İthal izolasyonu yeni hattıyla 'ikame' edecek

İMKB raporunda başarı öyküsüyle yer alan Berkosan makine parkını geliştirerek ithal ikamesi üretimine geçiyor. Halka arz sonrasında iki kat büyüyen şirket, dünyada ilk 10'a girmek için kolları sıvadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ
[email protected]


İSTANBUL - İMKB'de Gelişmekte Olan İşletmeler Piyasası'nda (GİP) işlem gören ilk şirket olan Berkosan, 1 milyon euroluk yeni yatırımı yeni bir üretim hattı kurarak izolasyon ürünlerinde ithalatı ikame etmeyi amaçlıyor. Binalarda ses ve ısı, otomotivde akustik izolasyonunda kullanılan polipropilen ve polietilen köpük üretimi yapılacak yeni hat ile dünyanın ilk 10 üreticisi arasına girmeyi hedeflediklerini bildiren Berkosan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aldıkaçtı ve Yönetim Kurulu Üyesi Enis Aldıkaçtı yeni yatırımlarını DÜNYA'ya anlattı.

Yeni hat üretiminin müşterisinin şimdiden hazır olduğunu belirten Enis Aldıkaçtı, "Kasım ayında oluşturulucak hattımız ile daha da büyüyerek küresel oyuncu olacağız. Şu anda dünyada bizi bilmeyen yok. İtalya ve İspanya da müşterilerimiz bu ürünü bekliyorlar. Küresel oyunculuk derken  Amerika kıtasını da hedef alıyoruz. Avrupa'da zaten varız, birçok pazarda büyük ısırıklar aldık. Türkiye'de pazar lideriyiz. Burası bize dar geliyor, kabuğumuza sığmıyoruz" dedi.

 Yatırım bütçesi borsadan

Geçen yıl GİP'ten sonra bu sene de İkincil Ulusal Pazar'a açılan ilk şirket biziz diyen Aldıkaçtı, "7 milyon lira ciroyla GİP'e girdik, yüzde 111 büyüyerek geçen yılı 16 milyon lira ile kapattık. Bu yıl beklentimiz 20 milyonun üzerinde, 25 milyon liraya doğru koşuyoruz.  KOBİ'lerin her zaman sermaye ihtiyacı var, yeni bir fabrika yatırımı dar bütçe ile yapılacak bir iş değil. Halka arz bize bu bütçeyi sağladı" diye konuştu.

Halka açıldıktan sonra finansal ihtiyaçlarının bittiğini kaydeden Aldıkaçtı, "Açılmadan önce pazarı zaten oturtmuştuk, halka açıldıktan sonra da pazarı geliştirdik. Talep de hızlı bir şekilde yükseldi. Artık piyasaya 60-90 gün arasında vade sunabilecek güce sahip olduğumuz için büyüme de arkasından geldi. İhracat da keza aynı şekilde. Avrupa'ya ihracatta peşin para diye bir şey söz konusu değil, şirketler akreditif açamıyor artık. Eximbank işin içinde ise o zaman vade veriyorsun. Bazıları risk alıyor, Rusya'da, İspanya'da çok kişi para batırdı. İngiltere'den parasını alamayan çok kişi var" dedi.

İlk hedef İSO ikinci 500

Yakın zaman hedeflerinin İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) her yıl açıkladığı İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına girmek olduğunu dile getiren Aldıkaçtı, satışlarda 44 milyon liraya ulaştıklarında  bu amaçlarına ulaşacaklarını, uzun dönemde ise dünyanın en büyük 10 üreticisinden biri olmayı planladıklarını bildirdi. Aldıkaçtı, "Şu anda sektörümüzde dünyada bizi bilmeyen hiçbir oyuncu yok.  Çapraz bağlı polietilen köpükte ana oyuncu haline geldik. Dünyanın en büyük üreticisi ABD'de 4.5 milyar dolar cirosu var; ikinci yine ABD'de, 1 milyar dolar cirolu. Üçüncü Avrupa'da 150 milyon euro cirosu var. Biz bu işe başladığımızda dünyada yirmi üretici vardı, yirmi birinci bizdik. Şu anda ilk 10'a doğru gidiyoruz. Biri Bursa'da biri Tekirdağ'da iki fabrikada 150 çalışanımızla hedefimizi tutturacağımızdan eminiz" diyerek beklentilerini dile getirdi.

Kimseye çek vermeyen
Ağaoğlu bize veriyor


İnşaat yatırımları ile birlikte kredi kullanmaya başladıklarını kaydeden Aldıkaçtı, "2007'ye kadar kredi kullanmıyorduk, bu da yavaş büyümeye neden oluyordu. O yıl Saray'daki fabrika yatırımı olunca mecburen kredi kullanmaya başladık. 2008'de krizle birlikte hızlı bir şekilde kredi ile dönmeye başladık. Ağaoğlu olsun, Sur Yapı olsun çekle çalışıyoruz, şimdiye kadar sorun olmadı. Ağaoğlu kimseye çek vermez bize veriyor" diye konuştu.  


'Anadolu'ya borsa danışmanlığı yapıyoruz'

35 yıldır sektörde olan Berkosan'ın kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aldıkaçtı, 19 yıl önce kurduğu Berkosan'ın ilk günden beri Vestel, Arçelik, Beko, Profilo gibi firmalarla çalıştıklarını kaydediyor. Alanımızda hep öncü olduk diyen Aldıkaçtı, GİP sonrasında Anadolu şirketlerine borsa danışmanlığı yapmaya başladıklarını kaydediyor. Aldıkaçtı, "Türkiye'de 2.3 milyon KOBİ vardı, ilk borsaya giren firma biziz. GİP ile başladık, İkinci Ulusal Pazar'a geçtik. Sebep? İkinci Ulusal Pazar'da gösterdiğimiz performanstan dolayı İMKB kendi faaliyet raporuna bir başarı öyküsü diye Berkosan'ı yazdı. Hem öncü olduk hem de sektörün Türkiye'de gelişmesine sebep olduk. Mesela Çorum'dan arıyorlar, damdan düşenin halinden sen anlarsın diyerek borsaya açılmayı soruyorlar, anlatıyorsun. Eskişehir'den, her yerden arıyorlar, danışmanlık yapıyoruz artık"diye konuştu.

'Kendi kadromuzu kendimiz yarattık'

KOBİ'lerin en büyük derdinin kaynak sıkıntısı olduğunu belirten Mehmet Aldıkaçtı, "KOBİ'lerin belirli bir gücü var, yaratıcılık gücü de var ama sermayesi yetersiz olduğu için büyüyemiyor. Sermaye dediğimiz olay sadece para değil, insan gücü. Şu an bakın Berkosan'da kendi kadromuzu kendimiz yarattık. Yönetim Kurulu Üyelerimiz oğlum Enis Bey ile kızım Meltem Hanım, yüksek tahsillerini yurtdışında yaptı. KOBİ'lerin böyle yüksek eğitimli insanları bünyesinde tutması çok zor" dedi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir