Ezinç'ten Türkiye'de bir ilk
Ezinç, Türkiye'nin ilk enerji etiketleme sistemi test laboratuvarını kurdu.
DİLEK FİDAN
KAYSERİ - Sektöre yönelik panel üretimini yanı sıra anahtar teslim projeleriyle de öne çıkan Ezinç A.Ş, 26 Eylül'den itibaren Avrupa'da birçok üründe zorunlu hale gelen ve Türk firmaların da yurtdışında yaptırdığı Enerji Etiketleme Sistemi’nin (ErP) laboratuvarını Türkiye’de kurarak, bu alanda bir ilke imza attı. Şubat ayından itibaren Türkiye’deki güneş enerjisi ürünlerinde de zorunlu hale gelecek bu ErP Sertifikasyonu hakkında bilgi veren Ezinç A.Ş Genel Müdürü Özgür Gök,söz konusu etiketleme olmadan hiçbir firmanın ihracat yapamayacağına dikkat çekti. Gök, "Bu durumu gören firmamız ErP sertifikasyonu için bir test laboratuvarı kurdu ve burada kendi ürünlerinin yanı sıra sektöre de hizmet verecek. Amacımız, kanun çıkmadan tüm ürünlerimizde bu etiketlemeyi başlatmak ve diğer sektör paydaşlarımıza örnek olmak. Ayrıca bu sayede yurtdışı test maliyetlerimizi de yarı yarıya azalttık" ifadelerini kullandı.
Ezinç'in şu an mevcut 33 çeşit boyleri, 12 çeşit güneş enerji deposu olmak üzere 45 çeşit ürününün bulunduğu bilgisini veren Özgür Gök, tüm bu ürün ve sistem için harcayacakları zamanı verimli kullanmak ve maliyetleri düşürmek adına söz konusu laboratuvarı kurduklarını bildirdi. ErP'nin ihracatçı firmalar açısından önemine de değinen Gök, AB'de ErP yönergesinin enerji etkinliğini iyileştirmeyi ve çevreyi korumayı hedeflediğine dikkat çekti. Dolayısıyla CE işaretlemesi çerçevesinde ErP'nin; hammaddelerin üretiminden kullanımına ve yaşam süreleri sonuna kadar, yaşam çevrimleri boyunca etkilerini azaltmak üzere enerji tüketen ürünlere uygulandığını anlatan Gök, "Bu konuda bir öncülük yaparak, ErP sertifikasyonu için bir test laboratuvarı kurduk ve burada kendi ürünlerimiz ile birlikte sektöre de hizmet verebilmekteyiz. Bu sayede ihracatçı firmaların da işlerini kolaylaştıracağımızı düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı.
"Bu yıl, yabancı ortaklık veya işbirliği ile büyüyeceğiz"
Ezinç’in 2016 yılında da yatırım ve yeniliklerini sürdüreceğini açıklayan Özgür Gök, orta vadede ürün gamlarını diğer yenilenebilir ürün gamları ile genişletmeyi düşündüklerini söyledi. Bunu yaparken mevcut ve sadakat oranı yüksek bayi ağına güvendiklerini ifade eden Gök, üretim konusunda uzman oldukları alanların yanı sıra yeni alanlarda da küresel pazarın önemli oyuncuları ile ortaklık veya stratejik işbirliği ile büyümek istediklerini ifade etti.
Yabancı bir ortakla işbirliği konusunda görüşmelerinin sürdüğünü açıklayan Özgür Gök, "Bu konuda oldukça seçiciyiz. Oluşturduğumuz marka imajına ve vizyonumuza uygun firma olursa değerlendireceğiz" dedi. Ayrıca, üç yıl içinde makine parklarını yenilemeyi ve kapasiteyi yüzde 50 artırmayı planladıklarını söyleyen Gök, şöyle devam etti:
"Yanı sıra ihracatta OEM olarak yüzde 50 büyürken, kendi markamızla distribütörlük ağımızı geliştirerek, marka kullanımımızı mevcut durumun iki katına çıkarmayı hedefliyoruz. Tabi ki, en büyük büyüme ülkemizde ve pek çok ülkede teşvik ve alım garantisi verilen güneşten elektrik üretiminde olacak. Bu alanda, fotovoltaik paneller ile gelecek üç yılda yurtiçinde 300 MW, yurtdışında ise 500 MW kurulum yapmayı hedefliyoruz. Tüm bunların yanında her yıl mutlaka en az bir yeni ürün çıkarmak ve mutlaka bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmek, planlarımızdan bazıları."
Ezinç A.Ş, imalat ve satışın yanı sıra danışmanlık ve proje hizmetleri de veriyor. Termal ve fotovoltaik güneş enerji sektörüne de katkı sağlayan firma, anahtar teslim projeler yapıyor. Güneş kolllektörü üretiminde Türkiye'de lider konumda bulunduklarını söyleyen Özgür Gök, "Güneş enerji sektöründe 33 yıldan bu yana faaliyet gösteriyoruz. Bu alanda birçok ilki gerçekleştirdik. Firma olarak, dünyanın en büyük üçüncü güneş kollektörü üreticisiyiz. Türkiye'de ise lider konumdayız. 2004 yılında fotovoltaik sistemleri de ürün ve hizmet gamımıza ekledik. Şu an fotovoltaik sistemler konusunda, kendi panel ve sistemlerimizin satışının yanında, anahtar teslim projeleri de geliştirip, uygulamasını yapıyoruz" şeklinde konuştu.
Hedefte, Uzakdoğu ve Afrika pazarları bulunuyor
Bugün itibarıyla 90 farklı tip ve modelde güneş paneli ürettikleri bilgisini veren Özgür Gök, yılda 1 milyon 440 bin metrekare güneş kollektörü, 80 farklı tip ve kapasitede 90 bin adet sıcak su boyleri ve akümülasyon tankı ürettiklerini kaydetti. Halen 95 ülkeye ürünlerini ihraç ettiklerini belirten Gök, şöyle devam etti: "Türkiye'de 600’ü aşan bayii ile satış hizmeti veriyoruz. EPC sistemi ile anahtar teslim güneş enerji santrali kurulumları yapıyoruz. Ayrıca kurduğumuz bu sistemlerin verim garantisi, bakım ve onarımını da yapıyoruz. Firma olarak mevcut işimizin yanında yurtdışındaki satış networkümüzü de kullanarak, Uzakdoğu ve Afrika pazarlarına girmek istiyoruz."
Enerji pazarının en büyük firması olma vizyonu kapsamını desteklemek adına mevcut altyapıyı denetleme yoluna da gittiklerine dikkat çeken Özgür Gök, ürün satın almadan insan kaynaklarına kadar tüm birimleri en iyi şekilde ölçüp, değerlendirmesini yapmak için bir IT yapısı kurulumu gerçekleştirdiklerini açıkladı. Gök, firma olarak İtalya’da yapılacak olan MCE Fuarı'na katılarak, hem yeni ürünlerini tanıtacaklarını hem de yeni pazarlar ile ilgili yeni bağlantı kurma fırsatı elde edeceklerini sözlerine ekledi.