Dijital detoks kalemi dik tutuyor

256 yıllık kalem markası Faber-Castell’in 9’uncu kuşak temsilcisi Kont Charles von Faber-Castell, son yıllarda gelişen “dijital detoks” ve boyama kitapları trendi sayesinde ciroda rekor kırdıklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yasemin SALİH

Almanya’nın 256 yıllık kalem markası Faber-Castell, İstanbul Pera Palas’ta üst segment serisi Graf von Faber-Castell’in 2017 koleksiyonunu tanıttı. Tanıtıma ev sahipliği yapan şirketin 9’uncu kuşak yöneticisi Kont Charles von Faber-Castell, geride bırakılan 2015-16 finans yılını rekor ciroyla kapattıklarını, bu sezon da rekoru egale etmeyi beklediklerini söyledi. Teknolojide gelinen noktaya rağmen kalem satışlarındaki artışın aslında bazı ipuçları verdiğinin altını çizen Kont, “Artık insanlar yeni arayışlara girdi. Eski tutkular geri dönüyor. Özel anlara el yazısıyla imza atmak, notlar bırakmak yeniden öne çıkmaya başladı. Dünyada 'dijital detoks' akımı yaygınlaşıyor. Buna boyama kitapları çılgınlığı da eklenince kalem kullanımı artıyor” diye konuştu.

Teknolojideki gelişimlere karşı babasının 1980’lerde hesap makinesinin yaygınlaşmaya başlamasıyla tedbirler aldığını anlatan Kont Charles von Faber-Castell, o dönemde belirlenen stratejilerle markanın bugün dijitalleşmeye rağmen güçlü kalabildiğinin altını çizdi.

‘Türkiye ikinci evim’

1969’da Anadolu Grup bünyesindeki Adel Kalemcilik’le Türkiye pazarına girdikleri günden bu yana bu pazarın her zaman ön planda olduğunu belirten Kont Charles von Faber-Castell, “Burası Almanya’dan sonra ikinci büyük pazarımız. Aynı zamanda eşimden (Melisa Eliyeşil ile evli) dolayı Türkiye ikinci evim” diye konuştu. Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulların aslında tüm dünya için geçerli olduğuna da değinen Kont, sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada çok genç nüfus var. Ürünlerimiz tercih ediliyor çünkü kalite burada takdir ediliyor. Türkiye’ye uzun vadeli bakıyor ve geleceğine, sunduğu fırsatlara inanıyoruz.”

Cironun yüzde 85’i renkli kalem

“Her zaman en iyi yaptığın işe odaklan” mottosuyla çalıştıklarını söyleyen Kont Charles von Faber-Castell, milenyum çocuklarına özel koleksiyon gibi adımlarla kalemi, el yazısını canlı tuttuklarını vurguladı. “Globalde analog ürünlere talep artıyor. Biraz dijital detoks yapmaya çalışıyoruz. Hayatın biraz yavaşlamasına ihtiyaç giderek artıyor. Bu tabloda el yazısı önemli bir yere sahip” diyen Kont, yıllık 2.1 milyar adetlik satışın yüzde 85’inin renkli kalemlerden oluştuğunu ifade etti.

Türkiye'de 200 milyon adet satılıyor

Türkiye, Faber-Castell’in global cirosunda yüzde 10 paya sahip. Adel Kalemcilik Genel Müdürü Evrim Hizaler, geçen yıl açılan yeni fabrikanın dünyanın en yeni kırtasiye tesisi olduğunu belirterek, “Üretimin yüzde 5-10’u ihraç ediliyor. Türkiye’de öğrenci nüfusu çok yoğun. 200 milyon adetlik yıllık satışın yüzde 50’si okul ürünlerinden geliyor” dedi. Türkiye’de son yıllarda el yazısı ve kaligrafiye artan bir ilgi olduğuna dikkat çeken Hizaler, “Yeni fabrikayla üretim yüzde 30 arttı. Cironun yüzde 40’ı ofis ürünlerinden geliyor. Yılın ilk üç ayında büyüme yakaladık” diye konuştu.

“Türk ailem özel koleksiyon istiyor”

Eşi Türk olan Kont Charles von Faber- Castell, Alman el yapımı ürünlerin özel koleksiyonlar olduğunu anlatırken de, “İstanbul’daki Türk ailem ve eşim, ne zaman Türkiye’ye özel bir koleksiyon çıkaracağım konusunda beni sıkıştırıyor. Bu çok zor bir şey, çünkü zanaatkarlar çok küçük detaylarla çalışıyorlar. Yine de böyle bir baskı var, bakalım...” ifadelerini kullandı.