Eximbank'tan 20.5 milyar dolarlık kredi

Önümüzdeki dönemde, orta ve uzun vadeli krediler ile sigorta ve garanti faaliyetlerine ağırlık vereceğini anlatan Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, 2012 yılında ihracatçılara sağladığı finansman desteğini yüzde 65 oranında artıracağını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mithat KAHRAMAN

İSTANBUL - Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, önümüzdeki dönemde, orta ve uzun vadeli krediler ile sigorta ve garanti faaliyetlerine ağırlık vereceğini belirterek, "2012 yılında, ihracatçılarımıza sağladığımız finansman desteğini yüzde 65 oranında artırarak 20.5 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz. Böylece, Türkiye ihracatına sağladığımız toplam desteği de yüzde 13.8 seviyesine yükselteceğiz" dedi.

DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan Kaplan, Türk bankacılık sektörünün ihracata sağladığı kredi desteğinin son yıllarda artış gösterdiğini, toplam krediler içindeki ortalama yüzde 7'lik payının değişmediğine işaret ederek,  "Bu payın önümüzdeki dönemde daha da artacağını ve bunun sonucunda Türk Eximbank olarak, bizim de ihracat kredi sigortası ve garanti faaliyetlerine ağırlık vermeyi planladığımızı belirtmek isterim. Diğer yandan, ihracat sektörünün halen kısa vadeli ihracat kredi ve sigortasına ihtiyaç duyması nedeniyle, orta-uzun vadeli desteğin toplam ihracat desteği içindeki payının artırılması kademeli bir geçişi gerektiriyor. Bu çerçevede, Türk ihracatçısının kısa vadeli finansman gerektiren ürünlerde rekabet gücünü artırmak için ihracata hazırlık aşamasında işletme sermayesi ihtiyacını karşılamaya yönelik kısa vadeli ihracat kredisi kullandırımı da  sürdürülecek" diye konuştu.

Türk Eximbank'ın 2011 yılında ihracat sektörüne 6.67 milyar doları nakdi kredi ve 5.75 milyar doları sigorta-garanti imkânı olmak üzere sağladığı toplam desteği yüzde 39 oranında artırarak 12.42 milyar dolara yükselttiğini anlatan Kaplan, 2011'de ihracatın  yüzde 9.2'sine finansman imkânı sağlandığını belirterek "2012 yılında, ihracatçılarımıza sağladığımız finansman desteğini yüzde 65 oranında artırarak 20.5 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz. Böylece, toplam desteği de yüzde 13.8 seviyesine yükselteceğiz" dedi.

Kaplan, Türk Eximbank'ın orta ve uzun vadeli kredi kullandırımını artırmak amacıyla  çalışmalarını da tamamladığını belirterek, şöyle devam etti: "Devlet garantisinin yanı sıra, bankacılık sektörü aracılığı ile özel sektöre kredi verilmesi uygulamasına geçilmesi de planlanıyor.  2011 yılında her bir OECD ülke grubu için bir limit belirlendi, böylece, firmalarımıza tüm ülkelerde, ülke kredileri kapsamında iş yapma fırsatı yaratıldı. Ülke kredileri çerçevesinde belirlenen hedeflerin yakalanması için yurt içinde ve yurt dışında aktif bir pazarlama faaliyeti yürütülecek."
Eximbank'ın finansman yapısının kademeli olarak kısa vadeli fonlardan orta-uzun vadeli fonlara kaydırılmaya başlandığını belirten Kaplan "Bu yeni strateji çerçevesinde, özellikle inşaat ve müteahhitlik sektörünün dünyada rekabet gücünün arttırılmasını teminen Türk Eximbank, orta-uzun vadeli borçlanma imkanları üzerinde çalışıyor. İlaveten, genellikle özkaynak ağırlıklı bir pasif yapısı ile faaliyet gösteren Türk Eximbank, ihracat sektörüne daha fazla kaynak sağlamak amacıyla 2011 yılında sendikasyon ve bilateral krediler, euro-tahvil ihracı ve uluslararası kuruluşlardan borçlanmalar yoluyla yabancı kaynaklarını hem artırmış, hem de çeşitlendirmiştir. Bu amaç doğrultusunda, 2012 yılında da yurt içi ve yurt dışındaki yeni kaynak arayışlarımızı sürdüreceğiz" bilgisini verdi.

