Dokunduğu kadın girişimcileri sekiz yılda '3 bin kat' büyüttü

Hepsiburada'nın girişimcileri desteklemek amacıyla 20 kadınla 2017’de başlattığı program, 8. yılında 3 bin kat büyüdü. 60 bini aşkın girişimci kadına ulaştıklarını belirten şirketin CEO’su Gökçetekin, “2030'a kadar sayıyı 2'ye katlayıp 120 bine ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sevilay ÇOBAN

Yeni yılı şirketin genel merkezinde kurulan Girişimci Kadınlar Yılbaşı Pazarı’yla karşılayan Hepsiburada’nın CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Türkiye’ye mal olan ve dünyaya açılan girişimci kadın markaları yarattıklarını belirtti.

Basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda 2017’de Girişimci Kadınlara Teknoloji Gücü programını 20 kadın girişimciyle başlattıklarını hatırlatan Gökçetin, “Bugün 60 bini aşkın girişimci kadına ulaştık. Programdaki kadın kooperatiflerinin sayısı ise 280 oldu. Girişimci kadınları sadece özel desteklerle e-ticarete kazandırmakla kalmıyor, düzenli olarak sektörel veri analizlerini de onlarla paylaşıyoruz” dedi.

Hepsiburada’nın 2024'ü 5 milyar dolar ciro ile kapatmaya hazırlandığını belirten Gökçetin, kadın girişimciliğinin şirketin en çok yatırım yaptığı alan olduğunu, yatırımın her yıl ortalama 50-60 milyon doları bulduğu dile getirdi.

60 milyon ürün listelendi

Gökçetin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’yla ‘Türkiye’nin Girişimci Kadınları’ protokolüne imza attıklarını hatırlatırken, kamu ve özel sektör olarak güçlerini birleştirerek 5 yılda bu sayısı ikiye katlayıp 120 bin girişimci kadını e-ticarete kazandırmayı hedeflediklerini söyledi. Hepsiburada’daki aktif satıcıların %24’ünün girişimci kadın olduğunu söyleyen Gökçetekin, “Her 4 aktif satıcımızdan 1’i kadın. Girişimci kadınlar bugüne kadar platformumuzda 60 milyondan fazla ürün listeledi. Kendi markasını yaratan çok sayıda girişimci kadın var.

Girişimci kadınlarımızın işlerini büyütmelerini kolaylaştırmak için onlara birçok destek sunuyoruz. 1 milyon TL ciroya kadar yüzde 50 komisyon indirimi desteği sunarken, kadın kooperatiflerine ise ciro sınırı olmaksızın yüzde 1 komisyon oranı ve ücretsiz kargo desteği sağlıyoruz” diye konuştu.

Depremzede girişimci kadınların sayısı 4 bini aştı

Depremden sonra bölge ekonomisinin e-ticaretle canlanmasını sağlamak, bölgede toplumsal refahın tesisine katkı sunmak için 2 yıldır çalışma yürüttüklerini de sözlerine ekleyen Gökçetekin, “Adana, Hatay, Kahramanmaraş’ta E-Ticaret İhtisas Merkezleri açtık. Bu merkezler bölgedeki işletmelere eğitim, pazarlama, teknoloji ve lojistik destekleri sunuyor. Kadınlar da bu desteklerden yararlanabiliyor. Bugün deprem bölgesinden e-ticaret yapan girişimci kadın ve kadın kooperatiflerinin sayısı 4 bini aştı” ifadelerini kullandı.

“Kadın girişimci yoksa hepsiburada da yok”

Geçtiğimiz ekim ayında, Kazakistan’ın online alışveriş platformu Kaspi. kz’nin Hepsiburada’nın yüzde 65,41’ini 1,17 milyar dolar karşılığında satın almak için anlaşmaya vardığı açıklanmıştı. Gökçetin, satış sürecine ve mevcut projelerin nasıl sürdürüleceğine ilişkin soruya şu yanıtı verdi;

“Şirketin satışı 2025 birinci çeyrekte tamamlanacak ama programı çok iyi biliyorlar. Programı, bizi bilerek ve bizi bu şekilde severek kabul ettiler. İyi anlattığımızı düşünüyorum. Bizim için bazı şeyler pazarlığı yapılabilir şeyler, bazı şeyler şirketin DNA’sı. Yani kadın girişimci yoksa hepsiburada da yok. O bölgede bizim için 10 yıl sonra çok büyük bir fırsat. Şimdi orada farklı turizmler gelişecek. Bazı şeyleri uzun vadede düşündüğünüz zaman aslında matematiksel karşılığı da var.”

“En çok Dubai çikolatası sattım”

Nilhan Onal Gökçetekin, tavsiye ekonomisi olarak tanımlanan Link Gelir projesine de değinerek, “Hepsiburada’nın müşterileri beğendikleri ürünleri tavsiye ettikçe ve bu ürünler satıldıkça kendileri de kazanıyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu yaklaşık 1,4 milyon Link Gelir kullanıcımızla 2024'te hane bütçelerine 1 milyar TL ek gelir sağlamayı amaçlıyoruz.

Ben de bu uygulamayı kullanıyorum ve şu ana kadar en çok Dubai çikolatası sattım. Kısacası kadın girişimciliğini ve kadın istihdamını ve kadının güçlenmesini sağlayan her türlü projeyi destekleyerek Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Girişimci Kadınlar Yılbaşı Pazarı’nda; Neşeli Mutfak, Un Petit Luxe, Bloominbag, Baboon Natural, Nahıl Dukkan, GE LIVING, Cen Cam, The Glitter Lab, Hyggefoods, Mary Shevkey ve Beige and Stone Home olmak üzere 12 kadın girişimi de ürünlerini sergileme ve satışa sunma imkânı buldu.