Enerjisa'da halka arz 2017'de
Enerjisa'da halka arzın en erken 2017 yılının üçüncü çeyreğinde olması bekleniyor
Sabancı Holding ve Alman E.ON'un yüzde 50-50 ortaklığı olan Enerjisa, halka arzını en erken 2017 yılının üçüncü çeyreği için planlarken, şirket halka arza kadar borçlarının FAVÖK'e oranının mevcut 6-7 seviyesinden 4'ün altına çekmeyi hedefliyor.
Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Mehmet Göçmen ve Enerjisa CEO'su Yetik Mert dün akşam düzenledikleri basın toplantısında enerji sektörünün görünümü ve Enerjisa'nın hedefleri hakkında bilgi verdiler.
'FAVÖK'ün borç seviyesini düşürmeyi hedefliyoruz'
Göçmen, "Yatırımlarımız 2016 Nisan'da bitecek. Mevcut regülasyon ve tarife koşulları ile en erken halka arz tarihi 2017 yılının üçüncü çeyreğidir. O döneme kadar FAVÖK'ün mevcut durumda 6-7 katı olan borç seviyesini 4'ün altına düşürmeyi hedefliyoruz" dedi.
Türkiye elektrik sektöründe son 10 yılda 64 milyar dolar yatırım gerçekleştirildiğini, Enerjisa'nın bu yatırımların 10-11 milyar dolarını yaptığını söyleyen Göçmen, "Bu yatırımlar genel olarak yüzde 40 özkaynak, yüzde 60 borç alınarak yapıldı" dedi.
Göçmen, geçen yıl düzenlediği basın toplantısında, Enerjisa'nın halka arzını 2016 sonunda yapmayı planladıklarını söylemişti.
Enerjisa'nın 2014 yılında 11 milyar lira olan cirosunun bu yıl sonunda 11-12 milyar lira seviyesinde olmasını beklediklerini söyleyen Göçmen, mevcut durumda 2,500 MW olan kurulu güçlerinin Nisan 2016'da devam eden yatırımların devreye girmesi ile 3,700 MW'a çıkacağını söyledi.
TL'nin sert değer kaybından olumsuz etkilenmediklerini söyleyen Göçmen, "Borcumuzun önemli kısmı TL cinsinden, euro cinsinden olan kısmını da çok önceden hedge etmiştik" dedi.
'Liberizasyona geçilmeli'
Enerji sektöründe fiyatların düştüğünü, arz fazlası olduğunu ve arz fazlasının 2020-2021 yılına kadar sürmesini beklediklerini söyleyen Göçmen, elektrik sektöründe büyümenin bu yıl yüzde 2.5 civarında olmasını öngördüklerini belirterek, "Türkiye elektrik sektöründe yatırımların sürdürülebilir olması için, sektörün finansal sürdürülebilirliğinin güvence altına alınması; sektörde bulunan şirketlerin sermaye yapıları ve bilançolarının iyileştirilmesi gerekiyor" dedi.
Enerjisa'nın da her türlü finansal enstrümanı sürekli gözden geçirdiğini söyleyen Göçmen, "Enerjide büyük oyuncu olacaksanız değişik finansal enstrümanları, finansal ortak da dahil, gündemde tutmak lazım. Bu halka arz için de gerekli ve faydalı" dedi.
Elektrik sektöründe daha verimli, liberal ve şeffaf piyasaya işlerlik kazandırılması, regülasyonlarda öngörülebilirliğin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Göçmen, "Sektör liberalizasyona hazır, liberal bir elektrik piyasasının oluşumunun önünde herhangi bir teknik engel bulunmamakta. Liberal bir elektrik piyasası kamunun da yararına" dedi ve ekledi:
"Sektöre 2016 yılı başında liberalizasyon olma ihtimali yüksek; olmazsa bunun nedeni siyasi belirsizlik ihtimalidir. Dünyada zaten volatilite yüksek, düşük elektrik fiyatlarının yarattığı bir belirsizlik var. Biz Türkiye'yi belirsizliğin azaldığı ve yatırım yapmanın daha çekici hale geldiği bir ülke yapmak istiyoruz."