İlklerle 20 milyon lira ciroya ulaştı

2010’da dünyanın ilk çağrı merkezi oteli Call Center Hotel’i kuran Tarkan Ersubaşı’nın 3 şirketi 20 milyon lira ciro yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çeşitli sektörlerde çalıştıktan sonra girişimciliğe soyunan Tarkan Ersubaşı, birçok ilke imza atarak müşteri hizmetleri projelerine odaklandı. Ersubaşı’nın kurduğu 3 şirketin cirosu bugün 20 milyon liraya dayandı.  

Dünyanın ilk çağrı merkezi oteli Call Center Hotel’i kuran Ersubaşı, bu yıl firmalara kendi yerlerinde de Call Center Hotel hizmeti alma imkanı sağlamayı planlıyor. Avrupa yakasında yeni bir lokasyonun açılarak kapasitenin yükseltilmesi de hedefleniyor. Procat şirketi de “özel bulut” ve “herkese açık bulut” projelerine odaklanacak. 

Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olan Ersubaşı, bilişim, finans ve telekom sektörlerinde çalıştı. Finans ve telekom sektörlerinde ilk IVR ve CTI uygulamalarının hayata geçirilmesi görevlerinde bulunan Ersubaşı, 1994-2000 yılları arasında çalıştığı ITD şirketinin operasyonlarını oluşturup yönetimini yaptı.

Polonya’daki çalışma, Ersubaşı’nın ilerideki iş hayatına yön verecek çok önemli bir tecrübe oldu. Ersubaşı, 2000’de Türkiye’ye dönerek şirketin teknolojiden sorumlu genel müdür yardımcısı olarak Türkiye, Polonya, Ortadoğu’daki projelerinin hayata geçirilmesinde görev aldı. 2001’deki krizle birlikte hem piyasanın hem de müşteri beklentilerinin ciddi değişimler yaşadığı yeni bir dönemin başlamasıyla sadece ürün satmanın yeterli olmadığı, ne iş yapılırsa yapılsın uzun süreli ve sürekli kalite içeren hizmetlerin öne çıkacağı bir döneme girildiğini düşünen Ersubaşı, 2004’te kendi teknoloji ve müşteri hizmetleri şirketi Procat’ı kurdu. Ersubaşı, 2006’da da konuşma, tanıma ve konuşmacı doğrulama çözümleri sunmak üzere Speechouse’ı, 2010’da da dünyanın ilk çağrı merkezi oteli Call

Center Hotel’i (CCH) hayata geçirdi

CCH, çağrı merkezi şirketlerine, dönemsel projelere ve çağrı merkezi yatırımı öncesi ihtiyaçlarını belirlemek isteyen kurumlara hizmet veriyor. Çağrı merkezi hizmetine ihtiyacı olan firmalara A’dan Z’ye her konuda hizmet sunan CCH, şirketlere otelden yer tahsis eden gerçekten tam bir otel mantığı ile çalışan bir yapıya sahip.

Örneğin, telefonla satış yapmak isteyen ve müşterilerine call center hizmeti vermesi gereken küçük bir firma, altyapı için maliyetlere katlanamıyor ya da bu yapılandırma için fazla vakti ve işgücü yoksa CCH’den “seat” kiralayabiliyor ve istediği hizmetleri de seçerek buradan faydalanabiliyor. CCH’nin şu anda İstanbul ve İzmir lokasyonlarında 2 bin koltuk kapasitesi bulunuyor. 

Call Steering teknolojisi ilk kez Türkiye’de

Ses içeren teknolojilerin en gelişmişi olan ve kullanıcıların isteklerini kendi sözcükleriyle ifade ettikleri doğal konuşma yoluyla self-servis kanallara yönlendirilmelerini sağlayan Call Steering teknolojisi ilk kez Türkiye’de Speechouse tarafından uygulandı. 

Ersubaşı’nın şirketleri, telekomünikasyon, finans, seyahat, perakende, kamu, eğlence ve sigorta olmak üzere birçok farklı sektördeki firmaya hizmet sunuyor. Şu ana kadar Turkcell, Garanti Bankası, Vodafone, TTNet, Türk Telekom, AssisTT, Pronet, Akbank, Finansbank  ve Vestel gibi birçok firmaya hizmet verildi. Turkcell ile gerçekleştirilen “Ses İmzası” projesi 10 milyonluk kullanıcısı ile dünyanın en büyük çalışması, yine Vodafone ile yapılan “Sesli İmza” projesinin de 5 milyon kullanıcısı bulunuyor. 

Krizler iş hayatımda dönüm noktası oldu 

Procat/Speechouse ve CCH CEO’su Tarkan Ersubaşı, 1994 ve 2001 krizlerinin iş hayatında önemli dönüm noktaları belirtirken, pazara önceden giren bir oyuncu olarak birçok başarılı projeyi kısa sürede hayata geçirmek suretiyle hem işbirlikleri hem de pazarda önemli yer edindiklerini, böylece Polonya hikayesinin başarıya dönüştüğünü söyledi. 

En büyük zorluk, istikrarsız pazar

Girişimcilikte Türkiye’de yaşanan en temel zorluğun istikrarsız pazar olduğuna işaret eden Ersubaşı, “Ekonomik ve politik alanda istikrarın olmadığı her ortam girişimci için yönetilmesi zordur. Uzun vadeli yatırım ve plan yapmak zorlaşır ve risk artar. Bunun yanı sıra yatırımcıların ve teşviklerin az oluşu da Türkiye ve özellikle de sektörümüz için çok büyük bir zorluk. Bu zorluklar nedeniyle de maalesef sadece fiyata bakılarak kısa vadeli sonuçlar elde edilmeye çalışılması kaliteli hizmetleri sunmaya çalışan bizim gibi şirketler için çok büyük bir zorluk” diye konuştu. Procat’ın müşteri hizmetleri projelerine odaklandığını, hem finans hem telekom hem de genel olarak çağrı merkezleri aracılığıyla müşteri hizmetleri sunan tüm sektörleri hedeflediğini vurgulayan Ersubaşı, ürün satmaktan çok, müşterinin ihtiyacını anlayarak sistemler ve çözümler oluşturmaya özen gösterdiklerini, A’dan Z’ye anahtar teslim çağrı merkezi kurulumu, üçüncü parti ürün ve çözümler ile entegrasyonu, uygulama geliştirme, raporlama, izleme, denetleme ve kalite değerlendirme için gereken tüm ürün ve hizmetleri sunduklarını anlattı. 

Hizmet ve çözümlerini farklılaştırarak kurdukları Speechouse ile konuşma tanıma, konuşmacı doğrulama, metni sese dönüştürme ve doğal konuşma algılama yoluyla yönlendirme gibi ileri ses teknolojilerini kullanan uygulamalar ve projeler sunduklarını bildiren Ersubaşı, kullanıcıların çağrı merkezlerini aradığında tuşlayarak işlem yapmak yerine konuşarak işlemlerini gerçekleştirmesini sağlayan konuşma tanıma teknolojileri, kişisel bilgilerini sıralamak yerine taklit edilemeyecek özellikteki kendi sesiyle doğrulanmasına olanak tanıyan konuşmacı doğrulama teknolojileri konusunda firmalara hizmet verdiklerini anlattı.