Kaplan, sürdürülebilir ihracat artışı ve Türk şirketlerinin küresel pazarlarda rekabet gücünü artıracak önlemler, düzenlemeler ve uluslararası işbirlikleri içinde Eximbank'ın rolü, uygulamaları ve çalışmaları konusunda ise şu bilgileri paylaştı: "Sürdürülebilir ihracat artışının sağlanması, küresel dalgalanmalardan daha az etkilenen bir ihracatçı profili oluşturabilmesi ile mümkün olabilir. Türk Eximbank bu amaçla hem pazar hem de ürün çeşitliliğinin artırılmasını hedeflemekte, bu çerçevede özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkeleri ile ticaretin geliştirilmesine odaklanıyor. Ayrıca döviz kazandırıcı faaliyet çeşitliliğinin artırılması hedefi doğrultusunda mevcut hizmet sektörlerindeki büyümenin yanı sıra, yeni hizmet alanlarının geliştirilmesinin de Bankamız kredi programları çerçevesinde desteklenmesi amaçlanıyor. İhracatta firmaların küresel rekabet gücünü artırmak amacıyla yenilikçiliğe ve AR-GE'ye dayalı, katma değeri yüksek, uluslararası piyasalarda "Türk Malı" imajını güçlendirecek ve yerleştirecek nitelikteki markalı ürün ile orta ve ileri teknoloji ürünlerinin ihracatı, üretim ve pazarlama süreçlerinin desteklenmesi ve ihracatçıların gereksinimlerine cevap veren orta-uzun vadeli kredi programları uygulanması temel hedeflerimiz arasında.  Ayrıca, ülke kredilerinin daha etkin kullanılabilmesi amacıyla Türk firmalarının yabancı firmalar ile üçüncü ülkelerde ortaklaşa gerçekleştirecekleri projelere yurtdışında yerleşik ihracat kredi kurumları ile işbirliği yapmak suretiyle de destek sağlanması hedefleniyor."







'Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Politik Risk Sigortası' geliyor

Kaplan, ihracatçılara politik ve ticari risklerden arındırılmış bir ortam sağlamak için yaptıkları çalışmaları şöyle özetledi: "Afrika ve Ortadoğu gibi hedef ülkelerde ki gelişmeler politik risklerin bertaraf edilebilmesi açısından politik risk sigortası ürünlerinin önemine işaret ediyor. Bu kapsamda,  çalışmaları süren  "Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Politik Risk Sigortası Programı" ile müteahhitlerimizi; hakedişlerini alamama, makine ve ekipman parkına el konulması, döviz transferinin kısıtlanması, savaş, iç savaş, ayaklanma gibi politik riskler nedeniyle uğrayabileceği zararları teminat altına alınacak yeni bir ürünle buluşturmayı hedefliyoruz.  

'Belirli alıcılar kredi sigortası' için çalışılıyor
Ayrıca, sektörden gelen talepler dikkate alınarak 'belirli alıcılara yönelik kredi sigortası' ve 'yurt içi kredi sigortası' programları gibi ürün çeşitlendirmesine yönelik çalışmalar yapılacak. Bunlara ek olarak, henüz Türk Eximbank'ın ürün gamında yer almayan, ancak İslam Kalkınma Bankası bünyesinde ihracat kredi sigortası konusunda faaliyet gösteren İslam Ülkeleri Arası Yatırım ve İhracat Kredi Sigortası Kurumu'nun (ICIEC) portföyünde bulunan 'yatırım sigortası' ürünlerini Türk ihracatçısının hizmetine sunmak üzere çalışmalara da başlamış bulunmaktayız."

Hayrettin Kaplan Eximbank'ın 2012 yılında  kredi ve sigorta uygulamalarında bürokrasiyi azaltacak teknik ve idari düzenlemelere yönelik çalışmalarının devam edeceğini açıkladı. Kaplan'ın veridği bilgiye göre bu düzenlemeler şunlar:

*İnternet'ten başvuru ve taahhüt kapatma işlemlerinin yapılmasına imkan tanıyan interaktif bankacılık işlemlerine yönelik çalışmalar hızlandırıldı
*2012'de firmalardan istenen belgelerden sadece zorunlu görülenlerin ilgili kurumlardan elektronik ortamda temin edilmesine başlanacak,
*Kredilerin ihracat taahhütlerinin elektronik ortamda düzenlenen Gümrük Beyannamesi ile kapatılması sağlanacak
*Doğrudan kullandırılan kredi programlarının uygulama esasları sadeleştirilip istenen belgeler standartlaştırılacak
* İhracat Kredi Sigortası'nda  'otomatik alıcı limiti' sisteminin uygulamasını geçilecek