Fonların tekstil yatırımları olgunlaştı, çıkışları önemli
Mediterra Capital’in kurucu ortağı Ahmet Faralyalı, “Tekstil perakendesinde yapılan yatırımların çıkışlarının nasıl olacağı birçok yatırımcı tarafından merak ediliyor. Çünkü bu sektöre yapılan yatırımlar olgunlaştı” dedi
JÜLİDE YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR
BORSA / FİNANS SERVİSİ - Ahmet Faralyalı, “Özellikle tekstil perakendesinde fon yatırımcı sayısı fazla. Mavi Jeans, Koton, Penti, Damat Tween, Yargıcı gibi ünlü markaların hissedarları arasında büyük fonlar bulunuyor. Hatta belki de Private Equity’nin en fazla yatırım yaptığı sektör tekstil perakendecileridir. Fakat buradaki çıkışlar henüz ispatlanmadı. Bunun ispatlanması; sektör ve gelecekteki yatırım açısından çok önemli. Bu sektöre ilk yatırımlar aşağı yukarı 7-8 sene önce yapıldı, fakat Boyner dışında ciddi çıkışlar olmadı.
Bu sektördeki çıkışlar önemli; çünkü, gelişmiş ülkelerde fonların bu sektöre yatırım yaptığının örnekleri az. Ya başka fonlara satış yapılacak, ya da lokal gruplara. Ayrıca büyük perakende şirketleri de alabilirler. Önümüzdeki yıl, Türk perakende sektöründe ciddi alım-satım işlemleri olacağını umuyorum” diye konuştu.
9 büyük aile fona yatırım yaptı
Ahmet Faralyalı ve ortağı Murat Erkurt’un 2010 yılında kurdukları Mediterra Capital, ilk yatırımını 2011 yılında yaptı. Mediterra, Türkiye’deki gerçek değer yaratma potansiyelini orta ölçekli şirketlerde gördüğü için KOBİ’lere yatırım yapmayı tercih ediyor. En küçüğü 20 milyon dolar olmak üzere ortalama 100 milyon dolar büyüklüğü olan şirketlere yatırım yapıyor. Faralyalı, “Bu segmentte yeteri kadar fon ve fon yöneticisi olmadığını gördük ve bu yola çıktık. Yatırımcılarımız arasında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Alman Kalkınma Bankası, Hollanda Kalkınma Bankası, Dünya Bankası gibi kurumlar bulunuyor” dedi.
Bu kurumlar dışında Türkiye’nin önde gelen 9 ailesi de şirkette yatırımcı olmuş. 9 ailenin Mediterra’daki büyüklüğü 30 milyon Euro civarında. Toplam fon büyüklüğü 164 milyon Euro olan şirket, bugüne kadar biri satış olmak üzere 9 işlem (Arzum, Logo, Filoturk, ACP, ERNA, Netsis, Ugurlu Balık ve Mikro Ödeme) yaptı. Bu işlemlerim hacmi 80 milyon euroyu buldu. Ahmet Faralyalı, “Türkiye’ye ilk defa gelecek yatırımcılar çekmek adına Türkiye’nin önde gelen 9 ailesinin üyelerini fonumuza yatırımcı olarak davet ettik. Yabancı yatırımcılar Türkiye’deki ağınızın kuvvetli olduğunu görmek istiyorlar. Para için değil referans için davette bulunduk. Aslında zaten bu aileler, paralarını Türkiye’ye yatırıyorlar. Fakat çok büyük hacimlere imza attıkları için orta ölçekte yatırım yapmıyorlar. Mediterra ile büyüme potansiyeli olan KOBİ’lere de dolaylı olarak yatırım yapmış oluyorlar. Getiri olarak ise yıllık yüzde 20’nin üzerindeki getiriler başarılı olarak kabul ediliyor” dedi.
3 sektör cazibesini artıracak
Ahmet Faralyalı’ya göre, perakende, sağlık da dahil olmak üzere cebimizden çıkan bütün paraların toplamını içeren tüketim, kurumlara ürün ve hizmet satan şirketler ile ihracata yönelik üretim yapan şirketler cazibesini artırarak sürdürecek.
Özellikle Türkiye’nin cari açık problemi nedeniyle katma değerli üretim yapılması ve bu tarz şirketlerin büyümesi gerektiğini ifade eden Faralyalı, “Bu sektöre bizim de yatırımlarımız sürecek. Büyüme ve istihdam KOBİ’lerden geliyor. Küçük orta ölçekli şirketler ve bütün şirketler artık daha rekabetçi olmak zorunda. Daha rekabetçi olabilmek için B2B’deki ürün ve hizmetlerin daha yoğun satın alınmaları lazım. Türkiye’deki tüketim harcamaları yavaşladı ve hızlanacağını öngörmüyoruz” diye konuştu.
Türkiye’nin önündeki riskler nedeniyle yabancı sermayede bir çekilme olup olmadığını sorduğumuz Faralyalı, Türkiye’ye girişle ilgili bir yavaşlama ve çekingenlik görmediklerini ifade etti. Faralyalı, “Gerek ticari gerek politik ilişkilerden dolayı Avrupalılar Türkiye’ye en çok ilgi gösterenler. Bunun değişeceğini de öngörmüyoruz” ifadesini kullandı.
Sermaye fonları koşmaya başladı
Özel sermaye fonları sektörünün 2005’e kadar emekleme, bu tarihten sonra yürüme, 2010-2011 yılından itibaren de koşma dönemine girdiğini dile getiren Ahmet Faralyalı, sektör olarak 2014 yılında bugüne kadar 1 milyar dolarlık bir hacme ulaştıklarını, 2015 yılında ise 1,5 milyar dolarlık bir işlemin yapılacağını tahmin etti. Faralyalı, şunları söyledi:“Biz karlılığını ve büyüme hızını artırabileceğimiz şirketlere yatırım yapıyoruz. Paranın ötesinde birşeyler katmamız bizim başarımız açısından çok önemli. Biz girişimciye ve şirket yönetim ekibine koçluk yapıyoruz. Bir şirkete yatırım yapıyorsak rakiplerinden daha iyi bir şirket olduğu için yapıyoruz. Kötü şirkete yatırım yapmayız.”
Mediterra ikinci fonunu planlıyor
2015 yılı sonuna kadar 2 işleme daha imza atarak 100-150 milyon euroluk hacim yapmayı planladıklarını ifade eden Ahmet Faralyalı, önümüzdeki yıl Mediterra Capital 2 ismiyle ikinci fonlarını kurmayı planladıklarını dile getirdi. Faralyalı, “İşimizi bir miktar daha büyüterek, ortalama 30-35 milyon dolar yatırım yapacağımız işlere odaklanacağız. İlk fonumuzda yabancı kurumsal yatırımcılarımızın yüzde 80 olan ağırlığı ikinci fonumuzda yüzde 90’lara çıkacaktır. Mevcut yatırımlarımızdan ise 2016 da çıkış yapmaya başlayacağız” diye konuştu.