IPTV'yi Türkiye'deki merkezinde geliştiriyor
Huawei'nin İstanbul'daki Uluslararası Ar-Ge Merkezi'nde geliştirilen IPTV, sosyal medya ile televizyonu tek ekranda birleştiriyor
ÖZÜM ÖRS
ANKARA - Huawei’nin İstanbul’da yer alan Ar- Ge merkezi, 5’inci yılını doldururken, 370 kişilik istihdam sağlıyor. Uluslararası Ar-Ge merkezi konumundaki bu merkezde birçok ürün geliştiriliyor.
Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen bir zirvede Ar-Ge merkezinde geliştirilen projeler de aktarıldı. Öne çıkan ürünlerden bir tanesi olan IPTV, sosyal medya ile televizyonu tek ekranda birleştiriyor; canlı yayında izlerken Facebook ve Twitter gibi sosyal platformlarda paylaşım yapabiliyor.
Geçtiğimiz gün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleştirilen Üçüncü Özel Sektör Ar-Ge Merkezleri Zirvesi’nde firmalar da yeni geliştirdikleri ürünleri tanıtma fırsatı buldu. Çeşitli sektörlerden birçok firmanın katıldığı zirvede, Huawei de yeni geliştirdiği ürünleri tanıttı.
Huawei’nin İstanbul’da yer alan Ar-Ge merkezi, bugün 370 kişilik istihdam sağlıyor. 5’inci yılını dolduran Ar-Ge merkezinde çalışanların tamamını Türkler oluştururken birkaç yabancı yönetici de bulunuyor.
Videolization Projesi hakkında bilgi veren Araştırma Mühendisi Murat Kalender, projenin ocak ayında başladığını belirterek, projenin TÜBİTAK TEYDEB’in 1501 kodlu TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı desteğiyle geliştirildiğini ifade etti. Projenin henüz geliştirme aşamasında olduğunu dile getiren Kalender, “Proje ile, aktif olan internet içeriğini pasif bir şekilde kullanıcıya sunmayı hedefl iyoruz. Farklı alanlarda kanal üretmeyi hedefl iyoruz. Örnek olarak, indirimlerin kullanıcıya sunulacağı alışveriş kanalı olabilir. Veya sosyal medya kanalı olacak. Sosyal medya paylaşımlarını ya da sizin yaptığınız paylaşımları, kişiye özel paylaşımları izleyebileceksiniz” dedi. Sesli aktarım komutunun de ekleneceğini belirten Kalender, bu ürüne internetten ulaşılabileceği gibi, ürünün telefona entegre olabileceğini de kaydetti. Projenin 2015’in Haziran ayında tamamlanacağını bildiren Kalender, “Bu proje, tek tek elle arama yerine, twitleri okumak yerine, hızlı bir şekilde onu videoya çevirip hayatı kolaylaştıracaktır” dedi.
IPTV, canlı yayını 12 saate kadar geri alabiliyor
Proje Yöneticisi Çağlar Halat ise bir diğer proje olan IPTV hakkında bilgi verdi. IPTV’nin Türkiye Ar-Ge merkezi’nde geliştirildiğini belirten Halat, “Yeni nesil televizyon deneyimi dediğimiz IPTV ile çok geniş bir içerik sağlıyoruz. Yüksek çözünürlüklü ve kesintisiz yayın kalitesi sağlıyoruz. Canlı yayında izlerken Facebook ve Twitter gibi sosyal platformlarda izlediğiniz içeriği paylaşabiliyorsunuz. Arkadaşlar edinebiliyorsunuz ve arkadaşlarınızı takip edebiliyorsunuz. Yan tarafta bir uygulama var. Buradan paylaşım yapabiliyorsunuz” dedi.
Sosyal medya ile televizyonun tek ekranda birleştiğini belirten Halat, ayrıca canlı yayını kaydetme, 12 saate kadar geri alma gibi özelliklerin de bulunduğunu bildirdi. IPTV’ye istenilen uygulamaların da entegre edilebildiğini ifade eden Halat, IPTV’nin satışa sunulduğunu belirtti. IPTV’de yayın hızının 8 megabite kadar ulaştığını dile getiren Halat, “Bir başka özelliğimiz ise yayını kutunuzda durdurduğunuzda, mobil cihazınızdan yayını izlemeye devam edebiliyorsunuz. Tabletinizden veya telefonunuzdan izleyebiliyorsunuz" diye konuştu.
Hızlı kanal değişiminin de bir başka önemli özellik olduğunu belirten Halat, yapılacak geliştirmelere yönelik şunları söyledi: “Özellikle sosyal tarafta geliştirmeler olacak. Hem TV keyfini alınacak hem de bu işi sosyalleştirmek amacıyla özellikler gelecek. Örneğin kurulacak Chatroom da konuşulabilecek.”
Özel sektörün harcamaları 10 milyar lirayı aştı
Türkiye’de özel sektöre ait 165 Ar-Ge merkezinde istihdam edilenlerin sayısı 20 bini aşarken, yapılan Ar-Ge harcamaları da 10 milyar lirayı aştı. Bugün, Türkiye’de faal olan 165 adet özel sektör Ar-Ge merkezi bulunuyor. Söz konusu merkezlerin sektörel dağılımına bakıldığında ise; otomotiv yan sanayii, savunma sanayii, yazılım, kimya, makine ve teçhizat imalatı, dayanıklı tüketim malları, ilaç, otomotiv, elektrik elektronik, tekstil, bilişim, bilgi ve iletişim teknolojileri, gıda sanayi, cam ve seramik ürünleri, havacılık, iklimlendirme ve enerji ağırlıkta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteriyor.
Faal olan Ar-Ge merkezlerinin illere göre dağılımına bakıldığında ise, 47 adet ile İstanbul ilk sırada yer alıyor. İstanbul’u 23 adet ile Bursa, 22 adet ile Kocaeli, 18 adet ile Ankara ve 11 adet ile İzmir takip ediyor. Ar-Ge merkezlerinde bugün itibari ile bu merkezlerde 20 bin 800 personel çalışıyor. Bu merkezler tarafından bugüne kadar yaklaşık 10 milyar TL’lik Ar-Ge harcaması yapıldı; 3 bin 957 adet Ar-Ge projesi yürütüldü ve sonucunda 952 adet patent alındı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, geçtiğimiz dönemde, Ar-Ge Merkezi Belgesi almak için gerekli olan 50 Ar-Ge personeli çalıştırma zorunluluğunu, 30’a düşürmüştü. Bakanlık, böylelikle bu merkezlerin sayısını arttırmayı hedefl iyor. Ar-Ge Merkezi Belgesi verilen işletmelerin yapmış olduğu Ar-Ge ve Yenilik projeleri ile ilgili olarak yaptıkları harcamalara yönelik olarak verilen destekler ise şöyle sıralanıyor; Ar-Ge ve yenilik harcamalarında indirim (harcamanın tamamı indirim konusu yapılabiliyor). Ar-Ge ve destek personelinin çalışmaları karşılığı ödenen ücretin, doktoralı olanlar için yüzde 90’ı, diğerleri için yüzde 80’i gelir vergisinden müstesna tutuluyor. Ar-Ge personeli ile destek personeli için sigorta primi desteği ile damga vergisi istisnası uygulanıyor.
Faal olan özel sektör Ar-Ge merkezi Sayısı : 165
İstihdam sayısı: 20.800
Yapılan Ar-Ge harcaması: 10 Milyar TL
Tamamlanan Ar-Ge projesi sayısı: 3957
Alınan patent sayısı: 952