Giz, her yıl 15 otelin mobilyalarını yapıyor
Geçen seneye oranla yüzde 31 büyüme gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Giz Mobilya Genel Müdürü Cengiz Kuş, Isparta yolu üzerinde aldıkları 13 dönümlük bir arsaya 2017 yılında ihracat odaklı, 6-7 bin metrekarelik bir fabrika inşa edeceklerini söyledi.
ESRA ÖZKAN
ANTALYA - Amerikalı müşterileri adına mobilya üretirken, pazarlarını çeşitlendiren Giz, her yıl 15 otelin mobilyasını imal ediyor. Turizm sektörü son yılların en büyük krizini yaşarken, Giz Mobilya geçen seneye oranla yüzde 30 büyüme kaydetti. Firma ayrıca Rusya'da Volga Premium Resort'ün ve Kazakistan'da Deutsche Bank'ın tüm mobilya işlerini yaptı.
Antalya'nın köklü firmalarından Giz Mobilya, ihracat odaklı yatırım için kolları sıvadı. Giz Mobilya Kurucusu ve Genel Müdürü Cengiz Kuş, 1982 yılında İstanbul'da başladığı mobilyacılık serüvenini ve yeni yatırımını anlattı. İlk yıllarda, İstanbul'un prestijli mağazalarına özel ürünler verdiklerine değinen Cengiz Kuş, "İstanbul'da koltuk imalatında çırak olarak çalışmak istedim. Bu süreçte koltuğun imalatından tasarımına kadar her boyutuna kafa yordum ve kendimi geliştirdim. Bugün yetişmiş bir mimar gibi koltuğumu tasarlarım, müşteriye sunarım. O nedenle çok talep görüyoruz" dedi.
El oymacılığıyla klasik koltuk üretiyorlar
Çırak olarak çalıştıktan sonra, başka bir atölyeye geçerek burayı satın aldıklarını belirten Kuş, "Küçük bir atölyemiz vardı. Daha sonra ikinci ve üçüncüsünü açtık. Ardından da hepsini birleştirerek, büyük bir atölyeye taşındık. 10 civarında personelimiz vardı. Genelde el oymacılığıyla ilgili klasik koltuklar üretiyorduk. O zamanlar el oymacılığı yaygındı ve akşama kadar tokmak sesi dinlerdik. 1982-1986 yılları arasında işlerimizi İstanbul'da yaptık. Memleketimiz Antalya olduğu için 1986 yılında İstanbul'dan ani bir kararla Antalya'ya yerleştik" diye konuştu.
"10 yıl Amerikalı bir toptancıya ihracat yaptık"
Liman yolu üzerinde bir dükkan kiraladıklarını ve Oysan Koltuk olarak yeni firma kurduklarını anlatan Kuş, burada toptan mağazalara ürün verdiklerini dile getirdi. 1996 yılında da şu anda faaliyet gösterdikleri Güzelyurt'taki 2 bin 500 metrekarelik yeri aldıklarını belirten Kuş, 1998'de ise Giz Mobilya adı altında işlerini devam ettirdiklerini açıkladı. Çok talep gördükleri için işlerini de yetiştirmekte zorlandıklarını vurgulayan Kuş, şöyle konuştu: "1990, 1994, 2001 yıllarındaki krizler gelip geçti, hiçbirinden etkilenmedik. Yaptığımız ürünler kaliteli olduğu için müşterilerimiz bize tavsiyeler üzerine geliyordu. 2000 yılında bir Amerikalı bir toptancı ile tanıştık. Ve bu sayede 10 yıl hiç iç piyasaya ürün veremeden Amerika'ya ihracat gerçekleştirdik. İç pazara hiç yetişme fırsatımız olmadı."
Ürettikleri mobilyaları Amerikalı müşterisi adına, Avustralya, İngiltere, Yunanistan ve İspanya'ya gönderdiklerini aktaran Kuş, "Müşterimiz, 2010 yılında global kriz nedeniyle bu işi sonuçlandırmak zorunda kaldı. Biz Amerika'daki krizden dolayı bu işin kesileceğini öngördüğümüz 2008'den beri otellere çalışmaya başlamıştık. Amerika'nın sonrasında Rusya'da Volga Premium Resort'ü ve Kazakistan'da Deutsche Bank'ın tüm mobilya işlerini yaptık. Her yıl15 civarında otelin mobilyalarını yapıyoruz. Bu yıl geçen seneye göre ciromuzu yüzde 30'un üzerinde artırdık" bilgilerini aktardı.
Rus işadamından ortaklık teklifi
Tasarım ve imalatta 30 kişiye istihdam sağladıklarını belirten Cengiz Kuş, şöyle devam etti: "Çıraklığından itibaren 15, 20, 30 yıldır benimle çalışan ustalarım var. Her yıl yüzde 15 civarı kapasitemizi artırdık. Biz, teknoloji ile el sanatını birleştirerek müşteri odaklı çalışıyoruz. İngiltere'ye, Amerika'nın tüm eyaletlerine, Rusya, Kazakistan gibi ülkelere ihracat yaptık. Bir Rus işadamından davet aldım. 50 dönüm bir arazide fabrikası olduğunu ve ortak aradığını söyledi. 300 bin dönüm meşe ağacının olduğunu, kesilip satılması gerektiğini söyledi. Bu teklif için şu anda düşünme aşamasındayız. Öncelikle Türkiye'deki kendi işyerimizi büyütmeyi hedefliyoruz. Şu anda da ihracat odaklı bir yatırım yapıyoruz. Isparta yolu üzerinde 13 dönüme yakın bir arsa aldık. Orada 6-7 bin metre karelik bir fabrika inşa etmeyi düşünüyoruz. 2017 yılında inşaata başlayacağız. Yurtdışı görüşmelerimiz ve ihracat çalışmalarımız başladı."