En büyük distribütör oldu, sırada yazılım ihracatı var

Türkiye temsilciliğini 4 yıl önce aldığı dünyanın en büyük yüksek çözünürlüklü IP kamera markalarından Mobotix’in en büyük distribütörü olmayı başaran Hires, önümüzdeki dönemde yazılım üretimine yönelecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN

İZMİR - Yüksek çözünürlüklü IP kamera konusunda dünyanın en büyük üreticilerinden biri olan Alman Mobotix’i 4 yıldır Türkiye pazarına sunan Hires, kısa sürede bu markanın dünyadaki en büyük distribütörü olmayı başardı. Bu yıl 50 milyon euro ciro hedefleyen firma, orta vadede kendi geliştirdiği görüntü analizi ve görüntü yönetimi yazılımlarını ihraç etmeyi planlıyor. 

Hires’i ortağı Mehmet Hanlıoğlu ile birlikte kurduklarını belirten firma ortağı İltan Tuğsuz, “2010’un sonunda Mobotix ile çalışmaya başladık ve kısa sürede çok hızlı bir büyüme kaydettik. Mobotix yüksek çözünürlüklü IP kamera pazarında dünyada yüzde 40 pazar payına sahip. Biz de 4 yılda Türkiye’de bu oranı yakaladık. Almanya’da mali yıl Eylül ayında başlar. İlk yılımızda, yani eylül 2011’de 150 bin euroluk satış yapmıştık. Geçen yıl ise satın alma ciromuz 20 milyon euronun üstüne çıktı. Bu rakamla dünyadaki Mobotix distribütörleri arasında birinciliğe yükseldik. Mobotix’in Türkiye’den daha çok satış yaptığı bazı pazarlar var ama oralarda birden fazla distribütörü bulunduğundan biz ilk sırada yer alıyoruz” diye konuştu. 

Mobotiks’in 2014’te yaklaşık 150 milyon Euro ciro gerçekleştirdiğini ifade eden Tuğsuz, “Bizim buna katkımız yüzde 15’e yaklaştı. Bu yıl daha iddialı bir hedef koyduk. Ciro hedefimizi 50 milyon euro olarak belirledik. Şimdiye kadar en kötü senede bile 2’ye katlandığını görüyoruz. Kasım 2010’da Türkiye pazarında Mobotix neredeyse sıfır noktasındaydı ve hiç tanınmıyordu. Ama şu an sektörde Mobotix’i bilmeyen yok. Kamera sistemi kuracak olanlar mutlaka bize ulaşı- Türkiye temsilciliğini 4 yıl önce aldığı dünyanın en büyük yüksek çözünürlüklü IP kamera markalarından Mobotix’in en büyük distribütörü olmayı başaran Hires, önümüzdeki dönemde yazılım üretimine yönelecek. yorlar. Artık tanınmış olması, şartnamelere girmesi bundan sonra büyümenin kartopu misali süreceği konusunda bizi umutlandırıyor. Çünkü kurduğunuz sistemlerden memnun olan kullanıcılar, bir pazarlamacı gibi çalışıyor” dedi. 

500 bayiye ulaştı 

Hires’in cirosunun büyük bir kısmını Mobotix’in oluşturduğunu dile getiren Tuğsuz, “Bunun dışında ABD merkezli Overland Storage kayıt cihazları, aktif network cihazları ve switch üreticisi Alman Microsens ile Japon JVC markalarını da Türkiye pazarına sunuyoruz. Merkezimiz İzmir’de ama İstanbul ve Ankara’da da şubelerimiz var. Ülke geneline yayılmış, 120’si çok aktif olmak üzere 500 bayiye sahibiz” diye konuştu. 

Şirket şimdi bir yazılım laboratuvarı kurarak yeni yazılımlar geliştirmeyi planlıyor. Yatırım yapılacak teknoparkta yüz tanıma, araç takip, plaka tanıma, kişi sayma, yoğunluk, görüntü üzerinden insanların davranışları, kişilerin yaş, cinsiyet, ağırlık ve boy özelliklerini alabilme gibi görüntü analizleri ve görüntü yönetimi üzerine çalışacak yazılımlar üreteceklerini anlatan Tuğsuz, “Dünyada henüz olmayan işlevlere sahip yazılımlar da geliştireceğiz. Bu yazılımların en önemli farkı bir omurga üzerinde modül modül toplanması olacak. Biz pazarın içindeyiz ve çok spesifik taleplerle bile karşılaşabiliyoruz. Mesela bir üretim hattı durduğunda üretim müdürünü haberdar edecek bir sistem isteniyor. Bu spesifik talepleri üretebilecek bir ekip kuracağız” diye konuştu.

Böyle bir laboratuvar bir İsviçre'de bir de Kanada'da var

İltan Tuğsuz, kuracakları yazılım laboratuvarı ile “Dünyada 3 bin 900 metrekare alanda sadece bu işi yapan 3. şirket olacağını" vurguladı. Tuğsuz şöyle devam etti: "Diğer ikisi İsviçre ve Kanada’da bulunuyor. Hedefimiz 2017 sonunda burayı faaliyete geçirmek. Burada en önemlisi insan kaynağını yani ekibi oluşturmak. Bir dünya markası yaratmak için yola çıkıyoruz. Bütün kamera sistemlerine uyumlu, bütün kamera üreticilerinin kullanabileceği bir yazılım üretmek istiyoruz. Ana omurganın markası Hiresoft olarak sürecek. Onun alt markaları olacak. Şu an omurga hazır, birkaç modülü de tamamladık. 5 kişilik bir ekibimiz var. Teknoparka belli bir yol almış, altyapı kurmuş olarak gitmek istiyoruz.”

Yazılım markası yaratmak için düğmeye bastı

Cirolarının tamamına yakın kısmını Türkiye temsilciliğini yaptıkları ürünlerden elde ettiklerini vurgulayan Tuğsuz, “Bu yıl hedeflerimizden biri yeni bir yazılım departmanı kurmak. İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (İZTEKGEB) 8 dönümlük yer aldık. Buraya 3 3 bin 900 metrekarelik bir binada yazılım üretim laboratuvarı kuracağız. Bu yıl haziran ayında inşaata başlayıp, üniversitenin insan kaynaklarını da kullanarak, p çok özel bir yazılım markası oluşturmak istiyoruz” dedi.