Ege'nin 100 büyük firması açıklandı

Ege Bölgesi Sanayi Odası, 2013 yılı üretimden satışlarına göre 30 milyon lira barajını geçen sanayi kuruluşlarının listesini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR  - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), 2013 yılı üretimden satışlarına göre 30 milyon lira barajını geçen sanayi kuruluşlarının listesini açıkladı. 

İlk dört sırayı geçen yıl olduğu gibi yine Tüpraş, Petkim, Philsa Philip Morris ve İzmir Demir Çelik aldı. İlk sırada yer alan Tüpraş'ın üretimden satışları Ege Bölgesi'nde 14 milyar 531 milyon 918 bin lira oldu. Tüpraş'ı, 3 milyar 862 milyon 136 bin lira ile Petkim Petrokimya AŞ izledi. İlk 10 listesinde 6'ncı sırada yer alan şirket ismini ve rakamsal verilerini kamuoyu ile paşlaşmayı tercih etmedi. 100 büyük firma içinde 4 şirket ismini gizli tuttu.  

İlk 100 büyük sanayi kuruluşu listesinde ihracat birincisi ise Petkim oldu. Tüpraş ikinci, İzmir Demir Çelik üçüncü sırada yer alırken, Soma'da kömür işletmeciliği yapan İmbat Madencilik, en fazla istihdam sağlayan firmalar arasında ik sırayı aldı.  

"Keşke her yıl yüzde 8-9 büyüyebilsek"

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, düzenlediği basın toplantısında, ekonomik dalgalanmalardan Türkiye'nin de etkilendiğini söyledi. 

Yorgancılar, firmaların, "oldukça" dalgalı bir konjoktüre rağmen düşük oranda da olsa büyümelerini sürdürdüğünü belirterek, "Kötü bir tablo yok. Büyüme oranları AB'ye göre göre başarılı. AB'nin sıfır büyüdüğü bir ortamda başarılı bir büyüme olduğunu söyleyebiliriz. Ancak büyüyen ülkelere bakıldığında büyüme yeterli görünmüyor. Keşke her yıl yüzde 8-9 büyüyebilsek. Bu tamamen sizin kontrolünüzde değil" dedi. 

Yorgancılar, ABD'deki likidite azaltım kararının, derecelendirme kuruluşlarının kırılgan ülkeler arasında Türkiye'yi almasının, Ortadoğu'daki olumsuz gelişmelerin ekonomiyi etkilediğini belirtti. 

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar sebebiyle firmaların kambiyo zararlarının arttığını, bunun firmaların dövizle borçlanmasından kaynaklandığını ifade eden Yorgancılar, "Kur uzun süre aynı seviyede kalınca sanayici, 'kur artmayacak' düşüncesiyle dövizle borçlanıyor. Kur bir yıl içinde yüzde 20 artınca zarar ortaya çıkıyor. Bir yılda yüzde 20 kur artışı yerine yıllık yüzde 6-7'lik artış olursa bilançolara yansıması daha az olur" diye konuştu.  

Cumhurbaşkanlığı seçimi 

Yorgancılar, bir soru üzerine Cumhurbaşkanlığı seçiminin zamanında yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu: 

"Demokrasilerde seçimler olmak zorunda. 2015'te genel seçimler olacak. Her ortamda seçimler zamanında yapılsın. Seçim ekonomileri olduğu takdirde maalesef ekonomi konuşulamıyor. Türkiye ağustos ayında seçimi yapacak. Yeni Cumhurbaşkanını seçip herkes işine gücüne bakacak."  

Türkiye'nin cari açığına yol açan en önemli nedenlerden birinin enerji olduğuna işaret eden Yorgancılar, Türkiye'nin 2023'te 10 büyük ekonomi içine girmesi için 160 milyar dolarlık enerji yatırımı yapması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Ender Yorgancılar, Ortadoğu'daki belirsizliğin sorulması üzerine şu değerlendirmede bulundu: 

"Irak'taki savaş kontrolümüzde olan bir olay değil ama bizleri direkt etkiliyor. Irak bizim için çok önemli bir pazar. Suriye'ye ihracat 2.7 milyar dolardan 350-400 milyon dolara kadar düştü. Çok enteresan bir coğrafyadayız. Irak ve Suriye'de iç savaş var. Ermenistan ile ilişkimiz yok. Irak bizim için son derece önemli bir pazar. İnşaat ve enerji sektörüyle ilgili yatırımlar var. Bu ülkelerin bir önce normale dönmesini temenni ediyoruz."