En büyük yatırım alanı personel eğitimi
BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur, “İnsan kaynağımıza ve müşteri memnuniyetine yatırım yapmayı hiç kesmedik” dedi
İSTANBUL - “BTA olarak yurtiçi ve yurtdışındaki toplam 9 havalimanında sayıları 146’ya ulaşan kafe, bar, restoran ve büfelerde günde 58 bin 288 yolcuya hizmet veriyoruz. İstanbul Deniz Otobüsleri iskeleleri, arabalı vapur ve feribotlarda ise 76 noktadayız. Günde hizmet verdiğimiz kişi sayısı 30 bin 103” diyen BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur, “İnsan kaynağımıza ve müşteri memnuniyetine yatırım yapmayı hiç kesmedik” diyor.
BTA, Bilintur, Tepe ve Akfen gruplarının ortaklığı ile 1999'da kuruldu. Ocak 2000’de faaliyete geçen şirket, başarısını “sürdürülebilirliği prensip edinmek; beklentileri, yönelimleri doğru analiz etmek; doğru zamanda doğru yerde markaları konumlandırmak” olmak üzere üç temel unsura bağlıyor.
“BTA olarak yurtiçi ve yurtdışındaki toplam 9 havalimanında sayıları 146’ya ulaşan kafe, bar, restoran ve büfelerde günde 58 bin 288 yolcuya hizmet veriyoruz. İstanbul Deniz Otobüsleri iskeleleri, arabalı vapur ve feribotlarda ise 76 noktadayız ve bir günde hizmet verdiğimiz kişi sayısı 30 bin 103” diyen BTA İcra Kurulu Başkanı Sadettin Cesur, “İnsan kaynağımıza ve müşteri memnuniyetine yatırım yapmayı kesmedik” bilgisini veriyor.
BTA ve markalarının şehir merkezlerine doğru açılması için çalışmalara başladıklarını söyleyen Cesur, “Özellikle Cakes & Bakes’in AVM’lerde yer almasını planlıyoruz. Ayrıca ulusal zincir marketlerde paketli olarak satışa sunulacak markamızı oluşturuyoruz. Anadolu’nun lezzetli yemekleri ve değişik tatlarını tanıtma misyonuyla hayata geçirdiğimiz Tadında Anadolu markamız da büyük ilgi görüyor. Öyle ki, 2014 içinde 2 yeni restoran açma hedefimiz var” bilgilerini veriyor.
Tedarik zincirinden mutfağa kadar sıkı kurallarımız var
“ISO 9001:2000 Kalite Yönetim Sistemi ve sektörde sayılı işletmenin ulaşabildiği ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleri ile hizmet kalitemizi güvence altına aldık. BTA’da toplam 500 aşçımız ve 17 gıda mühendisimiz var. Gıda mühendislerimiz üretim sürecini sürekli denetlerken, alanında uzman ve deneyimli kişilerden seçtiğimiz aşçı ve aşçıbaşılarımız da sistemin mükemmel işlemesi için ellerinden geleni yapıyor. Mutfakta sıkı kurallarımız var. Tedarik zincirimizin başlangıcından mutfakta fiilen pişirilen yemeğe kadar birçok kuralımız var.”
Tüm ürünler tüketildiği son noktaya kadar izleniyor
“İnternette yapılan ihalelerle aldığımız malzemelerin hangi kapıdan içeri alınacağı; etlerin, süt ürünlerinin, baklagillerin nerelerde saklanacağı; içeri girenlerin ne giyecekleri, kızartma yağının ne zaman değiştirileceği ve gıdaların nasıl saklanacağı gibi konuların hepsi kurallara bağlı. Gıdalar arasındaki çapraz mikrobiyolojik bulaşmayı önlemek için kasaphane, sebzehane ve pişirme noktaları ayrı odalarda. Tüm ürünler, tüketildiği son noktaya kadar izleniyor. Depolardaki gıdaların tazeliğini de sistemimizle denetliyoruz. Ekibimizde tüm bunların koordinasyonunu sağlayan gıda mühendislerimiz görev yapıyor.”
