Gelecek nesiller aile şirketini anlattı
BUSİAD-TAİDER ve TÜGİAD Bursa Şubesi tarafından düzenlenen “Aile Şirketlerine Gelecek Nesilden Bakış” toplantısında genç kuşaklar, şirketlerindeki bir önceki nesille ilişkiler, aynı kuşaklarla ilişkiler ve profesyonellerle ilişkiler konusunda yaşadıklarını aktardı.
BURSA (DÜNYA) - Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD)- Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) ve Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Bursa Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Aile Şirketlerine Gelecek Nesilden Bakış” başlıklı toplantı BUSİAD Evi’nde düzenlendi.
Toplantının açılışında konuşan BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay, aile şirketlerinin yaşadığı sıkıntıların yanı sıra ekonomik sorunların da arttığı bir dönemden geçildiğini söyledi. TÜGİAD Bursa Şube Başkanı Ersoy Tabaklar ise, aile şirketlerinin ekonominin belkemiği olduğunu ifade ederek, “Ancak uzun soluklu olmuyorlar. Ortalama ömürleri 25 yıl. Yüzde 30’u ikinci kuşağa kalıyor. Çöküşte yüzde 80 aile içi nedenler yer alıyor” dedi. TAİDER Başkan Vekili Vehbi Varlık da, Türkiye’de şirketlerin yüzde 95’inin aile şirketi olduğunu belirterek, bunların yüzde 38’inin birinci kuşak, yüzde 47’sinin ikinci, yüzde 13’ünün üçüncü ve yüzde 2’sinin de dördüncü kuşakların yönetiminde olduğunu kaydetti. Varlık, TAİDER’in “Ailede birlik ve işletmede sürdürülebilirlik” anlayışında hareket ettiğini belirterek, aile anayasasının oluşturulmasının çok önemli olduğunu da ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından TAİDER Bursa Temsilcisi Dilara Korgavuş’un yöneticiliğinde panele geçildi.
Uludağ İçecek 4’üncü kuşak temsilcisi Nuri Cem Erbak, 2014 Haziran ayında aile anayasası oluşturmak için çalışmalara başladıklarını, ilk iş olarak da nasıl anayasa yazacaklarına karar verdiklerini söyledi. Erbak, oy birliği ile karar alma yöntemini belirlediklerini kaydederken, 1.5 yıldır ilerleme kaydedemediklerini ancak son günlerde yeniden konuya dönebildiklerini söyledi. Erbak, aile anayasası sürecinin en önemli kazanımının şirketin 4’üncü kuşağını oluşturan 4 kuzenin birbirini yakından tanımasının olduğunu ve aile konularının aile meclisinde tartışılmasını, icra konularının buraya gelmemesini başarmaları olduğunu söyledi.
İnci Holding bünyesinden ayrılarak SekizGen şirketini kuran Onur Eren ise, İnci holding olarak 22 yıldır aile meclislerinin olduğunu ve 20 yıldır da aile anayasasına sahip olduklarını kaydetti. Eren, kendi iş serüvenini aktarırken, aile şirketindeki çalışmalarının ardından ayrılarak kuzeniyle kendi şirketlerini kurduklarını söyledi.
Berdan Cıvata Genel Müdürü Zeynep Şemsi Aysallar da babası ve amcası tarafından kurulan şirketlerinin ikinci kuşağı olarak şirketi yönettiklerini belirterek, icra görevlerini profesyonellere bıraktıklarını söyledi. Sürecin kendileri için şeffaflık ve hesap verilebilirlik sağladığını söyledi.