Güriş’ten 1150 MW’lik yenilenebilir güç

Son dönemlerde yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelen Güriş Holding, enerji sektörüne toplam 2.5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Hamlenin 800 milyon dolarlık kısmı tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Filiz COŞKUN

ANKARA- Özellikle son dönemlerde yenilenebilir enerji yatırımlarına yönelen Güriş Holding, enerji sektörüne toplam 2.5 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor. Şu ana kadar yatırımın 800 milyon dolarlık kısmını realize eden Güriş, 2018 sonuna kadar yenilenebilir enerji gücünü bin 150 MW’a çıkarmayı öngörüyor.  

Şirket, son olarak Aydın Germencik’te kurduğu ‘Elektrik Yüksek Mühendisi İdris Yamantürk Elektrik Üretim Merkezi’ Efeler projesinin 4’üncü santralini de devreye aldı. Efeler jeotermal santralinin bu etaptaki tüm ünitelerini Ağustos sonuna kadar işler hale getirilmiş olacak.

Güriş Holding’in Aydın Germencik’te kurduğu “Elektrik Yüksek Mühendisi İdris Yamantürk Elektrik Üretim Merkezi”nin 4’üncü  santrali de devreye girdi. Böylece,  115 MW güce ulaşan merkez Türkiye’nin jeotermaldeki toplam kurulu gücünü de 450 MW’a ulaştırdı. DÜNYA’ya konuşan Güriş Holding CEO’su Müşfik Yamantürk, hem jeotermal enerjinin Türkiye’deki durumunu anlattı, hem de önümüzdeki sürece yönelik hedeflerini paylaştı.

enerji1.jpg

2 bin MW’lık potansiyelin sadece 450 MW’ı geliştirildi

Enerji üretiminde yenilenebilir enerji yatırımları gün geçtikçe arttığını söyleyen Yamantürk,  “Kaynakların tükenmemesi ve çevresel zararların en aza indirgendiği yenilenebilir enerji yatırımları Türkiye’de de yükselişe geçmiş durumda. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Güriş Holding’in yenilenebilir enerji yatırımlarından biri olan Aydın, Germencik’te kurulan jeotermal enerji santraline 200 milyon dolarlık kredi desteği sağlıyor. Türkiye'deki jeotermal potansiyelinin 2 bin MW civarında olduğu tahmin edilmekle birlikte, bugüne kadar bunun sadece 450 MW'lık kısmı geliştirilmiş durumda” dedi.  

enerji.jpg

Hedefimiz, 2018 sonunda yenilenebilir enerji gücümüzü 1150 MW’a çıkarmak

Güriş Holding olarak yenilenebilir enerji yatırımlarına devam edeceklerini, kaydeden Yamantürk, “Güriş Holding, 2018 yılı sonuna kadar yenilenebilir enerji gücünü 1150 MW’a çıkarmayı hedefliyor. Rüzgar, hidrolik, jeotermal enerji yatırımlarından sonra güneş enerjisine de yatırım yapacak olan Güriş Holding’in Efeler jeotermal santralinin bu etaptaki tüm üniteleri bu Ağustos sonuna kadar işler hale gelecek ve Güriş Holding'in toplam yenilenebilir enerji kapasitesini 425 MW'ın üzerine taşıyacak” dedi.

Jeotermal enerji doğal kaynaklardan üretildiğini söyleyen Yamantürk, “Asırlar boyudur hiç kullanılmayan bu değer, artık enerjiye dönüşmektedir. Bu da Türk ekonomisine doğrudan katkıdır. Aynen petrol gibidir. Ya kendinizdekini kullanacaksınız ya da karşılığı kadar doğal gaz ithal edip enerjiye dönüştüreceksiniz. Güriş olarak enerji sektöründe olmayı ve büyümeyi planladık. Şu ana kadar yaptığımız bütün enerji yatırımlarımız yeşil enerji dediğimiz doğa dostu yatırımlardır. Jeotermal enerji de bunun en iyi uygulamalarından biridir” dedi.

enerji11.jpg

Türkiye, jeotermal enerjiye çok geç girdi

Türkiye’nin, Jeotermal enerjiye çok geç girdiğini kaydeden Yamantürk, sözlerine şöyle devam etti; “Bizim jeotermal enerjiye girişimiz 1993 yılındadır. İlk santrale başlamamız 2006 yılıdır. 1993-2006 arasında geçen 13 yıllık sürede ilgili kurumlar ancak mevzuatı hazırlayıp, böyle bir santrali yapılabilir hale getirebilmişlerdir. Bundan sonra her şey dört dörtlük olmamış, yanlış mevzuatı düzeltmek için daha fazla yanlışlar da yapılmıştır.”

Bugün yaklaşık 5 bin çalışanıyla; başta enerji olmak üzere, inşaat, sanayi ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren Güriş, 1958 yılında kuruldu. Güriş, 1970’lerin ortalarından itibaren enerji projelerinde ana müteahhit olarak çeşitli hidrolik ve termik santrallerin yapımını gerçekleştirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir