Girişimlere not veren 'girişim'

E-tohum'un bu yıl destek vereceğini açıkladığı girişimlerden biri olan StartupScore teknik olarak diğerlerinden farklı. StartupScore, girişimlere not vererek başarı potansiyellerinin ortaya çıkmasını hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğurcan GÖKÇEN

İSTANBUL - Dünyada her yıl yüzbinlerce yeni fikir ‘girişimcilik’ adına melek yatırımcıların önüne geliyor. Bir başarı hikayesi yazabilmek için, dışarıdan harika gözüken bir ‘startup’ ile yola koyulmak tek başına yeterli görülmüyor. Bu yolculukta doğru ekibi kurmak da hayati önem taşıyor. Zira, ekip içindeki uyumsuzluklardan dolayı yarı yolda kalan girişimlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Doğru ekip başarı potansiyelinin de artması demek. Peki doğru ekip nasıl oluşturulur; takımın doğru oyunculardan kurulup kurulmadığı nasıl anlaşılır?

Doğru ekip oluşturulmasının, başarı hikayesinde oynadığı rolü fark eden ve bunun üzerine çalışan StartupScore, Etohum'un bu yıl destek vereceği girişimlerinden biri seçildi.

Kemal Genç, Altan Atabarut ve Görkan Ahmetoğlu’nun hayata geçirdiği StartupScore, yatırımcıların geleceğin büyük firmalarını bulma şanslarını artırması ve startup kurucularının takımlarını doğru şekilde tanıyabilmesi için psikometrik ölçüm ve analizler yapıyor. StartupScore’un yaptığı girişimcileri ölçmek için geliştirilmiş karakter testi (psikometrik test) sonucunda skor ortaya çıkarılıyor. Yani takımın ne kadar doğru oyunculardan oluşup oluşmadığı puanlanıyor.

Peki StartupScore bu ölçümlemeleri neye göre yapıyor?.. Her şeyden önce ekip üyelerinin her birinin; merak, fırsat odaklılık, özgüven, dominantlık, sağı solu belli olmama… gibi bir çok özelliği ortaya çıkarılıyor. Bundan sonra ise kişilerin genel karakter yapısına ulaşılıyor. Daha sonra bu puanlar ekip bazında toplanıyor.

Girişimin stratejisti Kemal Genç, doğru ekibin kurulmasındaki en önemli yaklaşımı şöyle özetliyor: "Herhangi bir pozitif özellikte hiç bir ekip üyesinin bulunmaması, başarı şansını zayıflatır. Aynı pozitif özelliklerde birden fazla ekip üyesinin bulunmasının etkisi ise sınırlıdır. Ekiplerde mümkün olduğunca karakter zenginliği aranmalıdır. Öte yandan negatif tarafları olabilen kişilik özelliklerine sahip birden fazla ekip üyesinin bulunması başarı şansını zayıflatacaktır.Yani dominant özellikli veya aşırı kibirli birden fazla ekip oyuncusu girişime zarar verebilir. Ekibe genel olarak bakıldığında negative özelliklerin de dengeli olması yani EQ’nun yüksek olması gerekir”

Özel psikometrik test uygulanıyor

StartupScore girişimcilere özel psikometrik test uyguluyor. Bu test, grubun Londra'daki üyesi Psikometrist Dr. Görkan Ahmetoğlu'nun da içinde olduğu bir grup akademisyen tarafından hazırlanan metaprofiling çalışmasını kullanıyor. Harvard Entepreneur Labaratuvarı'ndan da onaylı olan bu teste verilen yanıtlar neticesinde puanlama yapılıyor.

İnternet üzerinden yapılan test 4 ana başlıkta değerleme yapıyor:

- Fikirleştirme: Meraklılık, yaratıcılık, özgüven.
- Yürütme: Fırsatçılık, harekete geçme eğilimi, dayanıklılık
- Liderlik: Otorite, vizyon, stabilite
- Yoldan çıkarıcı özellikler: Kibir, dominantlık, sağı solu belli olmama...

Testi iyi bir puanla tamamlamak için fikirleştirme, yürütme ve liderlik özelliklerin bulunması olmazsa olmazlardan. Bu özelliklerden biri eksik olduğunda puanlama düşüyor. Grupta yoldan çıkarıcı özelliğin az olmasının etkisi ise nispeten düşük. İyi bir not için bu özelliklerin grup içerisinde de dengeli olması gerekiyor.

Girişimdeki risk değerleme görevi Altan Atabarut'a ait. Çoğu girişimin ortaklık bozulmasından yarım kaldığını ifade eden Atabarut, yapılan test sonrası girişime bir puan ve rapor verildiğini aktardı. Atabarut, StartupScore'un normalde ücretsiz olduğu ancak rapor istenmesi durumunda cüzi bir ücret ödenmesi gerektiği bilgisini paylaştı.

Metaprofiling, sık başvurulan bir çalışma

'Makine öğrenmesi'ne dayalı metaprofiling adlı çalışma 25 ülkede 300 bin kişi üzerinde 10 farklı dilde uygulandı. Metaprofiling halihazırda dünyadaki önemli şirketlere ve organizasyonlara kurum içi ve dışı ölçümlerinde hizmet sağlıyor. Kullanıcılar arasında dünyada techstars, new entrepreneurs foundation, Dünya Bankası, EFL, Unilever gibi kuruluşlar var. Türkiye'de ise ilk olarak Technolera tarafından kullanıldı.

StartupScore ekibinin öne çıkan özellikleri neler?

Peki ekiplere test yapan ve puan veren StartupScore ekibinin öne çıkan özellikleri neler?... Altan, 'meraklılık', 'inanç', 'fırsatçılık' ve 'sağı solu belli olmama'; Kemal, 'harekete geçme', 'dayanıklılık', 'vizyon', 'stabillik' ve 'dominantlık'; Görkan, 'inanç', 'meraklılık', 'fırsatçılık' ve 'vizyon' özelliğine sahip. Örneklemek gerekirse ekipte Kemal'in haricinde 'dominantlık' özelliğine sahip birinin olmaması artı puan. Aynı şekilde Altan'ın 'yaratıcılık', Kemal'in 'harekete geçme' ve Görkan'ın 'dayanıklılığı' ortak iş yürütebilmek için birbirini destekliyor.

Altan Atabarut - Kemal Genç