İstanbul Boğazı'na 4 yeni tekne park geliyor

İSPARK Bebek, Beykoz, Kuruçeşme ve Paşabahçe'de toplam 810 kapasiteli tekne park yapımı için gerekli fizibilite çalışmalarını tamamladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret AŞ (İSPARK), İstinye ve Tarabya'dan sonra İstanbul Boğazı'na yeni tekne parklar kazandırmak için çalışmalarını hızlandırdı. 

İSPARK açıklamasına göre, 810 tekne kapasiteli 4 tekne park için Boğaz'da yaklaşık 50 milyon liralık yatırım yapılacak. Deniz turizmi ve ticaretine katkı sağlayacak tekne parkların yapımına ise bu yıl içinde başlanması hedefleniyor. 

Deniz taşıtlarının düzensiz parklanmasına modern çözüm üretmek amacıyla İstinye ve Tarabya'da 388 kapasiteli tekne parkları hizmete açan İSPARK, gelen yoğun talebi karşılamak ve kapasiteyi artırmak için çalışmalara başladı. İlk etapta Bebek'te 250, Beykoz'da 310, Kuruçeşme'de 85, Paşabahçe'de ise 165 olmak üzere toplam 810 kapasiteli tekne park yapımı için gerekli fizibilite çalışmaları tamamlanarak son aşamaya gelindi. İstinye ve Tarabya'da yaklaşık 15 milyon lira yatırım yapan İSPARK, yakın zamanda başlayacağı 4 tekne park için de 50 milyon liralık yatırım yapmayı planlıyor.  

Dört noktada toplam 810 tekne ve yat bağlama kapasitesiyle hizmete açılacak tekne parkların ardından Çubuklu, Kanlıca, Çengelköy ve Arnavutköy'de tekne parkların yapımına başlanacak. Bu koyların da hizmete girmesiyle 5 bin dolayında tekne ve yatın bağlanmasına imkan sağlanacak. 

Tekneler, çevreci yüzer iskelelere bağlanacak 

Çevre dostu teknolojilerin kullanıldığı proje yüzer iskelelerden oluşuyor. Gerektiğinde başka bir alana taşınabilme özelliği de taşıyan sistemde, çevreye zarar verecek unsurlar bulunmuyor.  

İstanbul'da birçok kıyıda yaşanan kirliliğin ortadan kaldırılmasını da hedefleyen proje sahillerdeki kirli görüntü ve çevreye zarar veren atıkların oluşturduğu unsurları önlüyor. Projeyle sahiller İstanbulluların kullanımına açılırken, deniz ve kıyı kirliliğinin de önüne geçiliyor.

  

İSPARK tarafından işletilecek tekne parklarda genel enformasyon hizmeti, meteoroloji bilgileri, haberleşme gibi ofis hizmetleri, su, elektrik, duş gibi genel hizmetler ve güvenlik hizmetleri de sunuluyor. 

 9 noktada yapılacak tekne parklarla 150 milyon liralık gelir hedefleniyor 

Açıklamaya göre, otoparkçılık alanında yaptığı çalışmalarla niteliksiz işletmeciliği sonlandırarak gelirleri kayıt altına alan İSPARK, denizdeki gelirleri de devlete kazandırıyor.  

İSPARK tarafından işletilen İstinye ve Tarabya'da 1 yılda yaklaşık 5 milyon lira gelir elde edildi. Bu rakamın ticari ve turizm amaçlı yat ve teknelerle aynı zamanda kısa süreli ve günlük bağlamayla daha da artması bekleniyor. İstinye ve Tarabya'nın ardından 9 noktada yapılacak tekne parklarla yasadışı toplanan gelirler kayıt altına alınarak yaklaşık 150 milyon lira gelir elde edilmesi amaçlanıyor. 

Bunların yanında karada yaptığı çalışmalarla değnekçiliğe son veren İSPARK, denizcilikte de olumsuz unsurları önledi. Tonozcu diye tabir edilen ve tekne sahiplerini rahatsız edip zorla para toplayan kişilerin faaliyetlerini sonlandıran İSPARK, kıyıdan açıkta tekne parklar yaparak sahilleri de vatandaşların kullanımına açtı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, deniz turizmi ve kültürünün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla tekne park projelerinin devam edeceğini belirtti. Çevik, "İstanbulluların desteği ile İstinye ve Tarabya tekne parklarını hizmete açtık. Boğaz'da 4 uygun noktada daha yeni tekne parklar yapmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Akdeniz'de başarıyla uygulanan tekne park sistemini kent genelinde yaygınlaştıracağız" ifadelerini de kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir