İnşaat şirketleri şimdi "sanat" diyor
Özellikle lüks konut projelerinde aynı hedef kitleye satış yapmak zorunda olan inşaat şirketleri projelerini "sanat"la farklılaştırıyor
Nazlı Ezgi BAYIR
İSTANBUL -Son yıllarda inşaat sektörü giderek gelişti. Bu gelişim sayesinde inşaat şirketleri de kendilerini geliştirme olanağı buldu. Eskiden 4 duvardan oluşan evler artık bir yaşam biçimini yansıtır oldu. İnşaat şirketleri insanların bir ömür geçirmek için satın aldıkları bu evleri pazarlarken de farklı konseptlere yönelmeye başladı. Bunlardan biri de "sanat"...
Özellikle lüks konut projelerine imza atan inşaat firmaları bu projeleri alabilecek potansiyele sahip A ve A Plus müşterilerini çekmek için satış ofislerini adeta sanat galerisine çevirmeye başladı. Bu yeni trendin öncülerinden biri de Ankaralı Pasifik İnşaat. Ankara'da Next Level ismi ile çok prestijli bir projeyi yürüten Pasifik İnşaat, projenin satış ofisinin içine Next Level Art'ı koydu.
dunya.com, bu trende neden yöneldiklerini ve yeni trendin satışlara ne gibi etkisi olduğunu Pasifik İnşaat İş ve Proje Geliştirme Müdürü Bünyamin Mutlu'ya sordu.
Son 5-10 yıl sanat aracılığıyla proje pazarlama konusunda adımların atıldığı önemli bir dönem olduğuna vurgu yapan Mutlu, nüfusun farklılaşması ve eğitim düzeyinin değişmesinin de bu değişimi harekete geçirdiğini söyledi.
'Sanat ve insan ayrılmaz bir bütün'
[PAGE]
'Sanat ve insan ayrılmaz bir bütün'
"Sanat aracılığıyla projenin pazarlanması yönelik çalışmaların geneli kamuoyunun dikkatini çekmek, projenin farkındalığını artırmak ve hedef kitle ile proje arasındaki uyumu ifade etme isteğinden kaynaklanır" diyen Bünyamin Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü:
Sanat çeşitleri insan yaşamının tüm duygusal hislerini, sosyal niteliklerini içinde barındıran kendini ifade etme yöntemlerinden, projeler ise insanın yaşam sürdüğü özel alanlardan oluşuyor. Dolayısıyla sanat proje pazarlama aracı değil. Bilakis sanat insanın doğal ihtiyacı olduğu için bizim projemizde de sanat ve insan ayrılmaz bir bütün. Sosyal tarafından da bakarsak, projeler için gerçekleştirilen etkinliklerde de sanatseverler biraraya geliyor ve sergilenen sanat eserleri hakkında görüş alışverişinde bulunuyorlar.
Next Level'daki sergilerin bir diğer özelliği ise sergilenen ürünlerin kesinlikle satılmaması. Bu sergiler hem Next Level'ın hedef kitlede bilinirliğinin artırıyor hem de proje algısının güçlenmesi ve doğru hedef kitlenin projeyi görmesi amacıyla tasarlanıyor.
Sanat dünya dili
[PAGE]
Sanat dünya dili
Türkiye'de bu alana hem sektör temsilcileri hem de toplum tarafından yoğun ilgi gösterildiğini ifade eden Mutlu , "Sanatın en çekici yanı her ülke insanı ile aynı dili konuşuyor olması. Çünkü tüm dünya insanlarına hitap edebilen sanat ve sanat çeşitleri ile pazarlama kaynakları oluşturmak, onlarla aynı dili konuşmaya çalışmaktır. Tüm dünyadaki farklılık, hedef kitlelerin beğeni ve ihtiyaçlarını oluşturan kriterlerde yer alıyor ve durum kitlelerin ayrışmasına neden oluyor. Bu nedenle farklı kitlelere hitap eden farklı pazarlama stratejileri oluşturmak gerekiyor. Kullanılan sanat aynı olsa da hitap edilen kitle farklı olduğu için farklı stratejiler de zorunlu oluyor" dedi.
Hem sanat hem projeler gelişecek
Pasifik İnşaat İş ve Proje Geliştirme Müdürü Bünyamin Mutlu, gelecekte sanat aracılığıyla proje pazarlama konusunda yaşanacağına inandıkları gelişmeleri ise şu şekilde özetledi:
Yaşam var oldukça insanların hem sanata hem de yeniye ihtiyaçları olacak. Yeni projeler, yeni evler her zaman cazip olacak ve talep edilecek. Türkiye'de ve dünyada talepler arttıkça hem sanat hem projeler geliştirilecek. Farklılaşma doğacak ve farklılaşmalar değişimi tekrar gündeme getirecek. Farklılaşmaların getirdiği bu değişim hareketleri, bütün projelerin insanlara hitap eder şekilde yapılması ve stratejilerini ona göre ayarlaması zorunluluğunu da getirecek.
