Güler Sabancı'ya Fahri doktora

Sanayi-Üniversite işbirliğinde küresel lider olan Hong Kong Polytechnic Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi mütevelli heyeti başkanı Güler Sabancı’ya fahri doktora ünvanı verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'ya, tüm dünyada "sanayi-üniversite işbirliği konusunda küresel lider" olarak kabul edilen Hong Kong Polytechnic Üniversitesi tarafından, beşeri bilimler alanında fahri doktora unvanı verildi.

Sabancı Üniversitesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre; Hong Kong Özel İdare Bölgesi Başyöneticisi Leung Chun-Ying başkanlığında, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi'nde düzenlenen törene, Türkiye'nin Hong Kong Başkonsolosu Haldun Tekneci, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi Başkanı Marjorie Yang Mun-tak, Rektör Prof. Timothy W. Tong, Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Berker, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüveyda Başağa ile çok sayıda davetli katıldı.

Hong Kong Polytechnic Üniversitesi Konseyi, topluma yaptığı katkılar ve başarıları dolayısıyla Güler Sabancı'ya fahri doktora unvanı verme kararı aldığını açıklamıştı. Konseyin kararı, Hong Kong Özel İdare Bölgesi Başyöneticisi Leung Chun-ying tarafından da onaylanmıştı.

Törende, Massachusetts Institute of Technology'den Professor Mildred S. Dresselhaus, Tai Hung Fai Enterprise Company Limited Kurucusu ve Başkanı Dr. Edwin Leong Siu-hung, Yazar Professor Pai Hsien-Yung, Harvest SCP Group Company Limited Başkanı Mr Patrick Poon Sun-Cheong’a da fahri doktora unvanları verildi.

Sabancı, fahri doktora unvanı sunulurken şu sözlerle tanıtıldı:

"Belirsizlik durumlarında örnek alınabilecek birinin bulunması güven teşkil eder. Türkiye'nin öncü gruplarından biri olan Sabancı Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı olan Güler Sabancı, yalnız yerel ve uluslararası iş dünyasında değil, aynı zamanda kültürel ve sosyal alanlarda da dikkate değer bir geçmişe sahip. Amcasının kanatları altında büyürken, 20. Yüzyılın başlarında dedesinin kurduğu aile şirketinde iş hayatını öğrendi. Pamuk ve tekstil ticaretiyle başlayan şirket, günümüzde finansal hizmetler, çimento, lastik ve lastik takviye malzemeleri üretimi, enerji ve perakende alanlarında faaliyet gösteriyor. Güler Sabancı, kurumsal basamakları birer birer tırmanarak, erkek egemen iş dünyasına imzasını atmayı başardı.

Dünya ekonomisinin odak noktası Batıdan Asya'ya yönelmeye başladıkça, Avrupa ve Asya arasında stratejik bir kesişme noktasında yer alan Türkiye de bu coğrafi-ekonomik değişimden faydalanmak için doğru zamanda politikalarını uygulamaya başladı. 2005 yılında Güler Sabancı, Türkiye'nin 'Avrupa'nın Çin'i' olacağına işaret etti. Ülke ekonomisine ait yıllık büyüme hızının yaklaşık yüzde 8 olduğu dikkate alındığında, dillendirdiği bu cesurca vizyonun gerçek olduğu söylenebilir. Sabancı'nın yetkin ellerinde, topluluk, 2012 yılında önemli sonuçlar elde etti, net satışları 14 milyar doların üzerine çıktı. Türkiye'nin gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında yer aldığı bir gerçek de olsa, ülke işgücüne kadınların katılımı halen %30'un altında. Kadınları iş fırsatlarıyla güçlendirmenin en önemli savunucularından biri olan Güler Sabancı, kadınların üstlenebileceği liderlik görevi için son derece iyi bir örnek teşkil ediyor. İş dünyasında en önemli gösterge sonuçtur ve kendisi bu çerçevede daima başarılı olmuştur.

Güler Sabancı, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin (TÜSİAD) ilk kadın üyesidir. Bununla birlikte European Roundtable of Industrialists'in (ERT) ilk ve tek kadın üyesidir. Aynı zamanda  World Economic Forum International Business Council ile MIT Energy Initiative Uluslararası Danışma Kurulu’nda görev almaktadır. Güler Sabancı ayrıca, Siemens AG Yönetim Kurulu ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi Yönetim Kurulu’nun da üyesidir. Fortune ve  Financial Times gibi pek çok önemli yayınların listelerinde "en başarılı kadınlar"dan biri olarak üst sıralarda yer almaya devam etmektedir. İş hayatındaki liderliği dolayısıyla kendisine 2011 yılında Clinton Küresel Vatandaşlık Ödülü ile gerçek anlamda inovasyon yaratan kişilere takdim edilen, Avusturya Schumpeter Ödülü de verilmiştir."

Sosyal sorumluluğun, Sabancı için en az iş kadar önemli olduğu belirtilirken, 2009'da Raymond Georis Yenilikçi Filantropi Ödülü'nün Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı unvanıyla Güler Sabancı'ya verildiği, 1974'te yılında kurulan Sabancı Vakfının, Türkiye'de ve dünyada çeşitli programlar yoluyla kadınlar ve kız çocuklarının haklarını iyileştirmek üzere çalıştığı anlatıldı.

