‘Facebook ve Twitter’ı unutun, 5 yıl içinde yeni hikayeler çıkacak’
Intel Teknoloji Konferansı’nda konuşan Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “Facebook ve Twitter’ı unutun. Yeni başarı hikayeleri önümüzdeki beş yıl içinde çıkacak” dedi
GAMZE ŞENER
İSTANBUL - 'Gelecek Şimdi’ temasıyla bu yıl 18’incisi düzenlenen Intel Teknoloji Konferansı’nda kürsüye çıkan Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, “Facebook ve Twitter’ı unutun. Yeni başarı hikayeleri önümüzdeki beş yıl içinde çıkacak. Bugünün petrolü, bilgi. Bunu değere dönüştürmemiz gerekiyor” dedi. Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv de geleceği iyi okumanın ‘atarak’ olmayacağını, bilimle desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Çok sayıda teknoloji şirketi temsilcisinin katıldığı Intel Teknoloji Konferansı dün İstanbul Çırağan Kempinski Otel’de gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Intel Türkiye Genel Müdürü Aydın, medeniyetin oluşumundan 2003'e kadar 5 exabyte’lık veri oluşurken, şimdi aynı miktarın sadece iki günde meydana geldiğini söyledi. Aydın, bugün cep telefonunda 147 dakika, laptopta 113 dakika, televizyonda 108 dakika, tablette ise 50 dakika geçirdiğimizi belirterek, “Değişim rüzgarı tüm sektörleri baştan yaratıyor ama insan faktörü hep aynı kalacak” dedi. ‘Bilgisayar ölüyor mu?’ tartışmalarına da değinen Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilgisayar ölmedi ancak beş yıl sonra formu bugünkünden çok farklı olacak. Eski bildiklerinizi unutun, her şey yeniden başlıyor. Artık deneyim ekonomisine geçeceğiz. Nesnelerin interneti, giyilebilir teknoloji bunlardan biri. Sadece nesnelerin interneti 2020'de 19 trilyonluk bir pazara ulaşacak. Dünya bu teknolojilere odaklanmış durumda. Türkiye’nin de bu anlamda atılım yapması gerektiğine inanıyoruz. Bundan sonraki süreçte, tüketici hangi deneyimi yaşamak istiyorsa biz onu sunmak mecburiyetindeyiz.”
Burak Aydın, İTÜ Teknokent’te hizmete geçirdikleri Ar-Ge merkezinde özellikle nesnelerin interneti, giyilebilir teknolojiler, ileri eğitim teknolojileri üzerine çalıştıklarını sözlerine ekledi.
‘Süreyya Ciliv’in en sevdiği konu sensörler’
Değişime uymanın başarının ilkesi olduğunu anlatan Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv de geleceği iyi okumanın ‘atarak’ olmayacağını, bilimle desteklenmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin, tüm şirketleriyle ve her aşamada iyi bir takım olması gerektiğini vurgulayan Ciliv, “Müşterilerimizi hep dümene koymalı ve bu takımın içinde yer almalıyız. Yeni dünyada kazanmak mümkün. Yeter ki geleceği iyi okuyun, uzun vadeli düşünün ve doğru iş ortaklarını seçin” dedi. “Bilgisayarların sonu geldi mi diyen adamı ölçmek lazım” yorumu salonda gülüşmelere neden olan Ciliv, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bilgisayarlar her yerde. 50 yılda oda büyüklüğünden saat boyutuna geldi ve bu gelişim durmayacak. Teknoloji hızla gelişiyor ve son dönemde Süreyya Ciliv’in en sevdiği konu ise sensörler.”
Büyük veriyi iyi kullanmanın gerekliliğine de dikkat çeken Ciliv, “Elektrik bulununca parayı bir tek elektrik şirketleri kazanmadı. Buzdolabı, saç kurutma makinası, bilgisayarlar yapıldı ve onlar da bu işlerden kazandı. Sizin gördüğünüz bu potansiyelin yüzde 10’u bile değil. İnanılmaz yeni işer doğacak. Big data’yı iyi kullanan kazanacak” dedi.
‘Sabancı’da meziyetim sunumdu, oğlum şimdi bunu 4. sınıfta yapıyor’
Perakendeciler Derneği Başkanı Mehmet Nane, teknolojinin hızla ilerlediğini ve bu yüzden biraz dertli olduğunu söyledi. Nane, bu konudaki görüşlerini şu sözlerle dile getirdi: “En büyük tokatlardan birini bana kızım attı. Kızım hiç televizyon izlemez. İki üç yıl önce, Suriye’deki gerginliğin neden bu kadar şiddetli olduğunu; Alevi- Sünni çekişmesini bana sordu. ‘Nereden biliyorsun’ dediğimde, bana, ‘internet denen bir şey var’ cevabını verdi. İnternet en büyük dengeleyici şu an. Sabancı’ya ilk girdiğimde meziyetim, Power Point ile sunum yapmaktı. Benim oğlum şimdi dördüncü sınıfta Power Point ile sunum yapıyor.”