Event You Make ile istediğin konseri fonla, gerçekleşsin
EventYouMake.com, etkinlik organizasyonuna yeni bir anlayış getirdi
SELENAY YAĞCI / İSTANBUL
Kitlesel Fonlama (Crowdfunding) mantığını etkinlik organizasyonu modeline uyarlayan EventYouMake.com, etkinlik organizasyonuna yeni bir anlayış getirdi. Yeni digital platform, organizatör, sponsor, mekan ve bireyleri kendi çatısı altında buluşturarak, gerçekleşmesi istenilen ve fon sağlanan etkinliklerin düzenlenmesini sağlıyor. Sistem şöyle çalışıyor: Kullacılar, sitede gitmek istediği konser, seminer veya workshop etkinliğini fonlamaya açıyor. Fonlama ulaşılan miktara göre de isteyen organizatörler etkinliği üstlenebiliyor. Etkinliğe katılmak isteyen kullanıcıların sadece istiyorum demesi de yetmiyor. Site ön talep için kredi kartlarından 50 TL’yi bloke ediyor. Organizatörler toplanan ön talebin ışığında etkinliği üstlendiklerinde ise daha önce bloke ettiği miktarı çekmek için katılımcılardan çekmek için onay istiyor. Sponsorlar ise her etkinlik için destek veren kitlenin demografik yapısını platform üzerinden takip edebiliyor. Nisan ayında yayına açılan sitede 18 tane etkinlik fonlanıyor. En çok fonlanan etkinlik ise yüzde 14 oranına sahip. Siteye kurumsal olarak üye olmuş 7 organizatör ve 3 sponsor var. İlk bir haftada 5 bin kişinin üzerinde ziyaretçi alan site, sosyal medyada 200 binin üzerinde kişiye erişim sağladı.
İlk 2 hafta içerisinde beklentilerinin üzerinde bir ilgi ile karşılaştıklarını kaydeden Eventyoumake. com Kurucu Ortak Burçal Kavkeralp, “Bu konudaki alışkanlığın zor alacağını biliyorduk ancak açılır açılmaz etkinliklere destek verildiğini görmek bize umut verdi” dedi. Üye sayısının projeksiyonları ile tutarlı şekilde arttığını belirten Kavkeralp, kredi kartını paylaşarak siteyi aktif kullanmaya başlayan üye sayısının beklentilerinin üzerinde olduğunu dile getirdi.
Organizatör için somut taahüt alıyor
Kavkeralp bu fikrin nasıl doğduğunu şöyle anlattı: “Bir film festivali düzenlemek isterken katılımcıların belirsizliğinin maliyet anlamında doğuracağı riskleri analiz ediyorduk. Daha net ve daha fazla bilgi sahibi olabilmenin avantajlarını konuşmaya başladık. 2 ortağımla beraber kitlesel fonlama modelinin etkinlik sektörü gerçeklerine göre nasıl en iyi şekilde kurgulayabiliriz diye düşünürken, organizator şapkası takılı iken gördüğümüz risklerin ve belirsizliklerin neredeyse ortadan kalkabileceğini farkettik. Projemiz şekillenmeye başladı.”