Menü hazırlarken, yolcuyu çok iyi tanımak lazım
“BTA’da işletmesini yürüttüğümüz kafe, bar, restoran ve büfelerde misafirlerimize dünya mutfaklarının zengin menü seçeneklerini sunuyoruz. Şeflerimiz, gıda mühendislerimiz, üretim departmanındaki arkadaşlarımız ve yöneticilerimiz menü hazırlanmasında hep birlikte çalışıyoruz. Menü hazırlarken yolcuyu çok iyi tanımanız gerekiyor; yolcuların profili mevsimlere ve lokasyona göre değişebiliyor. Farklı milletlerin yemek alışkanlıkları da farklılık gösteriyor. Biz bu detayları 13 yıldır iyice analiz ettik ve menülerimizi hazırlarken bu deneyimlerimiz bizlere büyük fayda sağlıyor. Müşterilerimize yönelik olarak her üç ayda bir değerlendirme anketleri gerçekleştiriliyoruz. Havalimanlarında farklı markalar bulunmasının da yolcu memnuniyetini artırdığını görüyoruz.”
Türkler büfe, Avrupalı restoran tercih ediyor
“İDO noktalarında ve havalimanlarındaki genel duruma baktığımızda unlu mamullerin çok tercih edildiğini görüyoruz. Su, kahve ve çay tüketim rakamları çok yüksek. Öte yandan yolcular yüksek oranda sebze ve meyve de tüketiyor. Havalimanlarındaki alışverişler için diyebiliriz ki, dış hat yolcusu daha ferah ve vakit geçirebileceği noktaları seçerken, iç hat yolcusu yemeğini daha hızlı yemek istiyor. Yolcu karşılamaya ya da uğurlamaya gelenlerin çay, kahve ve unlu mamul tüketimi oldukça yüksek oluyor. Transfer yolcu uyruğuna göre daha çok dünya mutfağı istiyor. Türkler daha çok büfe, Batı Avrupalı ve Ortadoğulu yolcular ise restoran tipi hizmet tercih ediyorlar. 2006 yılında kurulan unlu mamul fabrikamız Cakes&Bakes ise dünyaca ünlü fast-food ve kahve zincirlerine ürün tedarik ediyor. Fabrikamız bu yıl yeni yerinde faaliyete geçti ve aylık üretim kapasitesi 5 milyon adete yükseldi. Ürünlerimiz BTA dışında 50 markanın Türkiye genelindeki bin 500 noktasında satışa sunuluyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Kıbrıs gibi ülkelere ihracat yapıyoruz.”
İzmir’e de TAV Airport Hotel açılacak
“2004’ten bu yana İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde bulunan TAV Airport Hotel’in de işletmesini BTA olarak biz yürütüyoruz. Hizmet anlayışımız, misafirlerin otelde geçirecekleri zamanın önemi dikkate alınarak oluşturuluyor. Misafirlerin uçak kaçırma kaygısı yaşamadan tam zamanında biniş kapısında olabilmelerini sağlamak adına, Atatürk Havalimanı’nın iç ve dış hatlarına geçişte ücretsiz shuttle servisi sunuyor. Ayrıca konuklar resepsiyondan veya terminalden check-in işlemlerini online olarak gerçekleştirebiliyor. TAV Airport Hotel’de 128 odamız var. Bu alandaki tecrübemizi yakında İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na da taşıyacağız. Yani artık İstanbul’dan sonra İzmir’de de bir TAV Airport Hotel olacak.”
Aşçılık okullarının önemine inanıyorum
“Dünya genelinde orta sınıfa her yıl milyonlarca kişi katılıyor. Orta sınıfın ivme kazandığı son 10 yılda Türkiye olarak turist sayımız 9 milyondan yaklaşık 32 milyona çıktı. Bu artışla birlikte oteller, acenteler, hava yolları, restoranlar, havalimanları doğrudan beslendi. Bu trendin süreceğine inanıyorum. Bununla birlikte turizm sektörü için en önemli iyileştirme alanı eğitim. Bu talebi karşılamak için turizm sektörü çalışanlarının birer turizm elçisi misyonuyla hareket etmesi gerekir. Burada da tecrübe ve kurumsallaşma önem kazanacak. Biz kuruluşumuzdan itibaren bu alana yatırım yapıyoruz. Sayılarını halen yeterli bulmadığım aşçılık okullarının önemine inanıyorum. Servis personeli ise bizim sektörümüzün en önemli unsuru; bunu en büyük yatırım alanı olarak görüyorum.”