İhracatta Avrupa batırmasın ithalatta parite sallamasın
Uluslararası alacak sigortası şirketi Coface, Türkiye’nin 2014’te 3.1 büyüdüğünü tahmin ederken 2015’te yüzde 3.5’luk bir GSYİH artışı bekliyor
ECE CEYHUN
Coface Türkiye Genel Müdürü Belkıs Alpergun, “Bu yıl belirsizliklerden çok etkilenecek bir piyasa oluşacak. işin getirisini garantiye almanız gerek. 2015 için diyoruz ki;’ihracatta Avrupa sizi batırmasın, ithalatta parite sizi sallamasın” dedi.
Dünya genelinde 135 bin müşteri ve 450 milyar euro’luk riski yöneten ticari alacak sigortası şirketi Coface’nin Türkiye Genel Müdürü Belkıs Alpergun, 2015’in Türk şirketlerinin finansmanı açısından daha iyi bir yıl olacağının sinyallerini aldıklarını belirtti. Alpergun, bu yıl ılımlı bir toparlanma beklediklerini ama son bir iki yıldan beri belirsizlik ortamının sürekli hakim olduğu bir devrenin de yaşandığının altını çizdi. Alpergun, sadece ocak aylarındaki ekonomik aktiviteler bile karşılaştırıldığında 2015 ocak ayının 2014 ocak ayından daha iyi geçtiğini aktarırken, ödeme kabiliyeti açısından da en kötünün geride kaldığının söylenebileceğini ifade etti. Alpergun, “Şirketlerin satışlarını nakde çevirmeyi garanti altına almaları gereken dönemlerdeyiz. Olabilecek en riskli dönemlerden birindeyiz. Bu durumda kolay kolay kalkabilecek gibi durmuyor. Seçim sonrasında büyüme çok da güçlü olmayacak” değerlendirmesini yaptı.
Alpergun’un verdiği bilgiye göre örneğin 10 milyon euro cirosu olan bir tekstil firmasının kabaca alacak sigortası için prim ödemesi yıllık 30 bin euroyu buluyor. Alpergun, ortalama bir alacağının da bu rakamın üzerinde olduğuna işaret ederek ifl as erteleme müessesinin çok sık kullanılır olduğunu ve bunun da ödeme alışkanlıklarını bozucu bir etki yarattığına da değindi.
Notta bir kademe artış bekliyor
Alpergun, “Biz bankalara göre finansman sorunu yaşanıp yaşanmayacağını elimizdeki veriler nedeniyle 6 ay önceden görebiliyoruz. Bir anlamda öncü gösterge olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye’nin 2014’e göre daha iyi bir durumda olacağını söyleyebilirim. Türkiye’de şu anda bizim şirket olarak 8 milyar euroluk bir ticari riskimiz var” dedi. Küresel krizin başladığı 2008 yılından bu yana 100 milyon TL ödeme yaptıklarını belirten Alpergun, “Türkiye ekonomisi için 2015’te yüzde 3.5 büyüme öngörüyoruz. 2014’te Türkiye’nin notunu A4 seviyesinden B seviyesine indirdik. Bu yıl notta bir derece artış bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Geçtiğimiz yıl inşaat sektöründeki nakit akışı probleminin azalsa da bu yıl devam edeceğini vurgulayan Alpergun, inşaatın ardından demir çelik ve demir dışı metaller ile kimya sektörünün diğer riskli alanlar olduğunu dile getirdi.
Belkıs Alpergun, Vietnam, Tayland, Körfez ülkeleri ile Tunus ve Fas başta olmak üzere Kuzey Afrika’nın alternatif dış pazarlar haline geldiği tespitini de paylaştı. Alpergun bu ülkelere olan ihracatın ve yatırımın göz ardı edilmemesi gerektiğini düşündüklerini anlatarak bu yıl parite etkisi ve pazar dinamikleri açısından da otomotiv, tekstil ve hazır giyim, gıda üretimi ve mobilyayı da pozitif öne çıkacak sektörler olarak sıraladı.
Coface Ekonomisti Seltem İyigün’de bu yıl Türkiye ekonomisi açısından 3 risk olduğunu söyledi ve bu riskleri Türkiye’de iç talep yavaşlaması, Avrupa’da talebin hala zayıf olması ve parite olarak sıraladı.
Karşılıklar kararnamesine giriyor
Alpergun, alacak sigortası poliçesinin de karşılıklar kararnamesinde teminat olarak kullanılacak enstrümanlardan biri olacağı bilgisini de paylaştı. Teminat değerinin de yüzde 75 olacağı bilgisini paylaşan Alpergun, “Bankalar verdikleri kredilerde daha az karşılık ayırcaklar. Bu bizim için ciddi bir ivme olacak” dedi.
KOBİ’lere özel ürün çıkartacak
Bank Asya yönetiminin TMSF’ye devrine ilişkin bir soru üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hiç kimsenin Türkiye’de can ve mal güvenliği emniyeti yoktur. Herkesin bunu çok iyi bilmesi lazım. Bank Asya bunlara tipik bir örnektir. 12 yaşındaki çocuğun vurulması, tipik örnektir can güvenliği ile ilgili. Bank Asya mal güvenliği ile ilgili, herkesin bunu bilmesi lazım” diye konuştu. CHP Milletvekili Umut Oran ise Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a önerge vererek Bank Asya yönetimine el konmasının talimatını kimin verdiğini, BDDK Başkan Yardımcısının hafta başında cumhurbaşkanını ziyaretinin nedenini, 1996’dan bu yana faaliyette olan Bank Asya’nın imtiyazlı ortaklarına ilişkin bilgi ve belgeleri ibraz etmediğinin yeni mi öğrenildiğini ve BDDK yönetiminin bankanın ortaklarında aranan nitelikleri kimin kaybettiğini neden açıklamadığını sordu. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) finansmana erişimde banka teminat mektubu sorununa da değinen Alpergun, “Bundan böyle bizim alacak sigortamızla kredi alabilecek veya teminat mektubu yerine bizi kullanabilecek KOBİ’ler. 2015’te KOBİ’lere özel yeni ürünler de getireceğiz” dedi. Firmanın KOBİ’ler için özel olarak tasarladığı ürünün internet üzerinden satılacağı belirtilirken aynı zamanda küçük riske sahip olmaları nedeniyle bu firmaların sigortaya olan erişiminin de artması bekleniyor. Bireysel sigortacılıkta başlayan internetten satış trendi böylece ilk kez ticari alanda da KOBİ’lere sunulmuş olacak.