Dardanel, ihracatta bu yıl yüzde 25 büyüme hedefliyor

Bir taraftan konserve balık pazarını büyütürken, diğer taraftan yenilikçi imajı ile pazardaki konumunu destekleyici çalışmalar yürüten Dardanel bu yıl ihracatta yüzde 25 büyüme ve 375 milyon ciro hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gökhan KARAKURT

Gurme ve atıştırmalık, dondurulmuş deniz ürünleri, acılı ton gibi yeni ürünleriyle gıda sektörünün öncü kuruluşları arasında yer alan Dardanel Şirketler Grubu, kapasite ve verimlilik artışını ihracata yönlendirmeyi hedefliyor.

Bir taraftan konserve balık pazarını büyütürken, diğer taraftan yenilikçi imajı ile pazar konumunu destekleyici çalışma yürüttüklerini açıklayan Dardanel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, halen 35 ülkede ürünlerinin yer aldığını, kapasite ve verimlilik artışının ihracat faaliyetlerine olumlu katkı sunacağını söyledi. Bu yıl 375 milyon TL ciro hedeflediklerini ve ihracatta yüzde 25 büyüme, 20 milyon dolar da satış öngördüklerini belirten Önen, “Üretimin yüzde 80’ini iç pazara yüzde 20’sini ise ihracata yönlendiriyoruz. Beş yıl içinde ihracat rakamımızı 50 milyon dolara ulaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.

Tüketici artık, yediği balığın nereden geldiğini görecek

Markalarının tüketici nezdinde güvene dayalı güçlü bir imajı olduğunu vurgulayan Önen "Söz konusu imajı güçlendirmek ve daha şeffaf olmak adına izlenebilirlik yatırımlarımızı artırdık. Artık tüketici, yediği balığın nereden geldiğini görecek. Ürünün avlanma aşamasından sofraya gelene kadar tüm üretimi gösteren kod ile bunu sağlayacağız” diye konuştu. Yurt genelinde deniz ürünleri tüketiminin global ölçeğin altında olduğuna dikkat çeken Niyazi Önen, izlenebilirlik projesini sektörün geleceği ve iç pazarda tüketimi artırmak için fırsat olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Son teknolojili yeni fabrika yatırımı gündemde

Orta vadede pazarlama yatırımlarıyla toplam pazarı büyütmek ve kişi başı tüketimi artırmayı hedeflediklerine ifade eden Önen, bunun için ise sürdürülebilir Ar- Ge çalışmalarının önemine vurgu yaptı.

Niyazi Önen, Ar-Ge faaliyetleri sonucu 2016 yılında gurme ürünleri (somon marine, somon füme, ıstakoz ve yengeç surimiler, vongole), atıştırmalıklar (Mr. NO humus ve pita chips), taze ve dondurulmuş deniz ürünleri ve acılı ton gibi yeni ürünleri piyasaya sunduklarını hatırlattı. Gündemlerinde yeni fabrika yatırımlarının da bulunduğu bilgisini de veren Önen, verimlilliği kayda değer ölçekte artıracak ve kapasite kullanımını maksimize edecek şekilde tasarlanan fabrikalarıında son teknolojiye yer vereceklerini açıkladı.

Ambalajlı deniz ürünleri büyümekte olan bir kategori

Önen, Dardanel Şirketler Grubu genelinde istihdam ettikleri bin 428 çalışanın yüzde 75’inin kadınlardan oluştuğunu ve son dönemde, özellikle 2012 yılından itibaren hızlı bir büyüme temposu yakaladıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “2015’i yüzde 45, 2016’yı yüzde 25 büyümeyle kapattık. Söz konusu büyüme temposunu korumak adına tüketiciye yönelik güvenirlilik ve Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık verdik.

Ayrıca firmamızdaki bütün tedarik, üretim ve dağıtım süreçlerini sürdürebilrilik kavramı üzerine inşa ettik. doğayı koruma ilkeleri gereği kayıtdışı kontrolsüz ve limitin üzerinde avcılık yapan hiçbir kurum ya da ülkeyle çalışmadık.’Tüm Dardanel ürünleri, avcılık esnasında yunus, köpekbalığı ve kaplumbağa gibi diğer deniz canlılarına zarar vermeyen yöntemleri ile ‘Dolphin Safe’ kriterlerine uygun.”

Küresel pazarlara oranla yurt genelinde ambalajlı deniz ürünlerinin büyümekte olan bir kategori olduğunu söyleyen Önen, “Kişi başına düşen tüketim azlığı ve tüketici bilinçsizliğini ortada kaldırmamız gerekiyor. İç pazarda konserve balık pazarını büyütmek, balık yeme alışkanlığı ve kişi başı tüketimi artırmak ve pazar payımızı korumak öncelikli hedefl erimiz arasında” dedi.

"Ambalajlı deniz ürünlerindeki olumsuz algıyı kıracağız"

Konserve balık pazarının, iç pazarda perakende alanında yaklaşık 10 bin ton olduğunu belirten Niyazi Önen, pazarın halen istenilen seviyeye ulaşmadığını söyledi. Bu süreçte izlenebilirlik ve yeni ürün kategorilerine yoğunlaştıklarını belirten Önen, küresel normlarda olduğu gibi iç pazarda da tüketicinin sağlıklı beslenmeye yönelimi ile söz konusu kategorinin büyüme göstereceği öngörüsünü paylaştı.

Fakat yurt genelinde ambalajlı deniz ürünlerine karşı olan olumsuz algının kırılması gerektiğine işaret eden Önen, “İzlenebilirlik projesi, ürettiğimiz ürünün katkısız ve doğal avcılık ile okyanuslarda yakalanan balıklardan üretildiğini tüketicilere aktarmak bu yıl önümüze koyduğumuz hedeflerimiz arasında yer alıyor. Her bir kutunun içindeki balığın türü, avlandığı okyanus ve tekneden başlayarak tüm üretim sürecini tek bir kod ile tüketicinin bilgisine sunacak projemiz, bu yılın kayda değer yatırımlarından biri” dedi.