Fransız devi ile yurtdışında büyüyecek
Fransız Merieux ile ortak holding kuran Kalite Sistem, hem hizmetlerini çeşitlendirmeyi hem de faaliyet gösterdiği coğrafyayı genişletmeyi hedefliyor
EBRU SUNGUR
Halk sağlığı güvenliği testleri konusunda 24 yıldır faaliyet gösteren Kalite Sistem Grubu, uluslararası büyüme stratejisine Fransız Merieux Nutrisciences ortaklığında devam kararı aldı. Kalite Sistem Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nerma Gökçe, Merieux ile Türkiye’de ortak bir çatı şirketi kurduklarını ve güçlerini birleştirdiklerini vurgulayarak, “Birlikte Türkiye ve yakın coğrafyada gıda, yem, kozmetik , deterjan ve diğer tüketim ürünlerinin kalite ve güvenliğinin kontrolü hizmetlerini sunacağız” dedi. Kalite Sistem’in halihazırda test-analiz, denetim, danışmanlık, belgelendirme, eğitim ve Ar-Ge olmak üzere 6 başlıkta hizmet verdiğini anlatan Nerma Gökçe şöyle devam etti:
“1991 yılından beri, yem, gıda, kozmetik, deterjan ve her türlü tüketim ürününün kalite kontrol ve güvenlik kontrollerini akredite laboratuarlarlarımızda, bilimsel yapı altında gerçekleştiriyoruz. Halk sağlığı için hizmet üretmek temel misyonumuz. Bu amaçla 24 yıldır grup şirketlerimizde test analiz hizmetlerinin yanı sıra piyasa denetimleri, tedarikçi denetimleri, danışmanlık, eğitim, gözetim, belgelendirme hizmetleri vererek tüketim ürünlerinin sağlığa uygunluğunu araştırıyor, tüketime uygun değilse bilimsel kanıtlarla ürünlerin piyasadan çekilmesini sağlıyoruz. Yaptığımız iş riskli ve hata kaldırmaz. İşletmelerin böyle yüksek maliyetli ve riskli bir kararı alabilmeleri için de kaliteli uzman bir ekiple, hassas cihazlar kullanarak titiz bir çalışma yapıyoruz. Uluslararası kıyas çalışmaları üzerinden metodlarımızı ve sonuçlarımızı kontrol altında tutuyoruz.”
Yurtdışında büyümeye odaklandı
Gökçe, Kalite Sistem’in ulaştığı uzmanlık seviyesi sonucu pek çok işbirliği ve stratejik ortaklık teklifi aldıklarını anlatarak şunları söyledi: “Öncelikle konumuzda uzmanlaşmak ve yurtdışına açılarak pazar payımızı büyütmeye odaklandık. Bugün Türkiye’nin yanı sıra 13 ülkede de hizmet veren büyük ölçekli bir kurum haline geldik. Ar- Ge yatırımları yanı sıra Avrupa Birliği fonlarının desteği ile pek çok Avrupa Birliği projesinde koordinatör ve ortak sıfatıyla yer alıyoruz. Merieux Institute’ü stratejik ortak olarak seçerek bulunduğumuz coğrafyayı ve hizmet çeşitliliğimizi genişletme kararı aldık.”
Merieux Institute’ün, Louis Pasteur’le bilimsel araştırmalara imza atmış olan Marcel Merieux tarafından kurulduğunu, halen 150 ülkede 1100 araştırmacıyı bünyesinde barındıran, araştırmalara büyük kaynak ayıran, hizmet yelpazesi çok geniş bir dünya devi olduğunu belirten Gökçe şu bilgileri verdi:
“Halihazırda Kalite Sistem çatısı altında gerçekleştirmekte olduğumuz hizmetlere ek olarak Merieux Institute altında yer alan kuruluşlarda besin bağırsak emilim/etkileşim çalışmaları, kanser ve bulaşıcı hastalık tanı çalışmaları, çevre ve halk sağlığı etkileşimi konularında geniş araştırma çalışmaları yapılıyor. Bugün artık birbirine rakip KOBİ’ler olmak yerine belirli konularda uzmanlaşmış, güçlü kurumlara ihtiyaç var. Amerika’dan Avusturalya’ya, Afrika’dan Çin’e kadar geniş bir coğrafyada yer alan yeni ortaklığımız üzerinden bilimsel gücümüzü yükseltmeyi ve hizmet alanımızı genişletmeyi hedefl iyoruz. Nitekim Merieux bünyesinde yer alan Ege Chelab pestisit ve zeytinyağı uzmanlık laboratuarlarını da dahil ederek Kalite Sistem-Merieux Nutrisciences Holding olarak hizmetlerimizi sürdüreceğiz.”
‘Gıda güvenliği, insanlık görevi’
Kalite Sistem Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nerma Gökçe, aynı zamanda Gıda Güvenliği Derneği’nin Başkan Yardımcılığı görevini de yürütüyor. Derneğin, Türkiye’de gıda güvenliği bilincinin geliştirilmesi vizyonuyla hareket ettiğini belirten Gökçe şöyle konuştu: “Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre her yıl gıda kaynaklı hastalıklar nedeniyle 2.2 milyon insan hayatını kaybediyor. Bu nüfusun 1.9 milyonu çocuk. Zehir etkisi yaratan gıda maddeleri tüketmenin yarattığı riskin ortadan kaldırılması, tarladan sofraya kadar gıda maddelerinin ve tüm ürünlerin kalitesinin ve güvenliğinin kontrol altında tutulması lazım. Gıdanın güvenliğini sağlamak her şeyden önce insanlık görevimiz.”