Erdemir kârını ikiye katladı
Erdemir'in dördüncü çeyrek kârı tek seferlik etkilerle beklentinin altına kaldı
İSTANBUL - Türkiye'nin en büyük yassı çelik üreticisi Erdemir'in 2013 yılı net kârı, satış hasılatındaki düşük artışa karşın maliyetlerindeki düşüşün kâr marjını olumlu etkilemesiyle yüzde 104 artışla 919.97 milyon lira oldu.
KAP'ta dün akşam açıklanan mali tablolara göre şirketin 2013'te satış hasılatı yüzde 2.2 artışla 9.78 milyar lira oldu. 2012 sonunda satış hasılatı 9.57 milyar lira olmuştu.
Şirketin satış maliyeti 2013 yılında yüzde 7.2 azalışla 7.9 milyar liraya geriledi.
Satış gelirleri dördüncü çeyrekte 2.58 milyar TL ile bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 6 artış kaydederken, VAFÖK 510 milyon TL ile yüzde 112, net kâr ise 152 milyon TL ile yüzde 131 artış kaydetti.
Reuters anketinde Erdemir'in dördüncü çeyrek net kârının yaklaşık dört kat artışla 244 milyon lira olması beklenirken, net kâr beklentilerin oldukça altında 152 milyon TL'de kaldı.
Şirketin geçen yılın tamamında satış hacmindeki artışa karşın maliyetlerindeki düşüş net kârını olumlu desteklerken dördüncü çeyrek karının beklentilerin altında kalmasının tek seferlik giderler etkili oldu.
Dördüncü çeyrekteki net kârın beklentilerin altında kalmasına karşılık Erdemir'in 2013'ün genelinde karını yüzde 104 artırdığına dikkat çeken İş Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Başak Dinçkoç, "Aslında operasyonel olarak son çeyrek kötü değil VAFÖK marjı yüzde 19.8 ile çok yüksek. Ancak net kâra giderken beklentilerin haricinde vergi, kur farkı giderleri ve şirketin fonksiyonel para birimini dolara çevirmesinden kaynaklı bir kerelik olduğunu düşündüğümüz etkiler görüyoruz" dedi.
Erdemir 12 Kasım'da yaptığı açıklamada muhasebe uygulamalarında geçerli para birimini 1 Temmuz 2013 tarihinden başlamak üzere Türk lirasından ABD dolarına değiştirmeyi kararlaştırmıştı.
Geçen yılın tamamına bakıldığında Erdemir'in net kârının bir önceki yıla göre iki katına çıktığına dikkat çeken Dinçkoç, bu artışın en önemli sebebinin maliyet avantajı ve özellikle de hammadde maliyetlerindeki düşüş olduğunu söyledi.
Dinçkoç, "Ereğli özelinde baktığımızda ise oldukça verimli bir şirket. Son dönemde yaptığı teknoloji ve modernizasyon yatırımların faydasını görmeye başladığını düşünüyoruz. Ayrıca 2013 yılında yüksek hurda fiyatlarının elektrik ark ocaklı tesislerin üretim maliyetlerini yukarı çekmesi ve bu tesislerde üretim kısıntısına gidilmesi de Ereğli Demir Çelik gibi entegre tesisleri olumlu etkiledi" dedi.