Indesit'ten 35 milyon euroyla 2’nci fabrika

Beyaz eşya üreticisi Indesit, Türkiye’deki 20’nci yılında 35 milyon euroluk yatırımla 2’nci fabrikasını açtı. Fabrika ekim ayında üretime geçecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

İSTANBUL - İtalyan beyaz eşya üreticisi Indesit, Türkiye’deki 2’nci fabrikasını açtı. Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan ve toplam yatırım bedeli 35 milyon euro olan fabrika ekim ayında üretime geçecek. 

Yaklaşık 750 kişiye istihdam sağlaması planlanan fabrikada yılda 1 milyon 400 bin adet çamaşır makinesi üretilecek. İhracat odaklı çalışacak fabrikada üretimin yüzde 75’i başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurtdışına satılacak. Türkiye’de 20’nci yılını dolduran şirket, halen aynı bölgede 1 milyon 500 bin adetlik buzdolabı ve soğutucu yatırımına sahip. Şirket, üretiminin yüzde 80’ini Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya’ya ihraç ediyor. Fabrika bünyesinde 2011 yılında açılan ve 57 mühendisin görev yaptığı bir Ar- Ge merkezi bulunuyor. 

Zeybekci: Sanayiyi Anadolu’nun derinliklerine götürmeliyiz

Manisa’daki fabrikanın açılışında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Manisa’nın ileri teknoloji merkezi haline geldiğini söyledi. İstanbul ve Marmara yoğunlaşmalarını birer hata olarak nitelendiren Zeybekci, “Bugüne kadar batıya doğru eğdiğimiz, bu nedenle de nüfus göçü ile şehirleşme problemleri yaşadığımız sanayileşme hamlemizi Manisa gibi illere yönlendirerek sanayileşme ve kalkınmayı Anadolu’nun derinliklerine götürmemiz gerekiyor” dedi. Türkiye’de yüzde 12-15’lerde olan milli tasarruf oranlarının gelişmiş ülkelerde yüzde 40’a ulaştığını anlatan Zeybekci, Türkiye’nin yabancı sermayeye büyük gereksinim duyduğunu aktardı. 2002 yılına kadar 13 milyar dolar yabancı sermaye alan Türkiye’nin o tarihten bugüne 140 milyar dolar yabancı sermaye aldığını anlatan Bakan Zeybekci, bu rakamın yetersiz olduğunu pek çok ülkenin bu alanda Türkiye’yi geçtiğini söyledi. Döviz kurlarındaki artışla ilgili de konuşan Zeybekci, kurların bu seviyede kalacağını ve 2014’de ihracatta artış yaşanırken ithalatta düşüş olacağını ifade etti.

 Milani: Türkiye başarı hikayemizin adresi oldu 

Indesit Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Marco Milani, son fabrika ile birlikte 20 yılda Türkiye’deki toplam yatırımlarının 150 milyon euroya ulaştığını açıkladı. Indesit Company’nin İtalya, Portekiz, Rusya, İngiltere ve Ukrayna’da üretim ve satış rakamları ile liderliği kovaladığını anlatan Milani, Türkiye’deki yatırım süreçleri ile ilgili şu yorumu yaptı: “Türkiye, bir çok global marka için olduğu gibi bizim için de önemli bir başarı hikayesinin adresi oldu. Türkiye, stratejik konumu, istikrarlı ekonomisi, genç nüfusu ve dinamik işgücü gibi avantajlarıyla Indesit için faaliyet gösterdiği coğrafyada en önemli ülkelerden biri haline geldi. Türkiye’deki pazar payımız yüzde 9’a ulaştı. 320 satış noktamız var ve istihdamımız bin kişiye ulaştı” 3 milyonluk üretim ile 1750 kişilik istihdam hedefl ediklerini anlatan Milani şöyle dedi: “Türkiye’de yaptığımız yatırımlar Türkiye ile ilgili değil. Üretimin yüzde 80’i ihraç edilecek. Ne Türkiye ne de Avrupa için küçülme söz konusu değil. Avrupa’nın kötü yılları geçti”

Elektrik-elektronik ihracatında 4 yıldır birinci

Indesit Türkiye Başkanı Neriman Ülsever yeni fabrikanın açılışında şu açıklamayı yaptı: “Ege İhracatçı Birlikleri tarafından verilen elektrik–elektronik kategorisinde birincilik ödülünü 4 yıldır üst üste alıyoruz, yeni fabrikamızla yeni ihracat rekorları kırmaya devam edeceğiz. Bizi gururlandıran buzdolaplarımızdan sonra, “Made in Türkiye” diyeceğimiz yeni bir ürün gamını sunuyoruz”

5 ülkede, 8 bölgede 16 bin çalışanı bulunuyor

Indesit Company beyaz eşya ve küçük ev aletleri üreticilerinden birisi olarak, İtalya, Polonya, İngiltere, Rusya ve Türkiye’deki 8 sanayi bölgesinde 16 binin üzerinde çalışanıyla üretim gerçekleştiriyor. Şirketin global cirosu 2013 yılında 2.7 milyar euro oldu. Şirketin Avrupa genelinde yüzde 13 pazar payı bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir