Jolly Tur, en kötü sezona rağmen yüzde 23 büyüdü
Darbe girişimi sonrası 4 günde 44 milyon TL'lik iade yaptıklarını açıklayan Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, küçülen sektöre rağmen yüzde 23 büyüdüklerini ve yatırıma devam ettiklerini söyledi.
SELENAY YAĞCI
ANTALYA - Jolly Tur, sektörün kayıplar vererek daraldığı bu yılda yüzde 23 büyüdü. Yine de hedeflerinin gerisinde kalan şirket, yıla yüzde 50 büyüme hedefiyle başlamıştı.
Türkiye'nin çok zor bir yıl geçirdiğini ve tüm sektörün etkilendiğini belirten Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, 15 Temmuz'daki izin iptallerinden sonra 4 günde 44 milyon TL'lik iptal aldıklarını kaydetti. İptal işlemlerini kısa sürede yaptıklarını söyleyen Vardar, "İzinler çıkınca yüzde 20'si geri döndü, ama temmuzdaki kaybı karşılayamadık. Temmuzda hedeflerimizin yüzde 70 gerisinde kaldık. En çok sıkıntı yurtdışı turlarda yaşandı. Yasal olarak iade etmeme hakkımız varken iadeleri yaptık" dedi.
Vardar, sektörün yaklaşık yüzde 20 oranında küçüldüğü, bazı grupların sadece birkaç otelini açmakla yetindikleri, sezonun 1 Mart – 1 Kasım yerine, 1 Mayıs – 1 Eylül tarihleri arasına taşındığı 2016'da Jolly Tur'un büyümeye devam etmesinin yanı sıra yatırım planlamalarından da taviz vermediğine dikkat çekti. Planladığı yatırımların tümünü gerçekleştiren şirket, bu yıl sadece marketing alanında 27 milyon TL'lik yatırım yaptı. Teknolojik trendleri turizme uyarlayarak yatırıma devam eden şirket, 2017 yılı dahil 3 yıl içinde 10 milyon dolarlık yatırım yapmış olacak.
Vardar, sadece Jolly Tur yararına değil, tüm turizm sektörünün yararını gözeten bir stratejiyle 2016 için planladıkları gibi marketing bütçesinde yüzde 100 artış gerçekleştirdiklerini açıkladı. Vardar gelecek dönem için iş planlarında bir değişime gittiklerini kaydederek, rezervasyonlarında yüzde 25 pay alan kamu personelleri için özel kampanyalar düzenleyeceklerini dile getirdi. İstanbul çıkışlı olan yurtdışı tur çıkışlarında Anakara ve İzmir'den de direkt uçuş planladıklarını kaydeden Vardar, 117 olan yurtdışı program sayısını 170'e çıkardıklarını belirtti.
2017'de 1 milyon kişi hedefi
Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, 2016 yılında erken rezervasyonların satışların yüzde 50'sine ulaştığını hedeflerinin ise yüzde 65 olduğunu aktardı. "Gelişen olaylar nedeni ile hedeflerimizi gerçekleştiremedik ama sektörün geriye gittiği ortamda artış gösterebilmek büyük başarı" diye konuşan Erkan, yurtdışı turlarda ise yüzde 17 büyüdüklerini belirtti. Erkan, kültür turlarında GAP destinasyonu olmamasına rağmen yüzde 28 büyüme ile başarı öyküsü yazdıklarını Karadeniz, Kapadokya ve günübirlik turların tercihlerde ilk 3 sırayı aldığını söyledi.
Erkan, 2017 için 1 milyon kişi hedefini koyduklarını açıkladı. İç turizmde geçen yılın fiyatları ile anlaşma yaptıklarını ve iki yıldır fiyatların değişmediğini dile getiren Erkan, "Son 15 gündür ciddi bir döviz artışı var ve bizim fiyat birimimiz TL. Müşteri için özellikle erken rezervasyonun büyük etkisi olacak. Rusya pazarında 2016'ya göre biraz daha iyileşme olacak, yatak kapasiteleri göz önüne alındığında otellerin dolduğu noktada sezon yaklaştıkça fiyatlar değişecek. Türk tatilcisi için en iyi fiyat avantajının olduğu dönem bu dönem" açıklaması ile tatilcilere erken rezervasyon çağrısı yaptı.
"Kur, Avrupalı ve ABD'li turisti Türkiye'ye çekecektir"
2017'nin yabancı turist potansiyelinin artışı açısından daha iyi geçeceği yönündeki beklenlediklerini söyleyen Vardar, "Euro ve doların TL karşısındaki değer artışı, Alman, Hollandalı, İngiliz ve daha pek çok Avrupalı turistin yanı sıra ABD'li turistin Türkiye'ye tercih etmelerinde önemli bir etken olacaktır" dedi. Ancak, Türk turizminin iyi bir yıl geçirebilmesi için bazı tedbirlerin de alınması gerektiğine dikkat çeken Mete Vardar, "Türkiye'de şartların normale dönmesi için büyük bir çaba söz konusu. Ancak, şu anda yabancı tur operatörleri satışlara başladı. Yabancılara Türkiye'yi doğru bir şekilde gösterebilmek ve bunu yurtiçinde de başarabilmek açısından önümüzdeki 1 ay son derece önemli. Ocak ayı, maalesef çok geç olacak" diye konuştu.