Sabancı Topluluğunun bağışlarının miktarının 1,5 milyar dolardan fazla olduğu kaydedilerek, geçen yıl New York'ta yapılan Clinton Küresel Girişimi Yıllık Toplantısında Vakfın, çocuk yaşta evlilikleri engellemek amacıyla Girls Not Brides ile işbirliği yaptığını duyurduğu hatırlatıldı. Güler Sabancı'nın bu amaç doğrultusunda kişisel kararlılığının, eski ABD Başkanı Bill Clinton tarafından takdirle karşılandığı ve 2011'de European School of Management and Technology tarafından verilen Sorumlu Liderlik Ödülü'nün sahibi olduğu belirtildi.

[PAGE]

Sabancı'ya, yakın dönemde "David Rockefeller Köprü Kurucu Liderlik Ödülü"nün verildiğine değinilerek, şöyle devam edildi:

"Eğitim, Güler Sabancı'nın kişisel tutkusu. Liderliğinde kurulan Sabancı Üniversitesi, Türkiye'de öğrenci odaklı eğitime öncülük eden bir üniversite. Aynı zamanda inovasyon ve girişimcilik, Avrupa Araştırma Projeleri ve Avrupa Değişim Programları bakımından da Türkiye’nin bir numaralı üniversitesi. Güler Sabancı,  Sabancı Üniversitesi’nin kurucu mütevelli heyeti başkanıdır ve 1996 yılındaki kuruluşundan bu yana mütevelli heyeti başkanlığını sürdürmektedir. Son teknolojiyi bünyesinde barındıran Nanoteknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi dahil olmak üzere Mühendislik ve Doğal Bilimler Fakültesiyle, Türkiye'nin öncü beyin takımı İstanbul Politikalar Merkezi'yle, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesiyle ve MIT Sloan School of Management'ın güçlü stratejik ortağı olan İşletme Fakültesiyle de üniversite, üstün bir kaliteye ulaşmıştır.

Ayrıca uzun yıllardır sanatın destekçisi olan Sabancı, İstanbul’daki Sabancı ailesine ait evi Sakıp Sabancı Müzesi'ne dönüştürme sürecinde de kişisel olarak yer aldı. Bu çerçevede, müzenin başkanlık görevini de üstlendi. 2002 yılında açıldıktan sonra müze, Picasso, Dali, Rodin, Rembrandt ve Monet gibi önemli sergilere ev sahipliği yaptı, modern ustalara ait eserleri Türk halkına tanıttı. Güler Sabancı, vizyon sahibi ve etkili bir lider olarak olağanüstü katkıları sayesinde dünyanın dört bir yanında onurlandırıldı."

"Üniversitemizin kuruluşunun liderliğini üstlenmek, kariyerimin en tatmin edici tecrübesi oldu"

Güler Sabancı da yaptığı teşekkür konuşmasında, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi'nin, uluslararası çapta iş, sanayi ve toplumsal ortak olarak kabul gördüğünü, yeni teknoloji ve inovatif ürünlerin araştırılma ve geliştirilmesinde kilit bir rol üstlendiğini, dünya çapında bilginin oluşturulması ve yayılması konularına yönelik olarak gelecek açısından kilit bir önem taşıdığını belirtti.

Kariyerine üniversiteden hemen sonra başladığını ve yüksek lisans diploması alma fırsatı olmadığını ifade eden Sabancı, şunları söyledi:

"Her zaman üniversite ve sanayi işbirliğinin çok büyük değer taşıdığına inandım. Üniversitemizin kuruluşunun liderliğini üstlenmek, kariyerimin en tatmin edici tecrübesi oldu. Özellikle bu dereceyle onurlandırılmak benim için büyük bir ayrıcalık. İnovasyonu yaratma ve sürdürülebilirlik için yeni ve bilimsel yöntemler keşfetme konusunda, üniversiteler merkezi bir görev üstleniyor. Yüksek öğrenim kurumları ve özel sektör arasında doğrudan bir bağ bulunması, daha geniş çapta gelişime olanak tanıyor. İki tarafın birarada olması sayesinde tek başına elde edebileceklerinden çok daha üstün sonuçlar elde ediyorlar. Sanayi- üniversite işbirliğinde başarılı olan ülkeler rekabetçilikte de tartışmasız üstünlük sağlıyorlar. Gelecekte, uluslararası yarış da tam olarak bu alana odaklanacak.

Tıpkı Hong Kong'un, Çin ve dünyayla arasında bir köprü olması gibi, Hong Kong Polytechnic Üniversitesi de eğitim ve özel sektör arasında bir köprü. Benzer bir şekilde İstanbul da kıtalar arası bir köprü işlevi görüyor ve Sabancı Üniversitesi de bu çerçevede, araştırma ve özel sektör arasında benzer bir görev üstleniyor. Dolayısıyla bu seçkin unvanla Sabancı Üniversitesi ve Hong Kong Polytechnic Üniversitesi arasında daha da sağlam bir bağ kurabilmek, benim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır."

Sabancı'nın diğer ödülleri 

Güler Sabancı aralarında İspanya’nın en üst düzeydeki liyakat nişanı olan "Encomienda De Numero", Fransız "Legion d’Honneur" nişanları ile David Rockefeller Köprü Kurucu Liderlik, Clinton Küresel Vatandaşlık, Raymond Georis Yenilikçi Filantropist, Schumpeter ve European School of Management and Technology tarafından verilen Sorumlu Liderlik Ödülü'nün de yer aldığı birçok ödülün sahibi. Sabancı, ayrıca Fortune dergisi tarafından hazırlanan "Dünyanın En Güçlü 50 İş Kadını" listesinde ikinci sırada yer aldı. 2011 yılında da Financial Times tarafından "Dünyanın Zirvesindeki 50 İş Kadını" arasında ikinci seçildi.