GE’nin 45 CEO’lu Türkiye operasyonu

General Electric'in 900 milyon dolarlık yatırımı öncesinde 45 üst düzey yöneticisini Türkiye'ye gönderip, hükümet, iş dünyası, üniversiteler ve sektörl temsilcileri ile görüştürdüğü ortaya çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uğur YILMAZ

İSTANBUL - General Electric'in 900 milyon dolarlık Türkiye yatırımının arkasında 'çok gizli' kayıtlı bir operasyonun olduğu anlaşıldı. GE, Türkiye'ye yatırım kararı almadan önce dünya geneline yayılmış şirketlerindeki 45 CEO ve üst düzey yönetici'yi Türkiye'ye gönderip araştırma yaptırdı.

CEO'lar iş dünyasının önde gelen isimleriyle, finansçılarla, politikacılarla ve hükümetle görüşmeler gerçekleştirdi. 45 GE Ceo'sunun bir arada yürüttüğü araştıma ve analiz sonucunda da Türkiye'ye 900 milyon dolarlık yatırım kararı alındı.

DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan GE Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türkiye Başkanı ve CEO’su Nabil Habayeb geçtiğimiz ay GE’nin liderlik eğitim programı kapsamında tüm dünyadan 45 CEO’un Türkiye’de bir araya geldiğini söyledi. GE Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Jeffrey R. Immelt’in ocak ayındaki Avrupa ziyaretinde Türkiye’de nasıl büyüyebileceklerini sorduğunu anlatan Habayeb, bu tarihten itibaren sağlık, enerji, ulaşım ve inovasyon için Türkiye pazarını analiz ettiklerini kaydetti. Bu analiz sonucunda Türkiye’de büyük bir talep gördüklerini kaydeden Habayeb, yeni teşvik programının beklentileri ile birebir örtüşmesi ile Türkiye’ye girmek için çalışmaya başladıklarını belirtti.

Habayeb sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye için yatırım araştırmalarımıza ek olarak, Türkiye’ye gelen 45 General Electric CEO’su girişimi değerlendirdi.  İki hafta boyunca Türkiye’de kalan CEO’lar, hükümetle, işadamlarıyla, üniversitelerle, farklı sektörlerden büyük hissedarlarla konuştuktan sonra geri dönerek tavsiyelerde bulundular. Sonrasında yatırım kararı onaylandı ve  böylece planımızı tamamlamış olduk.”

Sizde talep bizde teknoloji var

900 milyon dolarlık kararını Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan eşliğinde açıklayan GE, yatırımın ana başlıklarının enerji, sağlık, havacılık, ulaşım-altyapı ve inovasyon olduğunu belirtmişti. Habayeb bu başlıklar içinde elektrikli arabalar ve bu arabalar için altyapı çalışmalarının planları dahilinde olmadığı bilgisini verdi.

Türkiye’de bu alanlarda büyük talep olduğunu belirten Habayeb, “bizim teknolojimiz, ve halkın beklentileri birbirini tamamlıyor. Türkiye’deki şeffaf ortam, hükümet desteği ve uygun altyapı  ve de teşvik programı tam olarak önceliklerimizle örtüşüyor, işte bu nedenle Türkiye’ye geldik” diye konuştu.

Yatırımın ayrıntıları açıklanmıyor

GE’nin Türkiye'ye 900 milyon dolar yatırım kararı GE  Başkan Yardımcısı ve Global Growth&Operations CEO’su John G. Rice ile birlikte Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan eşliğinde pazartesi günü İstanbul’da açıklanmıştı. Çağlayan: ''Teşvik sistemini çok iyi anlamışlar, yatırım yaptıkları sektörlere baktığınız zaman, teşvik sisteminde bizim yapmak istediğimizde ortaya çıkan hedefi tam on ikiden vurmuşlar. Sağlık alanında yapmış oldukları yatırım, enerji alanında yapacakları altyapı yatırımları, Ar-Ge, teknoloji merkezi olma noktasında yapılan yatırımlar ve bilhassa ulaşım noktasında yapılan yatırımlara baktığımız zaman bunlar bizim teşvik sistemimizin en temel noktaları. Bizim teşvik sistemi ile ilgili getirmek istediğimiz her ne varsa, bunlar GE'nin bu yatırımında fazlasıyla öne çıkıyor” demişti.

 

Yatırım için taahhütü veren GE, hangi sektörlere ne boyutta yatırım yapılacağı kesinleşmediği için detayları açıklamıyor. Dünyada 100’den fazla ülkede 300 binden fazla çalışanı olan GE’nin, 1948 yılında ilk kez geldiği Türkiye’de Tusaş Motor Sanayii ortaklığı (%46 GE), Gama Enerji ortaklığı (%50 GE) yanında TÜBİTAK’ın Gebze’deki kampüsünde yapım ve kontrol teknolojileri için uçak mühendisliği teknoloji merkezi bulunurken  Eskişehir’de Tülomsaş ile gerçekleştirilen stratejik ortaklıkla lokomotif üretimi yapılıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir