Diziler Osmanlı motiflerini takılara taşıdı internetten satışlar patladı
Tespih satışını internete taşıyan e-ticaret platformu Tesbihane, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine açılıyor. 4 yılda 100 bin tespih ve 50 bin de yüzük satışı gerçekleştiren platform, bu yıl 25 milyon TL’lik ciro hedefliyor.
HÜLYA KESKİN
YURT HABERLERİ - Osmanlı dönemini konu alan televizyon dizilerinin çok fazla takip edilmesi, girişimciler için de ayrı bir esin kaynağı oldu ve farklı tasarımlara ilham verdi. Bu ilhama kapılan girişimlerden bir tanesi de e-ticaret platformu www.tesbihane.com.
Genellikle cami yakınlarında satılan tespihleri internete taşıyan platformun kurucuları ise Veysel Çimenci ve Hakan Kapıyoldaş. Tesbihane’nin hikayesi, Kapalıçarşı’da tespih ustası bir arkadaşının Kapıyoldaş’ı internette tespih satmaya teşvik etmesiyle başlıyor. Bir şirkette satın alma sorumlusu olarak çalışan Kapıyoldaş, ilk önce bu teklifi kabul etmese de zamanla internetten ürün satışına sıcak bakıyor. Ve bu işi inşaat mühendisi Veysel Çimenci ile birlikte yapmaya karar veriyor. İki arkadaş 2010 yılında www.gittigidiyor.com aracılığıyla internetten tespih satmaya başlıyor. İlk 14 ayda işler pek iyi gitmese de İstanbul’daki iki firmadan aldıkları siparişler herşeyi değiştiriyor. Ramazan Bayramı’na özel düzenledikleri kampanya ile de siparişler bir anda artıyor. İki girişimcinin arkakadaşlarının internet üzerinden tespih satışı yapılamayacağına dair ısrarlarına karşın bu işten vazgeçmemesi, e-ticaret platformu “Tesbihane”nin kuruluşunu da beraberinde getiriyor.
“Ertuğrul Gazi’nin yüzüğünü tasarladık”
“İlk kez tespihi kurumsal bir kimlik altında satmaya başladık” diyen şirket ortağı Hakan Kapıyoldaş, Facebook’ta en çok takip edilen markalar arasında 18. sırada yer aldıklarını ve 1 milyon 800 binin üzerinde takipçilerinin olduğunu vurguluyor. 2011'de yüzük satışına da başladıklarını aktaran Kapıyoldaş, “O dönemde Osmanlı ile ilgili diziler ön plandaydı. Dizi karakterleri tespih kullanıyor, yüzük takıyordu. İnsanlarda da bu konularda ayrı bir merak başladı. Biz de Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait figürleri tasarımlarımıza uyarladık. Büyük ilgi gördük.Mağazalarımızı açtık. İki yıl önce de atölyemizi kurduk. En son Ertuğrul Gazi’nin yüzüğünü tasarladık. Bugüne kadar 100 bin tespih, 50 binin üzerinde yüzük sattık” açıklamasını yapıyor.
“Atatürk temalı koleksiyon hazırlıyoruz”
Kolye tasarımlarının da olduğunu dile getiren Kapıyoldaş, 100’ün üzerinde koleksiyonlarının bulunduğunu vurguluyor. Kapıyoldaş, “Özellikle Osmanlı ve Selçuklu figürleri taşıyan ürünler büyük ilgi gördü. Son İmparator, Kaptanı Derya, Teşkilatı Mahsusa serilerimiz de çok beğenildi. En son tespih imamesinde Galata Kulesi figürünü kullandık. Tarihi değerlere daha fazla yer vereceğiz. Ayrıca Kremlin Sarayı’nı da yine tespih imamesinde kullanacağız. Tüm bunlarla birlikte bileklik ve kolyeden oluşan Atatürk temalı bir koleksiyon hazırladık” bilgisini veriyor.
“Bu yıl 8 Ortadoğu ülkesine satış yapacağız”
Yurtdışı çalışmaları hakkında da bilgi veren Kapıyoldaş, toplamda 10 ülkeye ürün gönderdiklerini belirtiyor. Avrupa’da Türklerin ağırlıkta olduğu ülkelerden talepler aldıklarını aktaran Kapıyoldaş, Almanya’da bir firma ile ortaklık anlaşması yaptıkları söyledi. Yurtdışındaki fuarlara katılmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Kapıyoldaş, şu ifadeleri kullanıyor: “23 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasında Avustralya’da düzenlenecek bir kitap fuarının sponsoru olduk. Bu fuara Osmanlı temalı bir çadırla katılacağız. Daha önce Avusturya’ya gönderdiğimiz tasarımlarımız da çok beğenildi. Bu ürünlerimiz çok beğenildi. Avrupa’ya odaklanacağız. Ülkelere göre takılar tasarlayacağız. Amerika ve Çin de yakın markajımızda. Yine bu yıl Amerika ve Güney Kore’de düzenlenen dünyanın en büyük takı fuarlarına katılacağız. Ayrıca bu yıl 8 Ortadoğu ülkesine satış yapacağız.” Geçen yılı 10 milyon TL’lik ciro ile kapattıklarını anlatan Kapıyoldaş, bu yıl ise 25 milyon TL’lik ciro hedefl ediklerini vurguluyor. Yeni bir projelerinin olduğunu açıklayan Kapıyoldaş, Dubai’deki ortakları ile birlikte “Nisavip” isimli bir internet sitesi kuracaklarını anlatan Kapıyoldaş, “Bu platformda tesettürlü kadınlar için kıyafetler yer vereceğiz. Kıyafetleri tamamlayan takılarda ise biz devreye gireceğiz. Sitede kıyafet ve takıları içeren kombinler bulunacak” bilgisini verdi.
“Dubai’ye 10 binden fazla ürün sattık”
Kuruluşlarından bu yana Ortadoğu ülkelerine 10 binden fazla ürün gönderdiklerini söyleyen şirket ortağı Hakan Kapıyoldaş, “Biz müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda farklı tasarımlara da imza atıyoruz. Çeçenistan’daki bir müşterimizin istekleri doğrultusunda o bölgenin yöresel simgelerinin yer aldığı tasarımlar hazırladık. Dubai’de de bir çalışma yürüteceğiz. Onların yöresel simgelerini tespih imamelerine işleyeceğiz. Bu kapsamda kolye tasarımlarımız da olacak. Ayrıca Burç Halife temalı kolyeler de tasarlayacağız” diyor.