Formül, Güney Amerika'ya yayılacak
Güney Amerika'da Şili ve Meksika pazarına daha önce girmiş olan Formül Plastik, bu ülkelerde devamlılığı sağlamak ve diğer Güney Amerika ülkelerine de girmeyi hedefliyor.
ENDER YAZICI
ÇERKEZKÖY - Plastik sektöründe faaliyet gösteren sıhhi tesisat ve boru ekleme parçaları üreten Formül Plastik, 2017'de yeni pazarlara yönelecek. Güney Amerika'da Şili ve Meksika pazarına daha önce girmiş olan Formül, bu ülkelerde devamlılığı sağlamak ve diğer Güney Amerika ülkelerine de girmeyi hedefliyor. Avrupa pazarında ise Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Polonya, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerde müşterileri olan Formül, 2017'de bu bölgede ülke sayısını artırmayı hedefliyor. Ayrıca firmanın ihracat yaptığı diğer bölgeler arasında Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu, Afrika bulunuyor.
Üretimlerinin yüzde 95'ini ihraç ettiklerini belirten Formül Plastik Fabrika Müdürü Tuncay Şahin, ihracat yaptığı ülkeler arasında bulunan Rusya'ya 2016'da gerileyen ihracatını, 2017'de en azından eski seviyesine ulaştıracaklarını söyledi. 60'tan fazla ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Şahin, "2017 yılında Avrupa ve Güney Amerika'da büyüyeceğiz. Ayrıca Rusya'ya daha fazla yoğunlaşmak istiyoruz. Bu bölgelerin de katılması ile birlikte yüzde 50 ciro artışı hedefliyoruz" dedi. Bazı ülkelerde yaşanan olumsuzluklar, geçen yıla göre 2016'da ülke çapında ihracatta yavaşlamaya neden olduğunu belirten Şahin, petrol fiyatlarının düşmesiyle döviz kazancı düşen ülkelerin alım gücünün zayıfladığını ve sonuçta dış ticaretin olumsuz etkilendiğini söyledi. Fakat bu durumu firma olarak yeni ülkelere yoğunlaşarak büyük oranda çözdüklerini ileten Şahin, bu sorunu 2017'de tamamen atlatacaklarını kaydetti.
Robotlara yatırım
Montaj grubunda otomasyona ağırlık verdiklerini ve Robotlaşma ve Endüstri 4.0 gibi kavramları yakından takip ettiklerini belirten Şahin, "İnsan gücüne değil de daha çok otomasyona, robot ağırlıklı üretimlere yatırım yapıyoruz. Avrupa'dan getirttiğimiz çok sayıda montaj makinemiz var. Bu makineler sayesinde işlemleri kısaltma, aynı anda esnek üretim yapabilme ve hızlı üretim kabiliyetine ulaşmış durumdayız" şeklinde konuştu.