Entegre popcorn tesisi kuracak
Türkiye’nin popcorn ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Ateşler Bakliyat, entegre bir yapıya sahip olmayı hedefliyor. 1.5 milyon liralık makine yatırımıyla popcorn çeşitlerini de piyasaya sürmeye hazırlanan firma, Türkiye’deki popcorn tüketimini artıracak
DERYA EĞRİCAN GÜLEÇ
MERSİN - Mısır üretimiyle 30 yıldır Arjantin’den yapılan popcorn ithalatının önünü kesen Ateşler Bakliyat, yeni bir yatırıma hazırlanıyor. Şirket, önümüzdeki 3 yıl içinde entegre bir tesis kurmayı hedefliyor. Firma, bir yandan da Ar-Ge çalışmalarını hızlandırarak, yeni popcorn çeşitlerini üretmenin planlarını yapıyor.
Dünya pazarında da etkili olmak isteyen Ateşler Bakliyat’ın en büyük sorunu ise Türkiye’deki üretim maliyetlerinin yüksek olması. Bu sorunun çözümü için yurtdışında anlaşmalı tarım yaptırma yolunu seçen şirket, tercihini de Ukrayna’dan yana kullanıyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 7-8 bin dönüm alanda ekim yaptırdıklarını anlatan Ateşler Bakliyat Genel Müdürü Mustafa Onur Ateş, Ukrayna’da ise yaklaşık 6 bin dönüm ekili alanlarının bulunduğunu söylüyor.
Çalışmalarını 3 bin metrekare alanda 15 kişi ile sürdürdüklerini belirten Ateş, anlaşmalı tarımın yanı sıra paketleme de yaptıklarını aktarıyor. Hem fabrikada hem de üretim gerçekleştirdikleri tarlada eleme ve kurutma tesislerinin bulunduğunu açıklayan Ateş, “Tarladaki 2 ünitemizde günlük 60 ton, fabrikamızda ise günlük 120 tonluk kapasiteyle eleme ve kurutma gerçekleştirebiliyoruz” bilgisini veriyor. Yine fabrikalarında paketleme de yapabildiklerini dile getiren Ateş, ürünlerini “Mertlusi” ve “Ateşler” markalarıyla yurtiçindeki bakliyatçılar, kuruyemişçiler, entegre firmaların yanında, sinemalara ve toptancılara sattıklarını söylüyor.
“Bizim şansımız Çukurova’da olmamız”
İmalat yapılırken her saatte bir patlama ile nem oranına ve eleme ölçüsüne bakıldığına dikkat çeken Ateş, “Elek kontrol ediliyor. Aksaklık olup olmadığına bakılıyor. Patlama hacmine, ürünün açılma hacmine bakılıyor. Saat başı bunları yapınca kalitemizde de dalgalanma olmuyor” diyor. Ekim yaptırdıkları alanda da kaliteyi ön planda tuttuklarını vurgulayan Ateş, insan sağlığına verdikleri önem nedeniyle tarlada kesinlikle ilaç kullanmadıklarının altını çiziyor.
Popcorn’da tane büyüklüğünün önem taşıdığına değinen Ateş, bunun için ekim alanlarına müdahale ettiklerini, ekim ölçülerini seyrekleştirdiklerini söylüyor. Yalnızca tesislerinde değil, tarlada, toprağa varana kadar Ar-Ge çalışması yaptıklarına dikkat çeken Ateş, “Patlama oranlarının yüksek olması da önem taşıyan ayrı bir konu. Bu oranın yüksekliği ise rutubetle ilgili. Bu nedenle rutubet kontrolüne büyük önem veriyoruz. Bizim bu noktadaki şansımız Çukurova’da olmamız. Çünkü Çukurova’da yetişen ürün dalında kuruyor ve doğal olarak patlama oranı yüksek oluyor” açıklamasını yapıyor. 1 kilodan 25 kiloya kadar talep edilen her boyda paketleme yapabildiklerini ifade eden Ateş, ayrıca kendi markaları yanında fason üretim de yaptıklarını anlatıyor. Ateş, yeni ürünler için yeni marka hazırlıklarının ise devam ettiğini söylüyor. Ateş, entegre yapıya geçmelerinin ardından tarladan sofraya kadarki her aşamayı kendi bünyelerinde gerçekleştireceklerini vurguluyor. Seri üretime başlayacaklarını da açıklayan Ateş, büyüklük ve lezzet açısından Türkiye standartları üstünde üretim yapıp, bu ürünleri piyasaya süreceklerini belirtiyor.
