph Davidovits tarafından geliştirilen jeopolimer teknolojisi ile üretilen nem kontrollü karo, bu özelliğiyle kuru ya da nemli havanın yol açtığı hastalıkları ve evsel tahribatları önlemeye yardımcı oluyor. Tasarımda da birçok ödül aldık” dedi Bahadır Kayan.
Yuvarlak zeminler için kaplama malzemesi üretti
Kale Seramik, dış cepheleri çok kolay kaplama imkanı veren büyük ebatlı Sinterflex’i de geliştirmişti. Bu ürünü daha da geliştirdiklerini ifade den Kayan, “9 metre çapta yuvarlak bir zemini kaplayabilecek malzemeler ürettik. Yangına dayanıklılık konusunda çalışıyoruz. Yeni bir dış cephe sistemi geliştiriyoruz. İTÜ ile proje takımı kurduk. Ruslar binayı ateşe verir bakarlar. Yangına dayanıklı kaplamalar konusunda önemli çalışmalar yapacağız. İki aydır çalışıyoruz” dedi.
Kale Grubu, yapı ürünleri, kimyasalları, makine ve parça imalatı, savunma, kimya, elektrik malzemeleri, enerji, bilişim, nakliye, turizm ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteriyor. 17 şirkete sahip. 5 binin üzerinde çalışanı, 1300’e yakın tedarikçisi, 250’yi aşkın münhasır bayisi, 500 kayıtlı bayi ve tali bayi dahil 15 bin satış noktası var. Avrupa’nın 3’üncü, dünyanın 12’nci en büyük seramik karo üreticisi, yapı kimyasallarında ise üretim ve satış kapasitesi olarak Türkiye ve bölgede birinci, Avrupa’da ise 5’inci sırada.
‘İhracatta enerji ÖTV’si olmasa fiyat tuttururuz’
Bahadır Kayan, aynı zamanda Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı. Birlik bünyesinde önemli bir çalışma başlatılmış. İnen enerji fiyatları, ihracat pazarları ve dolar-euro paritesindeki gelişmelerin üretim maliyetlerine etkisi gibi birçok parametreden ihracatta, rekabet gücü açısından rakiplere kıyasla nasıl bir durumun gelmekte, olgunlaşmakta olduğu saptanacak. Bu alanda bir rekabet endeksi yaratıp takip edilecek. Bir çalışma da Seramik Tanıtım Grubu’nda. 5 yıllık bir tanıtım çalışması programı var. Londra’da mimari ofislere tanıtım yapılıyor. Royal Academy’nin sergisine sponsor olunmuş. İhracatta ÖTV’siz enerjinin sektörün elini güçlendirilebileceğini belirten Kayan, “Kuzey Afrika’da büyük konut projeleri var. Bazı pazarlarda enerji maliyeti nedeniyle pahalı kalıyoruz. Dış piyasaya satışlarda, enerjide ÖTV alınmasa pazarlara girebileceğiz. Afrika’da sosyal konut üretimi artıyor ama bizim ürünlerimiz pahalı kalıyor” dedi.