Hattat'tan 700 milyon dolarlık imza

Hattat Holding, işletmeciliğini yaptığı Batı Karadeniz Mega Enerji Üssü Amasra - Bartın'da bulunan taş kömürü rezervi için Chinaa Coal ile sözleşme imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BARTIN - Hattat Holding China Coal ile 700 milyon dolarlık kömür çıkarım anlaşmasına imza attı.

Çinin en büyük kömür üreticisi olan China Coal şirketiyle Hattat Holding, 21 Temmuz’da Holding genel merkezinde Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat ve China Coal Construction Group Başkan Yardımcısı Wang  Xida’nın katılımı ile düzenlenen törenle, galeri çalışmaları hızla ilerlemekte olan Amasra Taş Kömürleri Projesi’nde, kömür çıkartılması için anlaşma imzaladı.

Hattat, Çin'de rakip olan 2 dev kömür üreticisi Datong ve China Coal firmalarını, Türkiye'de kömüre çabuk ulaşabilmek için beraber çalıştırıyor.  

Hattat'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Amasra'daki kömürlerin Avrupa ve Çin'den getirilecek yer altı ve yer üstü makine, mekanizasyon, teçhizatlarıyla birlikte çıkartılmasını öngören anlaşma çerçevesinde, ilk yıllarda yılda 5 milyon ton, ilerleyen yıllarda 10 milyon ton taş kömürü elde edilecek.10 yıl içerisinde tamamlanması öngörülen bu projenin toplam yatırım tutarı 700 milyon dolara ulaşacak ve 11 bin kişi istihdam edilecektir.

Amasra-Bartın Taşkömürü Projesine bugüne kadar 310 milyon dolar yatırım yapıldı. Çinin büyük firmalarından Datong firması ve 180 personeli ile Proje çerçevesinde 3 adet -750 metreye kadar 8 metre çapında derin kuyular açılırken 11 km.’de galeri açıldı.Bu proje çerçevesinde, toplam galeri desendre uzunluğu 24 km’ye ulaşacak."

İmza töreninde konuşan Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, "Biz büyük bir hayal ile yola çıktık. Batı Karadeniz Mega Enerji Üssü Projemiz ile yalnızca Karadeniz’e değil, Türkiye’ye çok büyük bir enerji üssü kurmaya hazırlanıyoruz. Taşkömürünün ithal edildiği ülkelerdeki işçiler kazanıp, o ülkelerin endüstrileri ve ekonomileri gelişirken, bu proje ile ülkemiz insanı kazanacak, ülkemiz endüstrisi ve ekonomisi gelişecektir. Bilindiği gibi cari açık dendiği zaman,  akla hemen enerji kaynaklarına ödediğimiz tutarlar gelmektedir. Devletin ve özel teşebbüsün tüm çalışmaları, araştırmaları ve yatırımları, yerli kaynakların araştırılması ve bunların asgari maliyetle ekonomiye kazandırılması yönündedir. Şirketimizin uluslararası ihale ile TTK'dan rödovans karşılığı aldığı Amasra Taş Kömürleri  projesinde çalışmalarımız hızla devam etmektedir. Ülkemizdeki yerli kömür kaynaklarının rezerv tespiti için bugüne kadar 99 adet karotlu sondaj yaptık ve 310 milyon dolar yatırım yaptık. 10 yıl içerisinde yapacağımız yatırım miktarı 700 milyon dolara ulaşacaktır. Bu proje ile Bartın-Amasra’nın çehresi değişecek, göç duracak. Bölgede yeni iş imkanları işyerleri yan sanayiler ve sanayiler kurulacaktır. Daha şimdiden yakındaki köylerde bir tane bakkal bir tane berber varken bakkal dükkanı üçe, berber dükkanı ise ikiye çıktı. Köylerde hanımları ile gelen Çinli personelin eşlerine ise bölgede kurslar açtırıp, yöre halkına Çince dil kursları verilecektir." dedi.