“Sektörün her alanında bulunacağız”
Popcorn ile ilgili kaliteyi artıracak her türlü makineleşmeyi gerçekleştireceklerine dikkat çeken Ateş, “Etrafl ıca sektörün her alanında bulunacağız” diyor. Popcorn’un uygun fiyatlı ve hafif bir yiyecek türü olduğunu ancak Türkiye’deki tüketiminin yeterli olmadığını anlatan Ateş, “Üretimi artırıp ülke olarak ihracata yönelebiliriz. Dünyada ciddi bir pazar var ve biz de bu pazara ürün satabilmek için üretim maliyetlerinin düşük olduğu Ukrayna’da çalışma sürdürüyoruz” açıklamasını yapıyor.
“Kiloda en az 30 kuruş destek verilmeli”
Popcorn’un hak ettiği desteği alamadığını söyleyen Mustafa Onur Ateş, sektörün dünyadaki en önemli oyuncularından Arjantin’in tonu 670 dolardan mısır satabildiğini, Türkiye’de ise maliyetlerin çok yüksek olması nedeniyle rekabet edilemediğini belirtiyor. Ateş, kiloda en az 30 kuruş destek verilmesi, çiftçinin gübre ve yakıt gibi giderleri konusunda desteklenmesi gerektiğini dile getiriyor.
Sektöre ilişkin değerlendirme de yapan Ateş, geçen yıl Türkiye’nin ihtiyacının yaklaşık yüzde 35- 40’ını karşılarken, bu yıl firma olarak yalnızca yüzde 20-25’lik bölümü tedarik edebildiklerini vurguluyor. Ateş, “Geçen yıl 2012’ye göre arz talep dengesi bozulunca mısırın kilo fiyatı yaklaşık 1 lira civarında düştü. Kuraklığın ardından arz çok oldu. Ayrıca bu dönemde ihracat kapımız açıldı. Ürünümüz çok olup fiyatlar düşünce, Arap ülkeleri Arjantin yerine Türkiye’den alım yapmaya başladı. O dönemde dünya piyasasında da açık vardı ve fiyatlar yüksekti. Türkiye cazip konumdaydı” diyor.
Popcorn yanında çeltik fabrikaları bulunduğuna da değinen Mustafa Onur Ateş, pirinç tedariki de sağladıklarını belirtiyor. Ateş, önümüzdeki süreçte ise ithal edilen nohut ve fasulye gibi ürünleri de anlaşmalı tarım yöntemiyle yetiştirmeyi planladıklarını sözlerine ekliyor.
Maliyetler düşük olduğu için Ukrayna’yı seçti
Türkiye'de kişi başı popcorn tüketiminin yarım kilo civarında olduğunu söyleyen Ateş, “Amerika’da bu rakam 2,5 kilo seviyesinde. Ve dünyada popcorn ile ilgili ciddi bir pazar var. Örneğin Arjantin ve Brezilya yaklaşık 200’er bin ton üretim gerçekleştiriyor. Arap ülkeleri ve Avrupa ise ciddi alıcılar. Amerika ise kendi ihtiyacını genel olarak karşılayabiliyor. Biz de üretimi artırıp Türkiye olarak ihracata yönelebiliriz. Dünyada ciddi bir pazar var. Biz Ateşler Bakliyat olarak bu pazara ürün satabilmek için üretim maliyetlerinin düşük olduğu Ukrayna’da çalışma sürdürüyoruz” diyor.