Ebola salgını korkusu, Afrika açılımını erteletti
Anıl İç Giyim markasıyla bugün 35 ülkeye ihracat yapan Bahri Özdinç, bu yıl ihracat pazarlarına Afrika’yı da dahil etmek istediklerini, ancak Ebola salgını yaşanınca Afrika açılımını ertelediklerini belirtti
YENER KARADENİZ
İSTANBUL - Eşine düğünde takılan takıları satarak 1977’de iç giyim sektörüne dahil olan Bahri Özdinç, Anıl İç Giyim markasıyla bugün 35 ülkeye ihracat yapıyor. Bu yıl ihracat pazarlarına Afrika’yı da dahil etmek istediklerini dile getiren Özdinç, “Nijerya, Kenya, Suudan ve Gine gibi ülkelere girmek istedik bu yıl ancak ebola paniği yaşanınca korktuk. Çocukları göndermedim. Ben gideyim dedim, onlar da beni göndermedi. Bu yüzden Afrika açılımını erteledik” dedi. Özdinç’in girişimcilik öyküsü ailesine de örnek olmuş. Önce erkek kardeşi Ali Özdinç, Aris Tekstil’i kurarak Gallipoli markasıyla iç çamaşırı üretmeye başladı. Onu eniştesi Ahmet Çungur izledi. O da Moonlighting markasını yarattı. Kayınbiraderi Ali Uysal da Goldenmayer markasıyla erkek iç giyimine girdi. Bu markaların hepsini bir araya toplayarak sektörde ilk beşe giren Anıl İç Giyim’in yıllık cirosu 10 milyon dolara yükseldi. Özdinç, bu yıl bu rakamı yüzde 25 yükseltmeyi hedefl ediklerini söyledi.
Avukat olmak için geldi
Bahri Özdinç, 1977 yılında Konya’dan İstanbul’a hukuk okumak için gelmiş. Ancak 19 yaşında evlenince gelir elde etmek zorunda kalmış. Babadan para almak istemeyen Özdinç, okul ile birlikte bir iç giyim firmasında çalışmaya başlamış. O sırada çocukluk arkadaşı ve bugünkü ortağı Nevzat Taşpınar da aynı firmanın üretim bölümünde bulunuyor. Çalıştıkları firma üretimden çekilmek isteyince Nevzat Taşpınar, makineleri alarak sektöre dahil olmayı teklif etmiş. Sermayeye sorununda eşi devreye girmiş ve takılarını satarak Anıl İç Giyim’in temellerinin 1979’da atılmasını sağlamış.
İki fabrikada üretim yapıyor
İşler ilk yıl çok iyi gitmiş. Ancak bir yıl sonra Türkiye ekonomisinin kırılma noktası olarak tanımlanan 24 Ocak Kararları ile birlikte büyük bir sıkıntıya girdikelerini anlatan Bahri Özdinç, “24 Ocak Karaları'ndan önce yüzde 7 olan faizler bankalarda bile yüzde 80’lere ulaşmıştı. O güne kadar bize veresiye mal veren tedarikçilerimiz peşin para almadan mal vermemeye başladı. Büyük bir sıkıntıya girdik, ama yine de işten kopmadık” diye konuştu. İşleri sonrasında yolunda giden Anıl İç Giyim Türkiye’de iç giyim sektöründe ilk 5’e girmiş. Bugün biri İstanbul Avcılar’da, diğeri ise Konya Karapınar’da olmak üzere toplam 8 bin metrekare kapalı alana sahip iki fabrikada üretim yapıyor ve 250 kişiye istihdam olanağı sunuyor. Günlük üretim kapasitesi 15 bin parça olan Anıl iç giyim’in üretiminin yüzde 70’i bayan, yüzde 30’u bay ve çocuk çamaşırından oluşuyor. Firma ürünlerinin yüzde 40’ı Avrupa markalarıyla Almanya, Hollanda, Danimarka'ya ihraç ediliyor. Üretimin yüzde 60’ı da Anıl markasıyla Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Ukrayna, İsrail, Lübnan, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Mısır, Libya gibi ülkelere satılıyor.
Ürünleri ve isimleri taklit ediliyor
Anıl İç Giyim halen yıllık 10 milyon dolarlık satış gerçekleştiriyor. Satış gelirinin yarıdan fazlasının ihracattan elde edildiğini anlatan Bahri Özdinç, geçtiğimiz yıl Mısır’da hem isim hem de markalarının taklit edildiğini söyledi. Özdinç, “Girişimlerimiz ile ismimizi taklit etmeyi bıraktılar ama ürünlerimiz taklit edilmeye devam ediyor. İran’da da taklit ediliyoruz” dedi. Bahri Özdinç, 10 milyon dolarlık satış gelirlerini önümüzdeki yıl yüzde 25 artıracaklarını söyledi.