8 Mart'ta 8'de 8 sergisi
[PAGE]
Next Level'da hangi sergiler düzenlendi
Next Level'ın mimarisi ile çok özel bir proje olarak tasarlandığını belirten Mutlu, satış ofisinin içine kurdukları Next Level Art'ta bugüne kadar birçok sergiye evsahipliği yaptıklarını belirtti. Next Level Art'ta 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Türkiye'nin önemli sekiz kadın heykeltıraşının eserlerinin sergilendiği "8'de 8" sergisini gerçekleştirdiklerini belirten Mutlu, "Lebriz Art Solutions işbirliğiyle düzenlediğimiz sergide heykel sanatçıları Füge Demirok, Hale Ürkmezgil, Müfide Aksoy, Nadia Arditti, Arşo Kasparyan, Rosy Maçoro, Semra Ecer ve Sevgi Çağal'ın 40 eseri yer aldı" dedi.
[PAGE]
Baharı sergiyle karşıladılar
Ayrıca çağdaş Türk resminin sürrealist ve mistik temsilcisi olan ünlü ressam Ertuğrul Ateş'i de "Ertuğrul Ateş'le Bahara Merhaba Sergisi" adı ile 10-31 Mayıs tarihlerinde ağırladıklarını belirten Mutlu, "Ankaralı sanatseverlerin ilgiyle takip ettikleri sergiler, Ankara sosyal yaşamına değer katarken ziyaretçilerimizle aramızda devamlılığı olan etkinliklerimize de ilgiyi artırdı" diyerek sözlerini tamamladı.
Bu yeni trendin sanat aşamasında etkin rol oynayan, gayrimenkul alanında butik danışmanlık firması olan Servotel Corparation Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Melda Bayraktaroğlu, firmalarının yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
[PAGE]
Türkiye'de bu yeni trendin sanat aşamasında etkin rol oynayan butik bir danışmanlık firması da var: Servotel Corparation... 43 ülkede proje geliştiren şirket, önce yatırımcılarla biraraya gelip, onların ihtiyaçlarını ve hayallerini öğreniyor. Firma, sonrasında yaptığı fizibilite çalışmalarıyla arsanın konumu, bölgenin mevcut durumu ve ihtiyaçları değerlendiriyor. Hedef kitleyi net olarak belirledikten sonra da nasıl bir proje olması gerektiğini yatırımcıyla paylaşıyor. Şirket; Kanyon, Levent Loft, Kempinski Astoria, Trump Tower, Maçka Residence Interior Design by Armani Casa Ulus Savoy, Ankara Next Level, Ormanada, Sapphire İstanbul, İstinye Park, Çiftçi Towers, Ege Perla, Mistral Yapı gibi gayrimekul projelerine de danışmanlık verdi ve vermeye de devam ediyor. Fairmont Bakü, Divan Erbil, Wyndam Hotel Güneşli, Sheraton Hotel Adana, Mandarin Oriental Bodrum, Swissotel Bodrum gibi turizm yatırımlarına danışmanlık yapıyor.
Servotel Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Melda Bayraktaroğlu ise sanat ve projeleri kesiştirdikleri noktada yürüttükleri faaliyetleri şöyle anlatıyor:
Hedef kitlenin projeye ilgisini çekmek için projenin mimari estetiği ile sanatın estetiğini bir araya getiriyoruz. A ve A Plus grubuna yönelik projeler, özellikle son yıllarda daha sanatsal mimari özellikleriyle öne çıkmaya başladı. Bu nedenle projeleri sanatla bütünleştirmek artık vazgeçilmez oldu. Söz konusu projeleri farklılaştırmak ve hedef kitlenin ilgisini projeye yönlendirmek için de sanat oldukça önemli diye düşünüyorum. Bu projelerin hedef kitlesi, sanatla ilgilenen ve bu alanda yatırım yapan kişilerle örtüşüyor. Servotel olarak danışmanlık yaptığımız projelerde, sanat projeleri kapsamındaki çalışmalarımızı kırk yılı aşkın tecrübesiyle sanat alanında uzman bir firma olan çözüm ortağımız Lebriz Art Solutions ile birlikte gerçekleştiriyoruz.
Gelişmiş ülkelere baktığımızda da sanata olan ilgi oldukça yüksek. Üstelik her gelir grubu sanatla ilgileniyor. Dolayısıyla sanatsal projeleri hayatın her alanında görmek mümkün oluyor. Gayrimenkul Türkiye'nin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri... Her gelir grubuna yönelik projeler geliştiriliyor. Ancak özellikle gelişmiş ülkelerde bu kadar hızlı büyüyen bir sektör değil. Dünyada sanat iletişimi her alanda yapılıyor ama özellikle gayrimenkul sektöründe bir trendden söz edemeyiz.