Delta Havayolları'nı küllerinden nasıl yarattı?
Delta Havayolları patronu Richard Anderson innovatif düşünerek iflas etmiş havayolu şirketini yeniden diriltti.
Aydın Şahinalp
ABD'li Harvard Business Review dergisi aralık sayısının " Nasıl başardım" bölümünde, iflas bayrağını çekmiş Delta Havayolları'nı tekrar dünya devleri arasına sokan Richard Anderson'a yer verdi.
Dipten zirveye çıktı
Petrol rafineri satın alarak, çalışan kar paylaşımına kadar sıradışı hamleler ABD'li havayolu şirketini sektöründe dünya lideri yaptı.Dipten tekrar zirveye çıkmak hiç de kolay olmadı.
Çalışan kar paylaşımı modelini getirdi
Takvimler Nisan 2007 gösterdiğinde Delta iflastan yeni çıkmıştı. Yönetim kurulu Richard Anderson'ı CEO olarak şirketin başına geçirdi. Anderson ayağının tozuyla çalışan kar paylaşımını hayata geçirdi.
"Her yıl vergiler ve maaşlar öncesi şirket kazancının yüzde 10'u çalışanlara prim olarak ödeniyor. 2008'de Nortwest havayollarıyla birleşmemizi takiben hiçbir havayolu şirketinde olmayan hisse sahipliği planını uyguladık. Bu pilotlar, hostesler ve yer ekibimize firmanın özkaynağından yüzde 15 pay alması demek."
"Rafineri alarak herkesi şok ettik"
Yakıt masraflarını en aza indirmek için Delta Havayolları flaş bir hamleyle 150 milyon dolar karşılığında Philedelphia'daki Trainer rafinerisini satın aldı. Bu hamleyi Anderson'dan dinleyelim:
"Uçak yakıtı en pahalı giderimiz. Yıllık 12 milyar dolar yakıta harcıyoruz. Operasyonumuzda gerekli yakıtı kendimiz tedarik etmek istedik. Delta Havayolları'nda dikey entegrasyonu sağlamak için petrol rafinerisi satın aldık. Bu hamlamiz havacılık ve petrol endüstrisi gözlemcilerini şoke etti."
Tüm bu uzun ve meşakkatli çalışmalardan sonra Delta havayolları şu anda dünyanın en verimli, en çok kar eden havayollarından birisi oldu. Delta'nın karnesindeki, zamanında varış, bilet iptali, bagaj sorunları ve müşteri hizmetleri gibi notları göz kamaştırıyor.